domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu. W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać w garach. Także tak :-) Kasza bulgur, ostatnio moja ulubiona - odkrycie roku bez kitu. Na internetach piszą, że przypomina w smaku ryż. Absolutnie się
pieprzny smaczekczyli na pulpety masala z fasolką szparagową. Przygotowałam je na bazie mięsa indyczego z dodatkiem orientalnej nuty, czyli przyprawy garam masala. Do tego ugotowany ryż i pyszny i lekki obiad mamy gotowy. Zachęcam do wypróbowania ! Pulpety masala z fasolką szparagową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1/2 pęczka mięty 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili
Kulinarne przygody Gatityrybnych, potem wszystkich możliwych zup chińskich, wietnamskich itp, z udziałem ryb i owoców morza, aż po sięganie do kuchni śródziemnomorskiej a na skandynawskiej kończąc. Zupa rybna to idealny obiad na lato, ale również bardzo fajny pomysł na rozgrzewającą zupę rybną zimą. Przepisów na zupę rybną jest też bezliku. Ale dzisiaj chciałam podzielić się z Wami, jedną z moich ulubionych
SMYKWKUCHNIDzisiaj na obiad postanowiłam połączyć dwa smaki lata i w ten sposób powstał makaron penne z kurkami i cukinią. Danie proste, niewymagające zbyt wiele pracy i wysiłku. Wiadomo, że najlepsze są świeże, sezonowe produkty, prosto z lasu, ogródka lub targu. I z tych korzystajcie póki są Ja w tym roku niestety nie wybiorę się sama po kurki do lasu
Pasja SmakuWłoskie danie obiadowe na bazie makaronu cukinii, białego wina , pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia. Uwielbiam takie obiady w 20 minut, parę sezonowych składników jak cukinia, makaron każdy lubi, wino zawsze znajdzie się w barku przecież i radzę z niego nie rezygnować bo wspaniale podkręca smak tego dania które zostało przygotowane w całości na patelni do serwowania Guzzini
Wanilia i Kardamonsporo gotowych i masa relacji z wydarzeń i warsztatów czeka :) A wiem, że obok przepisów, je też lubicie czytać i oglądać :) Dziś mam dla Was przepis na kolejny obiad, schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :) Składniki : 2 plastry schabu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 50g ryżu
Parowar FacetaMożna je smażyć cienkie, grube, duże czy małe, z koronkowymi brzegami lub też nie. Każdy ma zapewne swoje upodobania. Są świetnym dodatkiem do obiadu czy przekąski, ale też same w sobie stanowią danie. Możecie je jeść polane śmietaną czy jogurtem z dodatkiem cukru, z musem z makreli, z różnymi pastami oraz dipami. Możecie też zalać je mięsnym
Zasmakuj KuchniCzasem są takie dni, że mi się zwyczajnie nie chce stać przy garnkach, mieszać, gotować smażyć itp itd, wtedy przygotowuję dania jak moja dzisiejsza propozycja - proste
Cynamonowe szczęściewszystkie sposoby jednak surowa jakoś mi nie smakuje więc żadnych surówek z niej nie robię. Ale za to robię pyszną duszoną cukinię z koperkiem. To pyszna jarzynka do obiadu, którą całkiem szybko się robi. Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. składniki: 2 młode średnie cukinie po ok 500 g 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła sól
Monia miesza i gotujeBuongiorno Cari Amici! Dziś na obiad będzie aromatycznie, nieskomplikowanie i pysznie. Kuchnia włoska nie jest wolna od eksperymentów. Jest pełna radości i kolorów. Jest zdrowa i pomysłowa. Pyszna i zachęcająca. Prosta! W ciągu kilku minut możemy wyczarować same pyszności. U mnie dziś pełna improwizacja, jak zwykle. Kto mnie zna, ten wie , że nie trzymam się kurczowo standardów. Miary i wagi
Z Kuchni Do Kuchnirozrywa się, albo liście są za duże. Tu szybko formujemy owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego (obojętnie jakie, u mnie akurat wołowe) pół główki kapusty 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku
Dobra karmapodałam w towarzystwie „ Młodych ziemniaczków z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „Grillowanych szparagów i pomidorków koktajlowych z octem balsamicznym” . Przepyszny zdrowy i sycący obiad pełen smaków, błonnika i witamin! Składniki sałatki z rukolą: (4 porcje) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki oliwy extra vergine (używam oliwy Delicate) 1 łyżka octu z czerwonego wina sól morska
Moja DelicjaUwielbiam młode ziemniaki, najlepiej smakują mi takie ugotowane lub smażone z dodatkiem świeżych ziół. Dzisiejszy obiad był właśnie taki, pachnący wakacjami! Do ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego
Moja smaczna kuchniaKluski śląskie to dla mnie rozwiązanie wypadkowe, gdy na obiedzie spotykają się miłośnicy i przeciwnicy ziemniaków. Bo nawet jeśli ktoś nie lubi pure, to z przyjemnością zjada kluchy :) Tak pogodziłam gusta smakowe młodego Gościa i swoje ;) Poza tym to bezglutenowy sposób na wykorzystanie nadmiaru gotowanych ziemniaków. Składniki : ugotowane ziemniaki i mąka ziemniaczana w proporcji 4:1 (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieWyzwanie zostało podjęte. Z sukcesem! :) Takie połączenie składników sprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej
Smakuje zdrowo