najlepsze pomysły powstają z braku pomysłu na obiad... ;) Zastanawiając się z moim lubym, co by tu przetrącić z okazji obiadu i nie mając żadnego pomysłu, zaczęliśmy żartować, że parówki. No i jak to w naszej kuchni, przeszliśmy od żartów do czynów - parówki, ciasto francuskie, ser i sos trafiły do mojego zakupowego koszyka, a następnie na kuchenny blat
W poszukiwaniu inspiracjiSurówka z porów jest idealnym dodatkiem do popołudniowego obiadu, gdy już wiemy, że nie będziemy wychodzić z domu (zapaszek i posmak w ustach ;) ) W naszym klimacie dostępność do wartościowych warzyw i owoców jest o tej porze ograniczona, ale możemy wykorzystać to, co mamy w spiżarkach czy piwnicach. Tę surówkę warto zrobić przed obiadem, aby por zmiękł i całość się przegryzła
Weekendy w domu i ogrodzieabsolutnie samodzielnie. Kojarzą mi się zawsze z piątkami w ósmej klasie. W te dni wracałam ze szkoły, zanim Mama przyszła z pracy i na mojej głowie było przygotowanie rodzinnego obiadu. Królowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam(...)minut od momentu zagotowania. Jeśli robimy ich więcej, żeby zostały na później, po odcedzeniu polewamy zimną wodą (nie będą się kleić). Jeśli robimy w sam raz na obiad, wystarczy odcedzić. Podawać z sosem borowikowym (lub masłem roztopionym na patelni i podgrzanymi w nim listkami szałwii) i surówką, np. z pora
Weekendy w domu i ogrodzieNigdy nie wiedziałam, co zrobić z tymi środkowymi młodymi listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie sprawę, że w walentynki podaję afrodyzjak (seler) z pomarańczą, której zapach i smak(...)grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki zimnej gazowanej wody mineralnej 2 łyżki mąki ryżowej (dziś przygotowywałam obiad bez glutenu; można dać pszenną) olej do smażenia bez wyraźnego smaku (ja dałam rzepakowy) Wypłukane listki selera opłukać i osuszyć. Posypać mąką. Jajko rozbełtać z wodą. Dodać mąkę i roztrzepać, wykonując
Weekendy w domu i ogrodziepiwnicy wciąż dużo dyń, więc trzeba zużywać, zanim się zepsują. Dziś kolej na jej połączenie z ciecierzycą. Do tego ulubiony sos pomidorowy, jakaś surówka i mamy obiad, jeszcze zimowy na pożegnanie zimy i przywitanie astronomicznej wiosny, która przyjdzie tuż przed północą :) Obiad szybki, bo jednak przed południem siedziałam na balkonie, obserwując zaćmienie Słońca ;) Składniki: 4 czubate łyżki zmiksowanej ciecierzycy (używałam
Weekendy w domu i ogrodzieukładamy jajko I zalepiamy je. Obtaczamy w mące, usówamy nadmiar mąki I smażymy na średnim gazie ze wszystkich stron. Gotowe. :) Jajka po szkocku podajemy jako przystawkę- przekąskę imprezową, świąteczny obiad np z sosem chrzanowym lub obiad z ziemniakmi, sosem chrzanowym- przepis tutaj I surówkami. Polecam I życzę smacznego
Smaki EdytyCzasami są takie dni, że nie bardzo chce mi się stać w kuchni przez długi czas i kombinować jakiś wymyślny obiad. Wczoraj był własnie taki. Dlatego też postanowiłam domownikom przygotować coś równie pysznego ale i przy okazji bardzo smacznego. Połączenie makaronu pełnoziarnistego z sosem serowym i delikatnym smakiem brokułu komponuje się idealnie. Tym daniem naprawdę można sobie pojeść(...)dzięki makaronowi pełnoziarnistemu który zawiera dużą dawkę błonnika. Jeżeli macie ochotę na smaczny, prosty obiad i nie macie ochoty spędzić godzin w kuchni, ten przepis jest dla Was;) Serdecznie polecam ;) Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego cały brokuł 300 g sera żółtego szklanka wody 180 ml śmietany 18 % 2 cebule łyżka masła 2 łyżki mąki sól do smaku
