obiad - 94612 przepisów (strona:2531/6308)

Zakwas z buraków czerwonych 90

ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów” , 1905 r. W duchu tradycji postanowiłam zrobić kwas buraczany według staropolskich receptur. Zakwas przygotowałam ze starego przepisu, ale skorzystałam z dobroci i dostępności współczesnych gadżetów kuchennych, o czym poniżej… Składniki Słój o pojemności

Tajemnice Smaku
Smaki Gdańska w jeden dzień 102

wszystkie jego zakątki. Ale nawet w tak krótkim czasie miasto może dostarczyć mnóstwo wrażeń, zarówno wzrokowych, jak i smakowych. Przewodnik kulinarny SMAKI GDAŃSKA pomógł nam w wyborze miejsca na obiad i kolację. Wybór restauracji dostosowaliśmy do naszych preferencji smakowych, ale również do usytuowania ich na szlaku naszego zwiedzania. Pierwsza restauracja, którą odwiedziliśmy to ZAFISHOWANI , ryby, ryby i jeszcze raz ryby

Tajemnice Smaku
Wędzone wędliny domowe 107

zapobiega wysychaniu wędzonego mięsa . Duże kawałki mięsa wędzimy przez około 6 godzin, mniejsze 3 godziny. Ognisko obok wędzarni rozpaliliśmy, żeby się rozgrzać i przy okazji przygotować coś na obiad, ale o tym innym razem Smacznego!   Zapisz

Tajemnice Smaku
Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem 94

Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób

Tajemnice Smaku
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem 100

Kieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Do przygotowania nalewki potrzebujemy orzechów niedojrzałych, dających się łatwo przekroić nożem. Przy krojeniu orzechów pamiętajmy o rękawiczkach, bo sok z orzechów bardzo brudzi ręce. Najlepszy moment zbioru orzechów to koniec czerwca, początek lipca. Nalewka po przefiltrowaniu jest niezbyt

Tajemnice Smaku
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu 89

Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze

Tajemnice Smaku
Zupa krem z selera, imbiru i curry z prażonymi jabłkami i chipsami z selera 116

Selerowa zupa krem z imbirem i curry jest pyszna i delikatna w smaku. Dodatek smażonych jabłek i chipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku

Tajemnice Smaku
Węgierskie ziemniaczane bułeczki, pogácsa – pogacze 78

francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przepuścić przez praskę. Możemy również wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu, z poprzedniego dnia. Przepis ze strony Poproszę dokładkę przygotowany w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie . Składniki 300 g ziemniaków 500 g mąki 2 łyżki smalcu (dodałam gęsi smalec) 200 ml mleka

Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 83

Serowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać

Tajemnice Smaku
Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem 89

Frittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne składniki, które akurat mamy w lodówce. Przy okazji możemy przygotować danie w duchu zero waste i nic się nie zmarnuje! Frittatę możemy przygotować na żeliwnej patelni lub innej, którą można włożyć w całości

Tajemnice Smaku
Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym 90

Placuszki z zielonego groszku z łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym to pomysł na smakowite i bardzo uniwersalne danie. Placki możemy podać na obiad, na kolację lub na przekąskę dla niespodziewanych gości. Lubię te placki, ponieważ składniki zawsze mam w domu pod ręką. W zamrażarce zielony groszek, w lodówce zapakowany wędzony łosoś. Jogurt i chrzan też jest pozycją obowiązkową w mojej

Tajemnice Smaku
Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze 108

Gęsina z warzywami gotowana wolno i w niskiej temperaturze to mój plan na święta.  Zostałam szczęśliwą posiadaczką wolnowaru Crock-Pot®, więc przeprowadzę przedświąteczną próbę na

Tajemnice Smaku
Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią 87

Tarta z warzywami na francuskim cieście to pomysł na szybką kolację lub obiad. Najwięcej pracy, a raczej zabawy czeka nas przy ścinaniu i rolowaniu pasków z marchewki i cukinii. Do tej czynności warto zaangażować jakiegoś małego pomocnika. Coraz częściej w sprzedaży pojawiają się kalafiory w różnych barwach. Trudno im się oprzeć, kuszą swoją barwą i strukturą. Takie kolorowe kalafiory oprócz

Tajemnice Smaku
Mini kotleciki mięsno - ryżowe 100

Mini kotleciki mięsno ryżowe zrobiłam z myślą o moich dzieciach, które nie zawsze chcą zjeść to co jest na obiad, lub nie są w stanie wysiedzieć w jednym miejscu przy stole przez cały posiłek. Wymyśliłam więc takie kuleczki w sam raz do małej rączki, które mogą stanowić danie główne lub przekąskę pomiędzy posiłkami. Są smaczne na gorąco i po przestygnięciu

Waniliowe Improwizacje
Dieta bez chleba - dieta cud? 127

również o odpowiednie spalanie tych kalorii (np. spacerem, jazdą na rowerze) i wspomaganie trawienia (np. dodawanie odpowiednich ziół czy wypijanie od czasu do czasu lampki wina do sytego obiadu). Gorzej jak lampka wina przekształci się w większe ilości :) - wtedy już potrzebne nam dodatkowe spalanie kalorii i alkomat - najlepiej od PROMIL-LAB - sprawdzone i polecane. Jak zawsze powtarzam, umiar jest potrzebny

MintTaste