niczym jej doprawiać, bo sól jest z ogórków, słodycz z jabłek i lekka ostrość z cebuli, co w połączeniu daje bardzo dobry i zrównoważony smak, idealnie pasujący do codziennych obiadów. Surówka z kiszonych ogórków w domu była jedną z kilku najczęściej pojawiających się na stole, bo jest także bardzo szybka w przygotowaniu, wystarczy kilka minut i można ją odstawić
niecodziennikparyrodzinnym świątecznym czasem. Podczas długich chwil spędzanych w kuchni na gotowaniu, smażeniu, pieczeniu i duszeniu były one robione z myślą o drugim dniu świąt, aby wtedy podać na obiad coś lekkiego, a przede wszystkim nie wymagającego stania przy kuchence. Wystarczyło bowiem jedynie podgrzać tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem , zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne
niecodziennikparyKilka tygodni temu byliśmy w restauracji, do obiadu otrzymaliśmy marynowane buraczki , które okazały się wyśmienitym dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne, wprawdzie nasza półka z zapasami na zimę już się uginała pod ciężarem słoików, ale kilka dodatkowych z marynowanymi burakami musiała jeszcze udźwignąć. Składniki na marynowane buraczki na zimę 1 kg buraczków 1,5 litra
niecodziennikparynieco inną wersję – sałatkę Waldorf . Przygotowanie jej jest bardziej czasochłonne, ale dzięki pokrojeniu selera i jabłek w słupki bardzo przyjemnie się ją chrupie. Może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i lekkim posiłkiem. Sałątka Waldorf bardzo dobrze sprawdzi się także podczas grillowania – nasza Rodzina powinna się więc przygotować, że i w tym roku przyjdziemy z selerem w miseczce
niecodziennikparyUgotowaliśmy sobie szpecle na dwa dni – pierwszego do rosołu, a następnego zjedliśmy je z boczkiem, papryką i cebulką. W obu obiadach małe kluseczki świetnie się sprawdziły, a to danie smakowało na pewno lepiej niż gdybyśmy wykorzystali makaron. Warto więc poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku, przygotować szpecle z boczkiem i papryką i cieszyć się w pełni domowym obiadem
niecodziennikparyCzerwona kapusta duszona z jabłkami to jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie tego warzywa. Poznałam go dzięki Szwagrowi, który przygotował duszoną kapustę z jabłkami na angielski świąteczny obiad. Smaki i aromaty tak mnie zachwyciły, że od razu poprosiłam o przepis i przy pierwszej okazji zrobiłam ją w domu. Dzięki prowadzeniu bloga mogę podzielić się przepisem na czerwoną kapustę duszoną
niecodziennikparyZupa krem z marchewki należy do najprostszych i najszybszych – już w około pół godziny mamy gotowy obiad. Jest gęsta, sycąca i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kremowych zup. Jeżeli ktoś nie przepada za imbirem, może go pominąć, chociaż przy takiej małej ilości jest delikatny w smaku. Składniki na zupę krem z marchewki 1 kg marchewek
niecodziennikparyJedną z podstawowych polskich surówek jest surówka z kiszonej kapusty . Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C
niecodziennikparyprzepis na sos ziemniaczany natrafiliśmy przypadkiem i byliśmy ciekawi, jak będzie pasował do zaplanowanego obiadu – mięsnej babki i kaszy gryczanej. Musimy powiedzieć, że sos wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
niecodziennikparyPomysł na ten obiad podpowiedziała nam jedna z sieci swoją ofertą promocyjną. Do tej pory nazwę tej ryby – okoń morski lub labraks – znaliśmy jedynie z programów kulinarnych, więc chcąc poznać jej walory smakowe, włożyliśmy ją do koszyka. Przygotowaliśmy ją w prosty sposób – upiekliśmy ją w piekarniku, doprawiając tylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami
niecodziennikparyoliwkami i suszonymi pomidorami oraz z czerwoną cebulą i czosnkiem. Tych kilka prostych składników doskonale uzupełniło smak słodkich pieczonych batatów i sprawiło, że pieczone bataty są odpowiednią propozycją na obiad, kolację czy też grilla. Składniki na pieczone bataty Pieczone bataty: 4 bataty 3 łyżki oliwy lub 3 łyżki oleju smakowego (np. z chili) sól gruboziarnista Sos śródziemnomorski: 5 łyżek jogurtu
niecodziennikparysurówki – wymieszać sok pomarańczy ze śmietaną i cukrem. Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki można podawać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako lekkie śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyCzęsto zastanawiamy się jaki dodatek do obiadu wybrać i zazwyczaj robimy proste surówki lub otwieramy gotowe warzywa zamarynowane jesienią. Tym razem kupiliśmy dorodną białą rzodkiew, z której przygotowaliśmy prostą i szybką surówkę z dodatkiem jabłka. Ta łatwa surówka dostarczyła naszym organizmom mnóstwo witamin i soli mineralnych oraz małej ilości kalorii. Spożywanie białej rzodkwi zalecane jest zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym
niecodziennikparyzeszłym roku, podczas naszego pobytu w domu rodzinnym, Mama przygotowała pieczony udziec z indyka, który rozszedł się błyskawicznie wśród jedzących obiad. Na uwagę zasługuje fakt, że udziec z indyka pieczony był razem z kością na kuchni opalanej drewnem, co z pewnością nadało mu głębszego, bardziej domowego i rodzinnego smaku. Dla nas prostota przygotowania mięsa z indyka i jego soczystość, sprawiły(...)czasie ostrożnie rozciąć woreczek i pozostawić mięso w piekarniku jeszcze przez 10 minut, aby skórka się zrumieniła. Pieczony udziec z indyka bardzo dobrze smakuje nie tylko na ciepło do obiadu, ale także na zimno jako wędlina do kanapek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczony udziec z indyka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyPieczone udka z kurczaka – wersja najprostsza do zrobienia, wystarczy jedynie posypać udka z kurczaka solą, pieprzem oraz czerwoną papryką, wstawić na godzinę do piekarnika i soczyste mięso do obiadu jest już gotowe. Pieczone udka kurczaka są miękkie, mięso ładnie odchodzi od kości, skórka jest zrumieniona i chrupiąca – prawie jak u Cioci Basi, choć w tym przypadku prawie robi(...)termoobiegiem ), piec 60 minut , po czym ostrożnie zdjąć przykrycie i jeszcze chwilę pozostawić w piekarniku, aby skórka się zrumieniła. Pieczone udka kurczaka podawać do obiadu lub przekrojone na pół jako ciepłą przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczone udka z kurczaka pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary