całości to nasz powrót do tradycyjnego pieczenia w piekarniku. Przez jakiś czas różnego rodzaju mięsa piekliśmy w woreczkach, bo jest wygodnie, nic się nie przypala i po pysznym obiedzie nie pozostaje jeszcze blacha lub naczynie żaroodporne do szorowania. Jednak brakowało tej złocistej, chrupiącej skórki, na widok której czuje się jeszcze większy głód. Ten kurczak pieczony jest w prostej wersji
niecodziennikparyjedną, bo wszystkie były dobrze wyrośnięte. Wybór padł na 800 gramowego karasia , kilka kroków dalej kupiliśmy pieczarki i już mieliśmy pomysł na sobotnie danie. Gdy zabieraliśmy się za przygotowanie obiadu, okazało się, że ryba jest już oskrobana, na co w ogóle nie zwróciliśmy wcześniej uwagi. Dzięki temu szybciej wszystko nam poszło i karaś w sosie pieczarkowym po około godzinie znalazł
niecodziennikparysycącym posiłkiem. Danie całkowicie autorskie, przygotowywane wielokrotnie i za każdym razem z takim samym apetytem zjadane. Zapiekanki ziemniaczane , takie jak wiejska, są idealne na jesienne lub zimowe późne obiady lub kolacje, kiedy to potrzebujemy czegoś gorącego i energetycznego, a przy tym prostego, żeby wszystkie składniki były dostępne w dowolnym sklepie za rogiem. Składniki na wiejską zapiekankę 1,5 kg ziemniaków
niecodziennikparyprzyrządzony zapiekany brokuł może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i daniem głównym. Brokuł jest podwójnie otoczony – najpierw mięsem mielonym , później plastrami wędzonego boczku, co daje apetyczne połączenie. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się dobrze zmielone, lepiące się do rąk mięso, co znacznie ułatwia pokrycie tego warzywa. Ale z innym też da się radę, trzeba się tylko trochę bardziej
niecodziennikparyRyż z papryką to był mój pierwszy obiad, jaki lata temu samodzielnie zrobiłem, co najlepiej świadczy o łatwości jego przyrządzenia. Przepis przywieźliśmy z wakacji na Mazurach, była to połowa lat dziewięćdziesiątych i papryka w ogóle u nas w domu się nie pojawiała, a ryż jadaliśmy rzadko. Bardzo nam to danie zasmakowało, było czymś zupełnie innym od naszych przyzwyczajeń i szybko
niecodziennikparyKlopsiki w sosie śmietanowym to obiad zainspirowany gotowym daniem, które można znaleźć na sklepowych półkach. Chociaż określenie “gotowe danie” to za dużo powiedziane, bo wszystkie składniki trzeba samemu przygotować, a dopiero do nich wsypać paczkę z przyprawami i różnymi wzmacniaczami smaku. Dlaczego więc wszystkiego nie przygotować samodzielnie? Klopsiki w sosie śmietanowym nie tylko bardzo ładnie wyglądają
niecodziennikparyPoprzedni flammkuchen z pieczarkami bardzo nam smakował, dlatego na wczorajszy obiad zrobiliśmy sobie coś podobnego. Tym razem dodatkami były pomidory, mozzarella i odrobina gotowego pesto. Dorzuciliśmy także mały kawałek sera koziego, który został nam z innego dania. Jeżeli ktoś lubi mięsne dodatki, może do flammkuchen dać kiełbasę, szynkę, salami albo jeszcze coś innego, co czeka w lodówce na wykorzystanie. Składniki
niecodziennikparyZupa krem z pora to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Do tego idealnie nadaje się na jesienne lub zimowe posiłki, kiedy wracamy zmarznięci do domu. Ugotowany por traci swoją ostrość i staje się słodkawy i delikatny, podobnie jak cebula, więc można być zaskoczonym, że to on jest głównym składnikiem zupy krem z pora . Składniki na zupę krem
niecodziennikparyMakaron ze szpinakiem i serem feta jest prosty i szybki. Zawsze się znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem
niecodziennikparyGnocchi przykuły naszą uwagę dawno temu, gdy jeden z sieciowych sklepów prowadził akcję włoskiego tygodnia. Kupiliśmy wtedy paczuszkę i bardzo nam zasmakowały, dlatego też postanowiliśmy, że
niecodziennikparyCzerwona kapusta kojarzy nam się przede wszystkim jako dodatek do obiadu. Ostatnio pokazaliśmy, że można ją wykorzystać jako główny składnik zupy oraz koktajlu. Dzisiaj kontynuujemy naszą kuchenną przygodę z kapustą i prezentujemy ją w wersji upieczonej na drożdżowym cieście. Placek dołącza do grona bardzo udanych dań, opłacało się kupić tak dużą główkę i dać jej szansę przekonania nas do siebie
niecodziennikparylekkich obiadów lubimy przygotować szybką kaszę kuskus. Tym razem zajęło to nam trochę więcej czasu ponieważ zrobiliśmy przy jej użyciu kluseczki z białym serem i szczypiorkiem. Rozpoczęliśmy od wymieszania wszystkich składników, leżakowania kluseczek w gorącej wodzie, a na końcu nadaliśmy im złocistej opalenizny. Było więc trochę pracy, ale warto było, gdyż doskonale komponowały się ze smażoną piersią z kaczki . Składniki
niecodziennikparyWczoraj upiekliśmy quiche z łososiem i brokułem , danie bardzo proste, ale o niecodziennym wyglądzie. Był to smaczny, zdrowy i pożywny obiad, który spokojnie wystarczy dla całej rodziny. Podczas przygotowania dobrze jest zwrócić uwagę, jak kładzie się łososia, ponieważ od strony, gdzie była skóra, zrobi się brązowy, a z drugiej pozostanie pięknie różowy – dla mnie już za późno, może następnym
niecodziennikparyfrancuskim. Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim w przygotowaniu jest równie prosty jak poprzednie danie, a dzięki gotowemu ciastu także dosyć szybkie. Przy małym nakładzie pracy otrzymaliśmy wyśmienity obiad, który także i Wam polecamy. Składniki na zapiekanego łososia ze szpinakiem w cieście francuskim 300 filetu z łososia 450 g szpinaku mrożonego 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 ml śmietany kremówki
niecodziennikparySzpecle z serem i prażoną cebulą są popularną potrawą w Niemczech. Ich przygotowanie jest proste i szybkie – najpierw gotuje się kluseczki z gęstego ciasta, a
niecodziennikpary