obiad - 94612 przepisów (strona:2937/6308)

Spaghetti z białymi szparagami i truflami 195

Wykwintne połączenie białych szparagów z truflami tworzy dzisiejsze błyskawiczne, minimalistyczne danie. Szybki, lekki i wyjątkowy obiad przygotujesz dosłownie w 15 minut. Szparagi ugotowałam razem z makaronem. W międzyczasie na patelni przygotowałam masełko truflowe i voila - majowa uczta gotowa! Nie masz trufli, nie szkodzi, zastąp je oliwą lub podrasuj smak solą truflową. Doskonałe składniki to gwarant pysznego i wyjątkowego dania. Zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karczma pod Łosiem na farmie Wawrzyńca - lokal w Wawrowie 163

funkcjonuje po kuchennych rewolucjach z Magdą Gessler. Zawsze jakoś było nie po drodze. Tym razem jednak nie spieszyliśmy się, a i w domu nie za bardzo było coś na obiad. Przyznam się nawet, że pierwotnie nie miałam w planach tworzyć wpisu na temat tego miejsca. W efekcie jednak postanowiłam, że opiszę Wam moje odczucia. "Karczma pod Łosiem na Farmie Wawrzyńca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos mięsno - szpinakowy 159

dziś tę kolekcję powiększyłam o sos ze świeżym szpinakiem i mleczkiem kokosowym. Szybki do zrobienia jak to przy takich sosach bywa i do tego smaczny. 30 minut i mamy obiad gotowy. Można zrobić więcej i mieć na drugi dzień ( ja tak właśnie zrobiłam ). Potem tylko wystarczy sos podgrzać, ugotować świeży makaron i gotowe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” 87

herbatę z termosu, chrupiemy herbatniki i chłoniemy ten piękny czas. A tu skansenowe migawki. Spacer kończymy w restauracji „Frykówka” na starówce (Rynek 3), gdzie zatrzymujemy się na obiad i kawę. Wybraliśmy to miejsce zachęceni pozytywnymi opiniami w Internecie. Menu pszczyńskich restauracji wypełnia wiele pozycji z gęsiną, jednak decydujemy się na coś innego. Przed restauracją kolejka czekających na stolik

Raj dla Podniebienia
Crumble z truskawkami i migdałami 109

Siatka truskawek to inspiracja. Świt zagląda do okna. A po obiedzie musi być deser. Składniki: /na 4 porcje/ 400g truskawek 1 pomarańcza 1 saszetka cukru migdałowego 5 łyżek cukru trzcinowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 80g masła 5 łyżeczek płatków migdałowych kilka kawałków gorzkiej czekolady Wykonanie: Truskawki umyć i odszypułkować, umieścić w misie lub głębokim talerzu. Skropić

Raj dla Podniebienia
Babeczki maślane z truskawkami 114

Robię koktajle,kompoty, ciasta z owocami, naleśniki, rano do owsianki dorzucam garść pokrojonych sezonowych darów. Teraz żegnam się z truskawkami. Te babeczki jedliśmy na śniadanie, po obiedzie, zdążyłam nawet zachomikować je dla swojej przyjaciółki na popołudniowe spotkanie. Polecam, bo pyszne! Składniki: (na 8 dużych sztuk) 170g mąki 150g dobrego masła 100g cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Raj dla Podniebienia
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 110

samochodem. To właśnie podczas jednej z nich po raz pierwszy usiadłam na miejscu kierowcy i koła samochodu potoczyły się pod moim kierunkiem. Kiedy wracaliśmy wczesnym popołudniem, Babcia już przygotowywała obiad. Siedząc przy stole, pisząc coś lub czytając, obserwowałam każdy jej ruch. W tym czasie Dziadek naprawiał coś, kleił, montował. Tych sobót uzbierało się przez wiele lat… Dziadek nauczył mnie

Raj dla Podniebienia
Ziemniaczany krem z boczkiem 96

chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki masła 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 łyżeczki tymianku suszonego

Raj dla Podniebienia
„Mamo, tato, jest mi z wami tak dobrze!”…czyli piękna niedziela w Lanckoronie – post mniej kulinarny 136

chyba najpiękniejsze, co rodzice mogą usłyszeć od swoich dzieci. Jest tak pięknie, tak dobrze, że chcemy tu zostać jak najdłużej. Czujemy, że odpoczywamy. Później po spacerze szukamy miejsca na obiad. Cafe Arka przyciąga nas jak magnes. Wybieramy to miejsce i nie żałujemy. Wydaje się, że tu czas płynie inaczej. Ludzie siedzą, zamawiają kawy, imbryki z herbatą, lemoniady, koktajle, coś słodkiego

Raj dla Podniebienia
Orzechowe poduszeczki na francuskim cieście z migdałami 115

Jest nas cztery. Znamy sie od dawien dawna. Spotykamy się razem lub osobno. Według potrzeby, według możliwości. Dzielimy się radościami, smutkami, przeczytanymi książkami, przepisami na obiad czy sałatkę, wykradamy z zabieganej rzeczywistości czas tylko dla nas. Jeśli płaczemy, to razem. Jeśli się śmiejemy, to do rozpuku. Zawsze. Jeśli mamy problem, słuchamy się, wspieramy, jak możemy. Rozmawiamy o wszystkim. Począwszy

Raj dla Podniebienia
Owsianko – jaglanka z owocami i mleczkiem kokosowym 118

śniadania! Osobiście jestem zwolenniczką porannych posiłków. W moim przypadku jest tak, że jeśli go nie zjem z rana, skutki złego samopoczucia potrafię odczuwać przez cały dzień…Mogę pominąć obiad, odpuścić sobie kolację, ale śniadanie to pozycja obowiązkowa w moim menu. Tymczasem częstujcie się tym prostym sposobem na pokonanie rannego głodu Składniki (na 2 porcje) 6 – 7 łyżek płatków

Raj dla Podniebienia
Słodko-kwaśny gulasz z kurczaka 133

naszym stole. Podaję go w wersji na ciepło i na zimno np.jako domową wędlinkę. Z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu, na obiad. Kurczak, to łatwe do obróbki mięso i poradzą sobie z nim świetnie nawet osoby mało przebywające w kuchni.   Składniki: 2  filety z kurczaka 1 szalotka 1/2 czerwonej marynowanej papryki

Gosia gotuje
Panierowana mozzarella 163

blogu przepis na panierowaną mozzarellę. Wystarczy ją pokroić w   plastry i usmażyć jak kotleta schabowego. W ten sposób będziemy mieli prosty, szybki  bezmięsny dodatek do obiadu lub kolację. Składniki: 3 duże kulki mozzarelli 2 jajka 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz Wykonanie: Mozzarellę osączyć z zalewy, każda pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Na upalne dni - chłodnik! 169

jest najlepsze na upalne dni? Moim zdaniem chłodnik. Znakomicie nadaje się na obiad, a przy tym ugasi pragnienie. Do chłodnika wystarczą ziemniaczki posypane koperkiem i wszyscy są zadowoleni. Ale czy jedliście z buraczków? Jest rewelacyjny! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kuleczki ziemniaczane w panierce. 319

Często zostają Wam z obiadu ziemniaki ? bo mi tak, kiedy mam więcej czasu robię takie oto kuleczki, są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :) około 400 g ugotowanych dobrze utłuczonych ziemniaków 1 łyżeczka ziół prowanalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii  1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki  sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka posiekanego

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania