Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od
codojedzeniawielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu też kiedy byłam mała co niedzielę pachniało rosołem. Kiedy dorosłam i założyłam swoją rodzinę zmieniłam to. Rosół gotuję, kiedy tylko najdzie nas ochota, bez względu na to jaki jest dzień tygodnia. A najbardziej smakuje nam właśnie taki rosół drobiowy, koniecznie(...)żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone mięso i podroby przekładam do garnka, zalewam zimną wodą, solę i gotuję na wolniutkim ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki czosnek, 6 większe pieczarki, 1 litr woda, 1 łyżeczka kucharek, - do smaku kucharek w płynie, 2 łyżki śmietana na gorącym smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę łopatkę i obsypaną mąką do łopatki dodać pokrojone(...)przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować sos jest zagęszczony dzięki kromce chlebagulasz podać z czym się lubi na obiad lub ciepłą kolację........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu. Makaron w sosie pomidorowym z kawałkami kurczaka, szpinakiem i grzybami, zapieczony pod grubą warstwą mozzarelli
karmelowyW mojej kuchni często goszczą wszelkiego rodzaju makarony. Tak wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z
Ana Mari's worldPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeBenventuno, Witajcie! Dzisiaj zmodernizowana i jak dla mnie ulepszona wersja klasycznego spaghetti bolognese, które każdy w życiu jadł, zje lub jeść będzie. Tak więc zapraszam na
Kuba GotujeWłaściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna
Apetyczna babeczkapieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypania blatu 1 jajko sól (jeśli ziemniaki były wcześniej solone, do obiadu(...)ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było bardziej lepkie, niż suche - dlatego ja wolę podsypać blat mąką i wtedy formować rulon (lepsze to, niż dodawanie mąki bez końca bezpośrednio do ciasta...) Zagotowujemy wodę i trochę solimy Po wymieszaniu ziemniaków z mąką i jajkiem, podsypujemy blat mąką i formujemy rulon Uformowany rulon kroimy po skosie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comShakshuka smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni a to dlatego,że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego(...)patelni. Fajna zabawa zbliżająca domowników, bo taką patelnie można podać o tej jesiennej porze również na zewnątrz w ogrodzie na obiad lub kolację. Jest to też znakomite danie kempingowe. Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również
Sztuka gotowania w/g SamiryOd dawna z rozrzewnieniem wspominam wspominam ten smak. Barszcz, jaki we wczesnych latach dzieciństwa gotowała mi moja prababcia, urósł w mojej pamięci do miana legendy. Jedliśmy
Taste Of My DayNaleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Ugotowane mięso i cebulę mielimy razem maszynką. Następnie dodajemy sól, pieprz i jajka. Jeśli mięso jest zbyt suche możemy dodać(...)bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajwarzywami w formie szaszłykowej, bardzo nam się ten pomysł spodobał i od tego czasu wykorzystujemy go w naszym domu. Zapraszamy na obiad który został przygotowany w piekarniku :) Szisza kebab z warzywami SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano przyprawa jarzynka 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny(...)ziemniaki 1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZnudziło Ci się już przygotowywanie posiłków tradycyjnymi metodami? Przejadłeś się już smażonymi i pieczonymi potrawami? Chciałbyś spróbować czegoś innego? Spróbuj gotowania na parze! Kilka dni temu
peanutbuttermonster