Pesto można przygotować z wielu produktów, do najbardziej popularnych należą chyba bazyliowe i pietruszkowe. Dziś co prawda nie przygotowałam risotto z pesto, ale trzymałam się zielonego koloru i na obiad miałam risotto z sosem z roszponki 😁 Do przygotowania risotto możecie użyć zwykłego białego ryżu, ja jednak polecam ryż arborio - po ugotowaniu jest bardziej kleisty, dzięki czemu danie uzyska lepszą konsystencję
Z notatnika dietetykaapiekankę zrobiłam z żołtej i zielonej cukini. Dobrzewykorzystać też baby cukinie i małego kabaczka. Dodałam makaron ryżowy orzo, ale pozostałe z obiadu rurki czy nitki spaghetti też się świetnie sprawdzą. Skałdniki: 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 2 ząbki czosnku 350 ml jogurtu greckiego 4 jaja tarty parmezan 30 g tarta mozzarella 1/2 opakowania 1 łyżeczka skórki
AZgotuj!Kotlety rybne z ryżem to smaczne danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Ryby od dawna stanowią istotny element diety ludzkiej, bogate w białko
Smaczne PotrawyMłoda kapusta z ziemniakami to pyszny zamiennik zwykłych ziemniaków do obiadu. Proste w wykonaniu i bardzo smakowite. Polecam Składniki: 1 niewielka główka młodej kapusty 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku olej (do smażenia) 2 łyżki sosu sojowego lub magi (lub do smaku) sól i pieprz czarny mielony (do smaku) świeży koperek Wykonanie: Cebulę, czosnek i ziemniaki
Lamarida.plBoczniaki szarpane w bułce to pomysł na lunch lub obiad. Przygotowujecie w domu burgery? Z czym najlepsze? Szarpane boczniaki to danie wegetariańskie, które swoją formą, teksturą a nawet smakiem może przypominać danie mięsne. Z pewnością jest smaczne więc na pewno polecam wypróbować przepis! Świetnie sprawdzają się na kanapki, do burgerów, wrapów, tortilli czy naleśników Jeśli lubicie boczniaki to wypróbujcie też
Dorota SmakujeFilet z indyka z papryką i pieczarkami w sosie jogurtowym to moja propozycja na szybki i smaczny obiad, który przypadnie do gustu dla każdego. Takim daniem może zajadać się zarówno dziecko, osoba licząca kalorie, jak również prawdziwy miłośnik mięsa. Indyka w sosie jogurtowym podaję najczęściej z Czytaj więcej
Di gotujesamo, jak tą tradycyjną i smakuje podobnie. W okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw to taka wersja fasolki szparagowej po bretońsku jest lżejsza, idealna na letni obiad. Moja fasolka szparagowa po bretońsku została przygotowana z dwóch gatunków fasoli, a mianowicie z płaskiej fasoli tyczkowej i żółtych, okrągłych strąków, bo takie mam z własnego ogrodu. Jednak tę potrawę można
Danka PichciPulpety w sosie ziołowym to prosty i tani przepis na pyszny obiad. Pulpety są daniem, które smakują dzieciom i w sumie ja zwykle z taką dedykacją je gotuję. Jednak nie ukrywajmy, że są również zdrowsze i mniej kaloryczne niż kotlety, co stanowi również świetną alternatywę dania obiadowego. Dobrze się przechowują, dobrze się mrożą, można spokojnie ugotować ich trochę więcej
Dorota Smakujewłoską sałatką Caprese, którą podajemy na zimno, natomiast cukinia a’la Caprese najlepiej smakuje na ciepło bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jest to super pomysł na pyszny, lekko obiad w ciepłe dni lub kolację. Cukinia poprzez dodatek i czosnku jest aromatyczna, a w połączeniu z podpieczonymi, słodkimi pomidorami i ciągnącą się rozpuszczoną mozzarellą smakuje wyśmienicie. Przed podaniem danie można
Danka PichciNiedzielny obiad warto zaplanować sobie dzień wcześniej. Mięso ma szanse nabrać przez noc aromatu marynaty, jest czas, aby dobrać odpowiednie dodatki, a co za tym idzie zaoszczędzić wolne chwile na odpoczynek. Taka pierś z kurczaka z kością i skórą jest wdzięcznym i szybkim mięsem do przyrządzenia. Dzięki wyrazistej marynacie jest pełne aromatu, soczystości i smaku. Koniecznie wypróbujcie, polecam
Kulinarne przemysleniamarchewki, papryki, imbiru i dymki, pokrojonych na cienkie paski. Danie mimo tego, że zawiera mięso obfituje w warzywa co jest charakterystyczną cechą kuchni azjatyckiej. Sądzę, że ten przepis na obiad nie sprawi Wam kłopotu, a wręcz przeciwnie zyska na popularności. Sama często przyrządzam to danie, a jak mam ochotę na nudle, czy ryż to po prostu nie kroją drobno brokułów
codojedzeniawyląduje w koszu! Pesto zero waste! Pesto z liści kalarepy to mój sprawdzony i ulubiony sposób nie tylko na gotowanie zero waste, ale przede wszystkim pyszny pomysł na obiad! Uwielbiam dodawać pesto nie tylko do makaronu, ale też do sałatek, a nawet smarować nim kanapki! Liście kalarepy mają delikatny, dość neutralny smak. Dlatego są świetną bazą do podkręcenia tego smaku
Healthycreations.plbobu 2. Zupa krem z bobu Zupa krem bazuje na trzech składnikach – bobie, młodych ziemniakach i kalafiorze. Bardzo lekka i delikatna w smaku. Będzie doskonałym przepisem na letni, lekki obiad. 500 g bobu (waga przed ugotowaniem) 3 różyczki kalafiora 3 małe ziemniaki Bulion 2 łyżki serka naturalnego (np. kanapkowy, Bieluch itp.), może być też mascarpone Feta Koperek 2 ząbki czosnku
Healthycreations.pl/healthycreations.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/07\/Placki-z-cukinii-480x270.jpg"],"description":"","keywords":[],"author":{"@type":"Person","name":"Healthycreations"},"datePublished":"2021-07-19T19:22:12+02:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"","totalTime":"","recipeCategory":["Bez mięsa","Obiady","Omlety placki i naleśniki","Przepisy","Warzywne","Wegetariańskie"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["2","2 Porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["Duża cukinia","3 jajka","2 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej","50 g oscypka
Healthycreations.pl