Kochani znowu dzięki Lidl Polska miałam możliwość uczestnictwa w świetnych warsztatach z kuchni Greckiej prowadzonych przez Teo Vafidis. Pierwsze Warsztaty w nowej odsłonie od razu rozpoczęły
Niezły MłynekCzłowiek musi sięgnąć po rybę. A ryba to już wyższy poziom jazdy. I potrzebne są tutaj reguły ostrożności Otóż: 1)przechowywanie To sprawa ciężka,bo w efekcie oprócz obiadu będzie Nam wszystko capiło rybką Tu wchodzi w grę: a) natychmiastowej obróbki cieplnej i pożarcia b) przetrzymania egzemplarza jeden dzień w lodówce z woreczka foliowego do specjalnego woreczka zasuwanego tudzież(...)koniec smażenia przykryć pokrywką,chwilę poddusić. Poleca się smażyć kawałki małe. Nie wierzycie? Sami spróbujcie przewracać rybę mając nos w kodeksie i operując drugą patelnią na której smażycie obiad na dzień następny na Uni! Smacznego! I nie zapomnijcie jeszcze przed zabraniem się za rybę ugotować/podsmażyć warzyw czy makaronu! Dla lubiących może być ryż. Pechowcy którzy zapomnieli muszą zjeść
Fiolka w kuchnisię skończyła. Pozostał po niej bałagan w pokoju,stosy notatek i książek porozkładanych w dziwnych zakamarkach mieszkania. Och i przepisy. I zdjęcia. Szybkiej bezproblemowej prostej szamy. Idealnej zarówno na obiad,kolację jak i...śniadanie! Przecież to oczywiste,że na śniadanie można jeść zupę...a na kolację obiad. It's sesja time a w takim czasie wszystkie chwyty dozwolone-niczym
Fiolka w kuchnibogato dodaj: podsmażoną cebulkę i boczek. 6.Nakładaj na talerz i podziel się ze znajomymi,którym gadałaś/łeś o zupie przez cały dzień.A nóż widelec się odwdzięczą obiadem(choć prawdopodobniejsze jest piwo/wino/kawa) 7.Zupy wychodzi na tyle by jeść ją przez 3-4 dni. Czyli pół tygodnia obiadów z głowy... Smacznego
Fiolka w kuchniżołądki. Że głód. Że na myśl o drożdżówkach, hot dogach, kebabach jest im niedobrze. Że wieczorem wpadają i jedzą co popadnie,że może batoniki? kebab na szybko? MCSyf? że obiadu ni będzie, że drogo w bufecie, że pociąg w Warszawie o 18,a w Gdańsku o 19,no a w Krakowie... -Fiolka czemu się śmiejesz?! To straszne! Śmieje się(...)oliwę na patelni. Dorzuć marchewkę. Obficie dosyp curry. Dodaj cebulkę. Zarumień. Dodaj wędlinę i kukurydzę oraz sos pomidorowy. Dopraw pieprzem, słodką papryką, odrobiną soli. (sos miałam z obiadu, można przecież dodać odrobinę koncentratu, ketchupu,a najlepiej pomidory z puszki jeśli cierpimy na brak wyżej wymienionego ukochanego sosu). Podziel farsz na 3 części. Nie dodawaj wszystkich składników
Fiolka w kuchniodrobinę kawowe. (ale jeżeli nie lubicie - pomińcie kawę w polewie, ciasto jest wtedy równie dobre! bo ciasto czekoladowe lubicie- precz z rasizmem ciastowym-pieczmy czekoladowce) Planowałam zrobić wczoraj obiad-wyszło ciasto (i obiad) Bywa, prawda? Składniki mokre 1,5szklanki mleka 1szklanka oleju 3jajka suche 3szklanki mąki 4łyżki ciemnego kakao 1 szklanka cukru brązowego 2łyżki cukru waniliowego 1opakowanie proszku
Fiolka w kuchnijeść ciężkich posiłków. Za to po zachodzie słońca, Włosi tłumnie wychodzą z domów do ulubionych knajpek, gdzie spożywają najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Sama nie wiem, czy nazwać to obiadem, czy kolacją… Pewne jest, że jego charakterystycznymi elementami są całkowity brak pośpiechu, ogromna ilość dań, fascynująca, pełna emocji rozmowa i przyjemna ociężałość po. Tak, Włosi potrafią celebrować posiłki(...)ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie tiramisu według sekretnego przepisu jego babci – muszę podziękować. Zamawiam tylko kawę, przy czym popełniam nie pierwszą gafę
PatchworkUwielbiam je! Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Pyszne, łatwe i szybkie do zrobienia - sprawdzają sie zawsze - na śniadanie, obiad, kolację ... towarzyszyły nam również przez cały biwak - odmierzane na szklanki:) Składniki: szklanka jogurtu naturalnego szklanka mąki szklanka borówek amerykańskich / jagód 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego Do miseczki wbić jajka i dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Następnie
Atlas SmakówSzybki, smaczny i zdrowy obiad - kurczak z kaszą jaglaną, w towarzystwie warzyw z nutą curry :) Polecam miłośnikom nieskomplikowanych, pysznych obiadów :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 duża pierś z kurczaka 1 mała biała cebula 1 duży pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 woreczek kaszy jaglanej zioła prowansalskie curry sól pieprz 1 łyżka oliwy/oleju pół pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem
Moje Kuchenne RewelacjeW tym roku moja śliwka dała czadu jeżeli chodzi o owoce :) Spiżarnia pełna a wieczorami drożdżówka do mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i
Niezły MłynekOstatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam całe opakowanie świeżego szpinaku. Nie miałam ochoty na sałatkę, więc postanowiłam przygotować coś ciepłego na obiad. Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym. Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej
Ugotowaćkalafior w bułce (bo przecież klasyka jest najlepsza!), to te kotlety zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie! Smaczne, sycące, a wychodzi niemała ilość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g (4 plastry) żółtego sera 1 czerwona cebula ok 3/4 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 jajko 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kolorowy Przepisownikchipsy, różnorodne liście przerabiam na pesto a łodygi blenduje na smufisy lub zapiekam z innymi warzywami. Pomysł na wykorzystanie łodygi brokuła w smufim pojawił się, kiedy przygotowywałam na obiad pieczone różyczki tego warzywa. Często w oczekiwaniu na obiad blenduje sobie smufisa (zamiast podwieczorków jem przedobiadki
wegetalerzeMój ulubiony niedzielny obiad to faszerowane muszle makaronowe. Pojawiają się one na naszym stole przynajmniej w raz w miesiacu. Dlaczego? Bo są pyszne :) Bo można je faszerować wszystkim, na co mamy ochotę. Bo są eleganckie i sprawiają, że zwyczajny obiad staje się wyjątkowy. Bo można je spakować do pojemniczka i zabrać w poniedziałek do pracy. Zazwyczaj przygotowuję je w weekendy
Zawsze głodna!został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy i soczysty. Mięso jest idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię