obiad - 94612 przepisów (strona:2108/6308)

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 201

łososiem, kalafiorem, porem i marchewką.  Sycące i pyszne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno  na rodzinny obiad jak i wykwintną kolację. Trzy warstwy ziemniaczanych talarków przełożonych porem z marchewką z dodatkiem kalafiora i delikatnego filetu łososia. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, a całość wspaniale podkreśla charakterystyczna nuta czosnku. Składniki (na 5-6 porcji) : zapiekanka

Kuchnia Ellie
Glazurowana marchewka 171

prostego i pysznego. Właściwie to na tyle prostego, że nawet miałam wątpliwości czy zamieszczać ten post na blogu, ale jest naprawdę pyszna i idealnie sprawdza się jako jarzynka do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje. SKŁADNIKI: 4-5 marchewki około 40 g masła 1-2 łyżeczki cukru sól

Pyry na Gaz
Kulki ziemniaczane 400

Ziemniaczane kuleczki idealne jako dodatek do obiadu zamiast frytek lub klasycznych ziemniaków :) Można również podawać jako osobne danie z kefirem lub sosem czosnkowym. Zapraszam do smażenia! Składniki dla 3-4 osób: 600 g ziemniaków 1 łyżka masła 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, oregano Dodatkowo: jajko do obtaczania bułka tarta do obtaczania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 214

Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko nimi cieszyć. Polecam! Scroll

karmelowy
Zupa z soczewicą 323

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rozgrzewająca zupa z soczewicą. Jest zdrowa i bardzo pysznie smakuje. Zjecie ją ze smakiem Wy jak również wasze dzieci

Marta Gotuje
Makaron z porem, czosnkiem i boczkiem 197

smaczne. Połączenie pora z czosnkiem, samo zdrowie i smaczny, podwędzony, wysmażony boczek do smaku. I dla równowagi sałata lodowa, skropiona cytryną i oliwą z oliwek + prażony słonecznik... Kolacja lub obiad w 30 minut! Dla jednej wygłodzonej pary : -  300-400  g makaronu bavette (takie spłaszczone spaghetti)  - woda posolona do ugotowania makaronu - 150 g  boczku wędzonego

Pasje Jolki
Szynka wieprzowa z ryżem jaśminowym z parowaru 202

Miałem kupić filet z piersi indyka i on miał być na obiad, ale że w sklepie ich wygląd nie przekonał mnie do kupienia, wybór podczas zakupów padł na sznycle z szynki wieprzowej. Później jak zabierałem się za gotowanie, byłem podświadomie przekonany, że mam piersi indyka, dopiero po otwarciu lodówki przypomniała mi się sytuacja ze sklepu i że jednak co innego

Parowar Faceta
Kurczak nadziewany brokułami 1621

Kurczak ( ok. 700g)- 11zł Brokuł -5 zł Papryczki- 0.50zł Mleko- 0.60zł Serki- 3zł reszta - ok.1zł Ziemniaki- 1 kg-1zł  Z podanych składników powstaną 4 porcje obiadu. Suma to- 21,10zł, dzieląc to na cztery porcje wychodzi nam ok. 5,30zł za porcję :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami 356

zupą serową. Moja tym razem została podania z chipsami  z bekonu i grzankami. Przygotowanie całości to kilkanaście minut, a efekt zawsze smaczny. Do przygotowania można wykorzystać pozostały z obiadu rosół, który idealnie się nadaje i dzięki temu nie zmarnuje. Czasami z zamiarem gotowania tej pysznej zupki przygotowuję większą ilość bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 260

sobie jednodniowe wycieczki po stronie czeskiej. Docieramy również do Pragi, gdzie czuję się jak w domu. Niesamowite jest również to, że na praskim rynku głównym jesteś w stanie zjeść obiad dwudaniowy z piwem, albo innym napojem za 16zł. Ktoś mi wskaże takie miejsce w Krakowie, lub Warszawie? Wariacji na temat sosu tatarskiego jest tyle ile osób ten sos robiło

BaRepas
Zupa Solianka 201

Zupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków

Tradycyjna kuchnia Kasi
SYRYJSKIE "RACUCHY" ZIEMNIACZANE 339

szansę nauczyć się ich jedzenia. Adźi jest niezwykle popularne i bardzo lubiane przez dzieci. Na poniższym zdjęciu widać racuchy, które zrobiła Syryjka i przyniosła nam do biura na obiad. Placki podaje się z aromatycznymi sałatami. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię

Przepisy Aleksandry
Kurczak pieczony z mango 192

niedzielny obiad polecam kurczaka pieczonego z mango. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Połączenie kurczaka z mango było strzałem w dziesiątkę. Kurczaka najczęściej podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.  SKŁADNIKI: 1 kurczak, 1 mango, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pstrąg łososiowy na parze z kaszą gryczaną i warzywami 217

Ryby i kaszę często lubię jeść. Idealne połączenie na bardzo szybki i smaczny obiad, który robi się w niecałe 15 minut. :) Składniki: 80g płatu z pstrąga łososiowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 3 łyżki kaszy gryczanej ugotowanej 150g warzywne trio mrożone 4 czarne oliwki Sposób przygotowanie: Rybę dzielimy na mniejsze porcje. Myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy

Truskawkowa Fiesta
Bigos tradycyjny 477

Bigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych

Humanistka w kuchni