wylepiłam dwie formy. ************************************************ PIZZA DOMOWA (czyli wszystko, co zawadza w lodówce) 150g szynki wiejskiej 250g żółtego sera 250g pieczarek duża cebula sól, pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 ogórki kiszone Szynkę, ser pokroiłam w paski (miałam bowiem w plastrach). Cebulę posiekałam, podsmażyłam na maśle z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodałam do tych pieczarek 3 łyżki śmietany ukwaszonej(...)pieprz, sól i wymieszałam. Wyłożyłam je na spód. Ogórki pokroiłam także w plastry. Na pieczarkach ułożyłam ogórki, szynke i posypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert 3 łyżki koncentratu
W kuchni Karmel-itkiPróbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki(...)gałązki selera 2 szklanki soli (ja daję mniej) 18 szklanek wody Sposób przygotowania: Ogórki pokroić w paski (w skórce). Cebulę pokroić w talarki. Paprykę pokroić w słupki. Selera pokroić. Wszystko pokrojone wymieszać. Sól rozpuścić w wodzie i zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu
Cukiernia Pychotkiwszyscy smażą już te kiełbaski i karkówki Warto zadbać też o dodatki do grillowanych dań, dlatego proponuję dziś przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków, z boczkiem, cebulką i ogórkami kiszonymi w delikatnym sosie majonezowym. Doskonała na ciepło jak i na zimno, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do klasycznego obiadu domowego w te gorące dni. Polecam! Scroll down(...)recipe in English Sałatka ziemniaczana z boczkiem i ogórkami kiszonymi (4-6 porcji) Składniki: 150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 kg młodych ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 średnie ogórki kiszone, pokrojone w kostkę lub plasterki (opcjonalnie małosolne lub korniszone) 1 pęczek koperku, posiekany 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości
karmelowyProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam dużej ilości majonezu, aby nie zdominował pozostałych składników. Składniki: 1 słoik kiełków fasoli Mung 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 2 ugotowane na twardo jajka kawałek pora (biała część) sól, pieprz 2 łyżki(...)majonezu Kukurydzę i kiełki fasoli Mung odsączyć z zalewy. Ogórka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Jajka pokroić. Por umyć, przekroić na pół, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Do miski wsypać wszystkie składniki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona
Ugotowaćchłodnik to istna bomba witaminowa i najlepszy ratunek na upalny dzień. Ogórek, melon i mięta zapewnią super orzeźwienie, a awokado uzupełni braki potasu stracone podczas upałów i zapewni chłodnikowi kremową konsystencję. Dodatek melona doda miłej dla kubków smakowych słodyczy. Na przygotowanie chłodnika potrzebujesz jedynie kilka chwil, a resztę pracy wykona blender. Gdy użyjesz składników prosto z lodówki, możesz natychmiast(...)zmiksownniu przelać chłodnik do miseczek i podawać. Składniki na 2 porcje: 1 ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!witamin. W dodatku przygotuje się je w zaledwie kilka minut. Świetnym urozmaiceniem letniego chodniku są orzechy, które fajnie przełamują konsystencje i przyjemnie chrupią ;) Składniki 3 długie zielone ogórki 2 pęczki rzodkiewek 100g łuskanych orzechów włoskich pęczek koperku 1l kefiru lub jogurtu naturalnego ząbek czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania Ogórki i rzodkiewki myjemy. Ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach. Orzechy i koperek siekamy (orzechy niezbyt drobno). Dodajemy do ogórków i rzodkiewek. Przeciskam ząbek czosnku. Całość zalewamy kefirem. doprawiamy do smaku sola, pieprzem i łyżeczka cukru. Chłodzimy, Serwujemy udekorowane plasterkiem ogórka, koperkiem i orzechami
Pyry na GazDzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy(...)pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony.. Przekładamy zrazy do garnka. Na patelni z pozostałym tłuszczem podsmażamy pokrojoną cebulę. Przekładamy ją do zrazów i podlewamy bulionem. Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Dusimy
Moje Kuchenne Rewelacjeroku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe,1 cebula,papryka(...)marynowanaPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlitry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% koperek (ja nie dodaję) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy(...)gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 3. W między czasie kości obieramy z mięsa. Dwie łyżki śmietany mieszamy