Krakowskie smaki Anidzisiaj na obiad? - Może "bliny"?;-) -A co to jest "BLINY"?! -Jak to co- placki ziemniaczane! :D A jak u Was mówi się na te cudownie chrupiące placuszki?:-) Skladniki: 0,5kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli) 0,5 kg ziemniaków cebula mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy(...)marchewkowe - zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-) Rozliczenie: Szynka- 6zł Cebule- 1,50zł Ziemniaki-0,60zł Reszta składników ok.1zł Z podanych składników otrzymamy 4 porcje. Po wyliczeniu nasz obiad będzie kosztował 2,30zł za porcję
Czerwona PorzeczkaDziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona(...)wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń dziele na połowę, tą część, którą chcę podać na ciepło do obiadu kroję na kawałki jeszcze ciepłą ... u mnie np. dziś z ziemniaczkami purre i sałatą lodową . Drugą część, która ma być spożywana na zimno np. na kanapki.. jeszcze ciepłą szczelnie
Kuchnia z widokiem na ogróddzisiejszy obiad polecam pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka, 2 marchewki, 1/2 pora, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 3 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną
Tradycyjna kuchnia Kasipotrzebny nam będzie szynkowar , który wypełniamy przygotowanym mięsem, wkładamy do większego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki. Składniki: 80 dag piersi z indyka 1,5 papryczki chipotle(...)obowiązkowo odczekać przed krojeniem). Ja uwielbiam, jak jest jeszcze lekko ciepła :) Sosik zgromadzony w szynkowarze zlać do słoiczka. Gotową, domową szynkę z piersi indyka możemy po ugotowaniu podać na obiad wraz z pysznym i esencjonalnym sosikiem. Możemy również ją schłodzić i używać, jako wędliny na kanapkach. The post Domowa szynka z indyka appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaokoło 15 minut na parze przy pomocy specjalnego sita do gotowania na parze lub zwykłego metalowego durszlaka. Domowa wędlina z piersi kurczaka jest świetna na kanapki, grzanki lub jako obiad z ulubioną sałatką. Składniki: (2-4 porcje) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 10 pomidorów suszonych w oliwie garść świeżego szpinaku 6 gałązek świeżego tymianku (same listki – około 1 łyżki(...)piersi). Piersi wyciągnąć na talerz. Odczekać 5 minut, aby soki się ustabilizowały. Pokroić na plastry. Podawać np. z pieczywem pełnoziarnistym na śniadanie lub kolację lub z ulubioną sałatką na obiad. The post Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Glazurowana marchewka w miodzie jest smacznym dodatkiem do obiadu, może również stanowić przekąskę w ciągu dnia. Słodycz marchewki i miodu przełamałam dodatkiem octu balsamicznego, który podkreślił jej smak. Dodatkowo posypałam ją ziarnami sezamu. Polecam, koniecznie wypróbujcie ten przepis Post Glazurowana marchewka z sezamem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeZazwyczaj po powrocie z pracy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Dlatego mam dla Was bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszny i na dodatek dietetyczny obiad! Makaron z dodatkiem łososia duszonego w porach z dodatkiem kremowego serka. Przepis dostałam od koleżanki, i szczerze mówiąc trochę się bałam czy nam to zasmakuje, bo nie jesteśmy wielbicielami
Z miłości do słodkościCykl Obiadów za 10zł uświadamia mi okrutnie, że czas płynie nieubłaganie. Dopiero co był poniedziałek i ostatni przepis z cyklu publikowałem, a tu już nad kolejnym trzeba przysiąść i pomyśleć. Dziś będzie odwołanie do prostego obiadu, który gościł często na moim stole, gdy byłem dzieckiem. Nie pamiętam kiedy to jadłem, ale wciąż pamiętam smak. Rzecz o mortadeli będzie. Czego potrzebujemy
BaRepas