obiad - 95112 przepisów (strona:2103/6341)

Wiosenny obiad w 20 minut. 1530

olejne p yszne i zdrowe danie oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie

SzczyptaSmaQ
Pieczone cukinie 272

Dziś propozycja, która nadaję się zarówno na kolację (solo) jak i na obiad, np. w towarzystwie brązowego ryżu. Szczególnie kieruję ją dla osób zabieganych, wstępne przygotowanie zajmuje kilka minut, później warzywa mogą się piec bez naszego udziału. Cukinia odkwasza organizm, jest lekkostrawna a w 100 gramach ma jedynie... 15 kcal.  Składniki (2 porcje): 2 cukinie 10 sztuk pomidorków koktajlowych

Powiedz dietom nie
Warzywna frittata z makaronem 317

Frittata to świetny pomysł na szybki i pożywny obiad z wykorzystaniem lodówkowych resztek - pozostałości warzyw, serów czy wędlin. Doskonale będzie się komponować także ugotowany wcześniej makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Kolejną z zalet tej potrawy jest to, że można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami-za każdym razem wychodzi nieco inaczej.  Moja dzisiejsza, bardzo kolorowa propozycja zawiera w sobie makaron

Kuchnia Ellie
Ryż z kiełbasą 250

braku pomysłu na obiad, zastosowałem taktykę gotowania "na winie" - co się nawinie, wrzucić do garnka. W ten sposób powstał pomysł na takie oto szybkie danie. Składniki: ok. 0,5 kg kiełbasy 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku szklanka ryżu ( najlepiej Carolino) pieprz czarny pieprz ziołowy curry sól Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni. Cebule pokroić w półtalarki, czosnek

Konrad Gotuje
Zapiekanka z selera i szpinaku 279

Pomysł na zapiekankę z selera znalazłam w świątecznym wydaniu angielskiej kulinarnej prasy. Ponieważ miałam akurat seler i zapotrzebowanie na bezmięsny obiad, to postanowiłam wykorzystać ten pomysł. Bałam się, że może zapiekanka być nieciekawa i postanowiłam dodać do niej warstwę szpinaku. A że selera też okazało się mało na moje naczynie to dodałam do niej również batatów. Takie połączenie okazało się

UgotujmyTo.pl
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 289

Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo

karmelowy
Kapusta kiszona smażona 439

Smażona kapusta to klasyk, zarówno do obiadu na dzień powszedni jak i od święta. Każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis, mam i ja. Zapraszam na moją prostą wersję smażonej kapusty z domowej kiszonej kapusty z beczki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Klopsy w sosie pieczarkowym 223

dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapraszam na śniadanie: Shakshouka 222

bałkański i poczekać aż się on trochę rozpuści. Przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem i pietruszką lub kolendrą. Danie jest sycące - może z powodzeniem zastąpić lekki obiad :) Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto francuskie ze szparagami 234

kurki, żeby rozkoszować się nimi zimą - szparagi też mrożę. I też nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :) Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :) Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 - 3 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych 100-200 g szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 182

Jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z serem i sosem borówkowym 214

Witajcie! Dzisiaj przychodzę do was z kolejną słodką propozycją na obiad, jest to makaron z białym serem i sosem borówkowym. Składniki: - 250g makaronu - 100g twarogu - 125g borówek amerykańskich - 3 łyżki jogurtu greckiego - 3 łyżki cukru Wykonanie: Gotujemy makaron w osolonej wodzie tak długo jak jest napisane na opakowaniu... Rozrabiamy ser z 2 łyżkami cukru. Do małego rondelka wrzucamy borówki

Tanio szybko zdrowo
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 245

selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120ml pełnego mleka 120ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść

Moja Delicja
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 213

Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać jako dodatek do obiadów, np. do „ Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem „ .   The post Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 304

Skrzydełka faszerowane z sosem pieczarkowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Nie polecam początkującym i zaczynającym swoją przygodę w kuchni, bo trzeba mieć pewną wprawę, lecz samo wyjmowanie kości ze skrzydła nie jest wbrew pozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie

Poezja smaku