My Culinary Artpewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori, w które to będziemy zawijać nasze maki. Inne charakterystyczne składniki, to m.in.: awokado, zielony ogórek, kawior, marynowana rzepa oraz marynowana tykwa. Dodatkowo wykorzystuje się również majonez (najlepiej japoński), mascarpone (wykorzystywane w zachodnich przepisach na sushi) oraz oczywiście wasabi (japoński chrzan o zielonym kolorze). Gotowe kawałki(...)krabowemarynowana tykwaawokadozielony ogórekstrzępiasta sałata (np. fryzyjska)majonezmascarponechrzan wasabi (polecam w proszku)sezam czarny i białyPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki (łosoś może pozostać w mniejszych płatach). Ogórki należy oczyścić z wodnistego miąższu i pokroić razem ze skórą. Awokado należy obrać, wyjąć pestkę i pokroić. Chrzan sproszkowany wymieszać z niewielką ilością wody tak, aby był gęsty
Food SquareBigos cygański...Mięsne, soczyste, drobiowe kulki.Mocno pomidorowy, lekko pikantny sos.I cała masa warzyw: cebula, pieczarki, papryka, ogórki kiszone.Zapraszam do wspólnego ucztowania!Smacznego!Składniki:Mięsne kulki:1 kg mięsa mielonego, drobiowego;3 łyżki bułki tartej;4 łyżki mleka;1 jajo;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sos:2 średnie, czerwone papryki;2 średnie, żółte papryki;1 kg pieczarek(...)duże cebule;4 duże ogórki kiszone;400 g koncentratu pomidorowego;500 g ketchupu pikantnego;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Mięso mielone włożyć do miski. Dodać jajo, bułkę tartą, mleko, przyprawę do kurczaka i wyrobić na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, ponownie wyrobić, aż do połączenia się smaków.Z tak przygotowanej mięsnej masy lepić kulki
Gospodyni MiejskaJajka w sosie tatarskim...Gęsty, śmietanowo-majonezowy sos.W nim zatopione: groszek, ogórki i pieczarki konserwowe.A na wierzchu liliowe połówki jajek.Pyszna ozdoba stołu!Polecam nie tylko na Wielkanoc! Składniki:6 jaj ugotowanych na twardo;200 g pieczarek konserwowych (waga netto, po odsączeniu);Puszka groszku konserowego (waga netto, po odsączeniu 240 g);5 średnich ogórków konserwowych;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany(...)zimną wodą i ozdobnie poprzekrajać na pół (specjalnym nożykiem z trójkątnym czubkiem).Groszek odcedzić z zalewy. Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić na ćwiartki, dodać do groszku i wymieszać.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek i groszku. Wymieszać.Do pieczarek, groszku i ogórków dodać majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszać powstały sos.Sos przyprawić białym pieprzem i solą.Szczypiorek
Gospodyni MiejskaŚwięta, a tegoż śledzia można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota!Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi)Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjasCzerwona cebula2 ogórki konserwoweKilka gałązek koperkuSos(...)mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według uznania. Cebulę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy pół talarki. Ogórek kroimy wzdłuż na cztery kawałki. Koperek myjemy i siekamy. Na talerzu o podwyższonych brzegach delikatnie wylewamy sos. Filety śledziowe zawijamy w roladki spinając je wykałaczką, by się nie rozwinęły. Układamy
Kolizje Smakównastępnej kolejności przyrządzamy sosy.2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy łyżeczka octu winnego mało ogórek kiszony kawałeczek cebuli pieprz, sól, ostra papryka, kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. - Sos AdoboSkładniki: 3 świeże papryczki(...)łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie:Bułkę kroimy na pół. Każdą z części
Taste Of My DayGrecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki. Podaję go do grillowanych warzyw lub mięsa. Tzatziki, grecki sos czosnkowy Składniki: 1 ser homogenizowany 500 g President 1 średni zielony ogórek 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)sól Wykonanie: Ogórka porządnie myjemy i ścieramy na grubej tarce. Posypujemy odrobiną soli i czekamy aż puści sok. Do miski wkładamy ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, dodajemy oliwę i lekko odciśniętego ogórka. Wszystko mieszamy, dodając soli do smaku
Kulinarne przygody Gatity