Paprykarz 201warzyw jest dowolny, my lubimy takie zestawienie, ale możecie do tej potrawy użyć także cukinii, papryki i innych ulubionych warzyw, które zalegają Wam w lodówce. To trochę taki obiad z resztek - można wrzucić wszystko, a i tak będzie pysznie. Tak samo jest z przyprawami, jeśli wolicie bardziej ziołowe dania, to pomińcie chilli, jeśli wolicie bardziej rozgrzewające potrawy - dodajcie jeszcze imbir
Cooking Monster
Szaszłyki z kurczaka 202przyrządzeniu, ale zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest równie pysznie. Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej
Cooking Monster
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 353prostu. ;) Moja miłość do naleśników i niemarnowania jedzenia ponownie wzięła górę i tak powstał ten przepis. Łatwo dostępne składniki, trochę pracy i też możecie pałaszować takie pyszności na obiad - mniam! :) Podstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka
Cooking Monster
Köttbullar - klopsiki szwedzkie 259jeszcze nie tak dawno zaopatrywaliśmy się w ich szwedzkim sklepików w chociaż 2 kilogramowe torby tych pyszności raz na 2 miesiące. Smaczne, z dobrym składem, idealne na szybki obiad. No ale w końcu przyszedł czas, by zrobić Köttbullar w warunkach domowych i powiem Wam, że wyszło równie pysznie co w Ikei. :) Klopsiki szwedzkie: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Cooking Monster
Szybkie szaszłyki z łososia, ananasa i papryki 253mając pomysłu na sobotni czy niedzielny obiad, proponuję Wam szybkie i smaczne szaszłyki z łososiem, ananasem i papryką. Nadają się zarówno do piekarnika jak i na wiosenno/letniego grilla. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Filety z łososia na szpinaku z młodymi ziemniakami 267Zajebisty obiad dla dwóch osób: - 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - sól do smaku - pieprz czarny mielony pół łyżeczki - gałka muszkatołowa szczyptę - łyżka oleju do smażenia - filet z łososia 300 - 350 g - łyżka masła klarowanego - sól - 6-8 ziemniaków młodych - 2 łyżki posiekanego koperku Wstaw ziemniaki, gdy zaczną się gotować zeszklij na patelni posiekaną
Pasje Jolki
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 226Makaron z łososiem i brokułami to świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że należy jeść ryby minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem
karmelowy
Pieczarki faszerowane ... jajkiem! 307Kolejny dzień na diecie ... więc dziś na obiad wymyśliłam pieczarki faszerowane jajkiem, szynką i pomidorami. Doskonale nadadzą się również jako przekąska na imprezę, zarówno na ciepło jak i na zimno - z dipem lub ketchupem. Składniki na 1 porcję: 4 duże pieczarki 1 duże jajko 3 suszone pomidory 2 plastry wędliny drobiowej 1 mały ząbek czosnku szczypta ostrej papryki szczypta tymianku
Alutka-Gotuje
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami 200Dzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szynka pieczona w musztardzie i miodzie 180Mięsko pyszne zarówno na kanapki, jak i na niedzielny obiad :D Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego sól i pieprz 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu łyżka masła Przygotowanie: Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie się marynowało. Wymieszać musztardę z miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć i wstawić
Malinowo w kuchni
Pieczarkowe kule nadziewane śląską 296wstępu , tak więc dzisiaj ukulałam pieczarkowe kule . Smakowite panierowane pieczarki z farszem z kiełbachy i sera ..mniam . Dobre na zimno i do piwka, i na ciepło do obiadu .My wsuwaliśmy je z młodziutkim bobem , który uwielbiam . No dzieci wolały pieczarkowe kule , bób olały i dobrze, oj tym razem super , dobrze – nie namawiała do jedzenia " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróży
Surówka z nowalijekj (do obiadu) 236świeżych nowalijek przygotować coś na co czekało się tak długo. Smak i satysfakcja gwarantowane :) Szczypiorek i sałata to zgrana para. Idealnie łączą się, aby stworzyć pyszną surówkę podawana do obiadu. Spróbujcie :) Składniki: 2 garści świeżej sałaty 2 pęczki szczypiorku 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub jeśli wolicie śmietany) sól,pieprz Przygotowanie: Szczypiorek i sałatę myjemy
ChilliJemy
Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi 221pożywne, tradycyjnie jest podawana z grzankami, ja poszłam w innym kierunku i podałam ją z kluseczkami serowo czosnkowymi które doskonale podkreśliły jej łagodny smak. Rewelacyjne danie na letni obiad, a także na rodzinne przyjęcie. Składniki: Zupa: 1 kalafior 5-6 ziemniaków ½ pora 2 0 dag serków topionych 10 dag masła Jarzynka do zup lub sól do smaku Pieprz kolorowy
Wanilia i Kardamon
Ogórki małosolne 203będą miały jednolity kolor w środku, są gotowe! Warto je przechowywać w lodówce, żeby nic się z nimi nie stało. Są genialne na kanapkę, piknik i jako przystawka do obiadu. Jeśli nie macie kamionkowego dzbana z Kazimierza Dolnego, możecie oczywiście użyć np. słoika. Click to view slideshow
GRUBY WAŁEK
Młoda kapustka z koperkiem 287Młoda kapustka smakuje wyśmienicie i nie potrzebuje wielu dodatków. Taka z dodatkiem koperku i zasmażką jest przepysznym dodatkiem do letniego obiadu. Oczywiście można też z niej ugotować bigosik łącząc z młodą włoszczyzną i marchewką. składniki: 1 duża główka młodej kapusty ( ok 2 kg) 1 l wody lub bulionu pęczek koperku 2 duże cebule 3 łyżki domowego smalcu ze skwarkami sól
Monia miesza i gotuje