Przepis na kopytka zna chyba większość ludzi mających do czynienia z polską, tradycyjną kuchnią. Jest to uniwersalna propozycja na obiad. Możemy je jako samodzielne danie z sosem lub skwarkami, ale też są dobrym dodatkiem do gulaszu czy pieczeni. Ja lubię też dodawać do nich buraczki. A część rodzinki lubi podsmażyć sobie wieczorem nadwyżkę z obiadu ;) Strzeżcie się przed
W kuchni bez szafekSzarlotka Ani, bo tak nazywamy ten jabłecznik, to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Nauczyła mnie tego Mama, gdy miałam 12 lat. Z perspektywy lat wiem
Ania i Marcin gotująPyszna rybka na ruszcie z selera naciowego Przy okazji dzisiejszego obiadu, kilka trików, aby nie dać się „oszwabić” w sklepie rybnym. Mnie tam zawsze zapewniają, że rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa… Niestety te rybne peany często mijają się z rzeczywistością… A jak samemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża? oczy są poszarzałe i mętne(...)koniec gotowania – papryka słodka i ostra, pieprz Cayenne, pieprz ziołowy, ketchup , wszystko w preferowanych proporcjach w zależności od smaku . Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszny obiad, który niemalże sam się robi
Grunt to przepis!oznacza,to że w trakcie zimy będziemy się toczyć od kalorii :-))) rozsądne jedzenie w odpowiednich proporcjach - tak zwane PŻ uchroni nas od tycia. Dzisiaj przygotowałam rewelacyjną sałatkę do obiadu z buraczków ćwikłowych, które oprócz cukrów zawierają sole mineralne, witaminę C, witaminy z grupy B ale przede wszystkim pozytywnie wpływają na trawienie dzięki dużej zawartości błonnika. Składniki(...)cebula 1 kwaśne jabłko sól, czarny pierz łyżeczka cukru oliwa Sposób przyrządzenia Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, doprawić solą, cukrem i pieprzem, polać oliwą. Podawać do obiadu lub jako przekąska do pracy :-))) Miłej niedzieli moi drodzy czytelnicy. Z dnia na dzień jest Was coraz więcej, za co Wam serdecznie dziękuję
pieprzny smaczekOstatnio byłam zawiedziona tym, że 1 listopada nie sprzedawano ciepłych kasztanów na alejach cmentarnych tylko stragany dziwne?, jak na festynie balony, wata cukrowa, popcorn, gofry i
Niezły MłynekSzybkie obiadokolacje stały się moim wyzwaniem. W ciągu całego pracującego tygodnia w ażne by dzieci zjadły obiad niekoniecznie o 20ej, by nie marudziły , że są głodne zaraz po powrocie. Oczywiście rozwiązaniem jest gotowanie większych porcji i wtedy obiad starcza na kilka dni, wystarczy tylko go odgrzać, tak też czasem robię. Nie zawsze spotyka się to jednak
Dzieje kuchennej Wiewióryprzeszedł pierwszy, jesienny sztorm na Szwecją…Nastawiliśmy się więc na typowe, domowe spędzenie czasu w kuchni i przy stole. Moje dziecko zatęskniło za mamusiną kuchnią, więc ugotowałam pyszny obiad i upiekłam ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa, że w domu czekał na nią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami
codojedzeniaZapowiada się bardzo leniwa niedziela. Pogoda wręcz przygnębiająca więc postanowiłam sobie spędzić ten dzień w domu, najlepiej w kocu i kubkiem gorącej czekolady albo własnie
Niezły MłynekBardzo prosty i pyszny obiad. Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką, obsypać majerankiem. Na patelni rozgrzać olej wrzucić kawałki żeberek i obsmażyć na złoty kolor, dodać posiekaną cebulkę i dwa ząbki czosnku oraz suszone grzybki,chwilkę
Kuchnia PokoleńJuż jakiś czas temu na fb obiegła mnie informacja, że gazetka sieci sklepów Biedronka będzie obchodzić swoje jubileuszowe 500 wydanie. Z tej okazji prosili o przesyłanie
Kuchnia w czekoladzieTo kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2
Ania i Marcin gotująKolejny wpis z cyklu „Święta Bożego Narodzenia”. Tym razem coś, czego na wigilijnym stole zabraknąć nie może – barszcz czerwony. Zapraszamy w imieniu Mamy Agnieszki 2
Ania i Marcin gotującałą torbą świeżej makreli przywiezionej ze Skandynawii. On już patrzeć na makrele nie może, a ja z ogromną chęcią podarek przyjęłam. Dużą część zamroziłam, będzie jak znalazł na piątkowe obiady. A dzisiaj makrelę zamarynowałam w pietruszce, suszonych pomidorach i czosnku i zapiekłam w piekarniku. Danie bardzo szybkie i bardzo smaczne. Składniki: 2 świeże makrele 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki
na moim stole...