obiad - 94612 przepisów (strona:2616/6308)

Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika 146

Łopatka duszona w młodej kapuście , dania na wyjazdy do słoika Pyszna duszona łopatka w młodej kapuście . To taki posiłek , który świetnie znosi słoikowanie i doskonale daje

Ogrodnik w podróży
Lemoniada jabłkowa 118

wykorzystanie obierek z jabłek, które pozostały po przygotowaniu, np. szarlotki i które zazwyczaj lądują w koszu, a mają jeszcze w sobie dużo smaku. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, zamiast cięższych soków. Gorąco polecam używanie tutaj jabłek nieobranych (lub jak wspomniałam, samych obierek), ponieważ w skórce jest najwięcej dobra, czyli pektyn i błonnika, które pomagają w trawieniu i zapobiegają

Analiza Smaku
Tabbouleh 129

Wschodzie, obok ryżu, jest podstawą diety. Tabbouleh u mnie najczęściej występuje w postaci kolacji. Pojawia się często w przepisach kuchni wegetariańskiej, ale może być traktowana także jako dodatek do obiadu. Jest bardzo lekka i orzeźwiająca, więc sprawdzi się na nadchodzące cieplejsze dni. Składniki 100 g kaszy bulgur 2 ogórki zielone papryka czerwona 4-5 rzodkiewek 2 pomidory mała papryczka chilli

Analiza Smaku
Bułki z pieczarkami 183

Aromatyczne i chrupiące bułki wypełnione przepysznym farszem z pieczarkami. Są idealne o każdej porze dnia, ponieważ mogą być pomysłem na śniadanie, obiad albo przyjęcie :). Jedno mogę Wam zagwarantować, znikają w mgnieniu oka, a ich zapach unosi się w całym domu. Do bułeczek idealnie pasuje domowy sos czosnkowy albo pomidorowy. Bułki z pieczarkami Farsz 500 g pieczarek 2 cebule Przyprawy: pieprz

Przepisy na widelcu
Krem Brokułowo-Kalafiorowy z pieczonymi ziemniaczkami 102

koperku Szczypta chilli sproszkowanego 1 duży ząbek czosnku 2 litry dowolnego bulionu 100 ml słodkiej śmietanki 3 łyżki posiekanego koperku  Dodatkowo 3/4 ziemniaki ugotowane (mogą być z poprzedniego obiadu) Ziemniaka pokroić w kostkę i ugotować w bulionie do miękkości. Do miękkich ziemniaków dodajemy włoszczyznę oraz kalafiora i brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy do miękkości. Wyłączyć , przyprawiamy solą i chili

Andzia Pichci
Wigilijna kapusta z grzybami 130

przed Wigilią i przechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją  na kolację wigilijną  jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu. 1 kg. kapusty kiszonej 20/30 gram grzybów suszonych 5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Opcjonalnie kilka kropel

Andzia Pichci
Szaszłyki z kurczaka z imbirem i sezamem 159

Szaszłyki z fileta kurczaka o nieco orientalnym smaku Podane z ostrym sosem to świetna uczta na grilla lub imprezę czy obiad ok. 600 gram fileta z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego lub sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu płynnego 2 łyżeczki startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej curry

Andzia Pichci
Krokiety Gyros 102

różne sposoby oprócz tych klasycznych polecam wam z farszem mięsnym z dodatkiem warzyw i ryżu.Podane z surówką i ulubionym sosem  np.czosnkowym to ś wietna propozycja na obiad lub imprezę. Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 2 jajka M Czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól 50 ml.oleju ⧪ Farsz ok. 500/600 gram mięsa mielonego dowolnego 150 gram włoszczyzny

Andzia Pichci
Naleśniki bolońskie zapiekane z serem 135

danie w smaku przypomina lazanię.Bardzo syty i smaczny obiad który zasmakuje chyba każdemu. Naleśniki 1 jajko 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju  szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz  Sos 1 mała cebulka

Andzia Pichci
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 120

Smaczny obiad który zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją.  Na 4/5 porcji  Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku

Andzia Pichci
Gyros z kurczaka 129

Najlepszy jeżeli zamarynujemy mięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli. 250 gram fileta z kurczaka  3 łyżki oleju 1 czubata łyżka jogurtu Opcjonalnie pół

Andzia Pichci
Leczo z białą fasolą 150

ugotowaną fasolę to leczo przygotujemy tak naprawdę  w jakieś pół godzinki. Możemy też użyć fasolę z puszki, ale ja zdecydowanie polecam tą samodzielnie ugotowaną.Sprawdzi się na obiad i na kolację. Ok.1 szklanka ugotowanej białej fasoli(250 ml.) 150 gram cebuli 200 gram pieczarek 300 gram papryki w strąku ( użyłam żółtej i czerwonej ) 250 gram cukinii 2 łyżki koncentratu

Andzia Pichci
Kotlet devolay 136

kotlet z piersi kurczaka w chrupiącej złotej panierce   wypełniony w środku masłem i zieloną pietruszką. Klasyk który smakuje chyba każdemu. Idealny do podania na rodzinny obiad. Na 4 porcje Filet z kurczaka 4 szt pojedyncze ok 3 łyżki zimnego masła 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Klarowane masło do smażenia Do panierowania  mąka pszenna

Andzia Pichci
Roladki z kurczaka w sosie potrawkowym 120

nadzieniem z przesmażonego na maśle pora W klasycznym sosie potrawkowym, a do tego obowiązkowo ryż i groszek z marchewką. Do przygotowania sosu idealny będzie rosół który pozostał z obiadu. 3 porcje Roladki 3 kawałki fileta z kurczaka każdy po ok. 100 gram 100 gram pora biała cześć łyżeczka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sos ok. 50 gram masła

Andzia Pichci
Kotleciki z ryżem i warzywami 171

pieczarek 100 gram cebuli 1/4 szklanki wody lub bulionu Ulubione przyprawy tutaj sól, pieprz ziołowy,papryka wędzona,czosnek, Ryż ugotować ,ale można też wykorzystać ryż który pozostał z poprzedniego obiadu. Warzywa kroimy w kosteczkę, krótko przesmażamy na patelni. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż i warzywa. Przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej mieszanki

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania