obiad - 94612 przepisów (strona:2113/6308)

Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 316

mięso na kratce, by chwilę odpoczęło (od 4 do 5 minut), po czym podajemy na desce z sałatką i sosem malinowym. I tak oto mamy cudowny pożywny i zdrowy obiad - SMACZNEGO

Sajkofanka smaku
Schab z pieczarkami i morelami 256

Schab nadziewany pieczarkami i morelami Zapraszam na pyszny schab z pieczarkami lub morelami .Takie mięsko nadaje się jako wędlinka na kanapkę lub danie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi  : pieczarkami , morelami  suszonymi śliwkami lub pomidorkami .  Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti a'la caprese 339

pomidorowo-paprykowy. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe. Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać Wam na obiad :) Przygotowałam makaron spaghetti ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Żałuję tylko, że nie miałam świeżej bazylii - suszona była ok, ale jeśli tylko macie świeżą nie wahajcie się jej użyć! :) SKŁADNIKI

W kuchni Katie
Risotto z kurkami 259

Wykorzystujcie w swoich kuchniach produkty sezonowe - są nie tylko zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze, ale przede wszystkim smaczniejsze niż produkty mrożone, suszone czy utrwalone w jakikolwiek inny sposób. SKŁADNIKI: Obiad dla 4 osób. 200 g ryżu Arborio 200 g świeżych kurek 1 cebula 2 - 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina 400 - 500 ml bulionu warzywnego garść

W kuchni Katie
Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowo-śmietanowym 428

Światowy Dzień Makaronu :) A z racji tego, że zarówno ja, jak i Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas, Wy musicie sami ocenić ;)) propozycję na jutrzejszy obiad :) Tagliatelle to nasz ulubiony rodzaj makaronu. Z języka włoskiego tagliare oznacza ciąć . Tagliatelle to nic innego jak rozwałkowane ciasto makaronowe, pocięte w długie, cienkie wstążki. Do tego rodzaju makaronu idealnie

W kuchni Katie
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 264

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Polędwiczka wieprzowa

karmelowy
Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru 312

domu wszystko musiałem ogarniać, akurat tak wyszło, że jak jestem chory, to pracy najwięcej.  Ale gdy wybiła 16, mogłem w końcu odejść od komputera i zająć się obiadem :) Składniki :  1 mała cukinia 3 duże pieczarki  1/3 pęczka szczypiorku 1 jajko 1,5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego  5 łyżek kaszy jaglanej Przyprawy :  pieprz ziołowy Cukinie

Parowar Faceta
Pizza 275

Pyszna pizza w domu? Nic prostszego. Od długiego czasu poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto. I oto jest one. Chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Idealna na obiad, można dosłownie szaleć z dodatkami, układać wszystko to na co mamy ochotę i to co lubimy. Dziś pokażę Wam moje 2 wariacje. Jedna dość klasyczna z dodatkiem suszonych pomidorów, druga z dodatkiem

Malinowe Pocałunki
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 277

Gizmo. Serduszko jak zawsze przyniosło mi szczęście. I dla Stwórcy. Bo to w końcu dla niego gotowane było. Grunt to rodzinka! :*:* A nagły przypływ pozytywnych emocji upust w obiedzie znalazł. No, bo gdzieżby indziej? Improwizowałam. Wieloryb po islandzku. Ichni bigos.   Z wyglądu podobne zupełnie do niczego.  W smaku oszczędne.  Dlatego doprawione.  I teraz to jeść mooożna

bastalena
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 207

Placki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono. U mnie będzie czosnkowo! Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób: - 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte - 1 średnia

Pasje Jolki
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 170

Smaczny gęsty sos na bazie żeberek i warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu.  Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych

Pasje Jolki
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 201

Bardzo lubię. Z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem, jest fajnym pomysłem na obiad, kolację a nawet śniadanie. Lekko kwaskowata, rozgrzewająca i sycąca. Taka nasza, bo po polsku. Wykorzystam tutaj już gotowy wywar, ugotowany wcześniej z tego przepisu  http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/wywar-miesny-na-zupe.html ale, oczywiście jak nie masz wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody

Pasje Jolki
Rostbef z patelni z pikantnymi alla frytkami 172

Szybki obiad, bo w 30 minut i gotowy dla 2 osób. - 50-60 dkg wołowiny oczyszczonej z białych błonek - 4 średnie ziemniaki - olej do smażenia - papryka ostra i słodka - sól  - sałata lodowa 1/4 i pół owocu granata - ocet owocowy i oliwa z oliwek - łyżka masła wstawiamy niewielki garnek z wodą osoloną na ziemniaki, które obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż

Pasje Jolki
Kurczaczki goujons- chicken goujons 980

innego jak paluszki kurczaka , filety z kurczaka bądź paski kurczaka obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Są one rewelacyjne jako przekąska ale doskonale sprawdzą się też jako obiad z dodatkiem frytek i sałatki. Lub zawinięte w naleśniku z warzywami. Jedno co jest pewne - dzieci kochają te kurczaczki , są chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach. Nie pozostaje

Smaki Edyty
P... Pommes dauphine! 157

Zostało Wam dużo ziemniaków z poprzedniego obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? A może macie do wykarmienia kogoś, kto raczej nie przepada za tymi samymi daniami 2 dni z rzędu? :p Na pewno znacie tą elegancko brzmiącą nazwę Pomme dauphine . To wywodzący się z Francji pyszny dodatek do dań składający się w oryginale z purée ziemniaczanego oraz ciasta

Kitchens Alphabet