obiad - 94112 przepisów (strona:1089/6275)

Włoski chleb ciabatta 141

Włoski chleb ciabatta przepis na ciabattę z dodatkiem mąki orkiszowej.  Włoski chleb ciabatta wyglądem przypomina płaską, podłużną bułkę i idealnie sprawdza się do kanapek. Dodatek

Cztery Fajery
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 76

Sos waniliowy idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami z serem, goframi lub kluskami na parze albo po prostu świeżymi owocami. Sos waniliowy to jeden z

smakowitehistorie.com
Staropolski sos grzybowy z “Pana Tadeusza” 79

Staropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska

smakowitehistorie.com
Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana 181

Każda niemiecka gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę na Kartoffelsalat. Ten prosty, tradycyjny i smaczny przepis dostałam podczas podróży do Bawarii. Ziemniaki zostały przywiezione na nasz

smakowitehistorie.com
Wegański majonez z awokado w 5 minut 81

Wegański majonez z awokado to roślinna wersja popularnego sosu z żółtek i oleju. Tak samo smaczna, tyle, że zdrowsza i bardziej light. Wegański majonez z awokado

smakowitehistorie.com
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc 89

Co dom to inna receptura. Sałatka jarzynowa to flagowe danie polskiej kuchni i każdy ma na nią swój sprawdzony sposób. Ja robię ją z przepisu mojej

smakowitehistorie.com
Tosty z jajkiem, serem i pomidorem 84

Smaczne i szybkie śniadanie – chrupiące tosty z jajkiem, rozewającym się żółtkiem, rozpuszczonym żółtym serem i świeżym pomidorem. Tosty to popularne i szybkie śniadanie w każdym zakątku

smakowitehistorie.com
Szakszuka – śniadanie z Izraela 73

Szakszuka to pożywne śniadanie, bardzo popularne w Izraelu. My zakochaliśmy się w jego egzotycznym aromacie i na stałe trafiło do naszej kuchni. Słowo szakszuka znaczy mieszanka

smakowitehistorie.com
Ciasteczka owsiane “trufle” bez pieczenia 96

Ciasteczka owsiane które robi się w pięć minut, a do tego nie dodaje się do nich cukru, a dzieci je uwielbiają, to tajna broń każdego rodzica

smakowitehistorie.com
Francuska sałatka z serem Brie, owocami i orzechami 89

Pełna różnorodnych smaków sałatka z serem Brie i owocami może być zarówno przystawką jak i lekkim daniem. Robi się ją szybko, jest elegancka, niskokaloryczna i bardzo

smakowitehistorie.com
Tradycyjny zakwas z buraków 86

Zakwas z buraków to prawdziwa bomba witaminowa. Znakomicie wpływa na odporność i ma wszechstronne działanie prozdrowotne. O zdrowotnych właściwościach buraków wiedzieli starożytni Grecy i Rzymianie, a

smakowitehistorie.com
Sałatka Waldorf z selerem, owocami i orzechami 83

Sałatka Waldorf zaostrza apetyt, jest więc doskonałą przystawką na przyjęcie lub lekką przekąską do schłodzonego białego wina. Sałatka Waldorf, czyli aromatyczna sałatka z selerem naciowym, owocami

smakowitehistorie.com
Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka 138

Jak smakuje Wiedeń? To znakomite kawiarnie, pachnące paloną kawą. Kandyzowane fiołki, które kochała Sisi i zabytki które pamiętają świetność imperium Austro-Węgierskiego. Zawsze chętnie odwiedzamy cesarski

smakowitehistorie.com
Buraczki z chrzanem 105

Warzywa to ważna część naszej diety - dobrze by było, gdyby towarzyszyły nam przy każdym posiłku.  Zaleca się minimum 3 porcje warzyw dziennie (+ 2 porcje owoców), a obiad jest posiłkiem, w którym bardzo łatwo warzywa przemycić na różne sposoby. Oczywiście najbardziej klasycznym sposobem podania warzyw do obiadu jest po prostu surówka. Jednym z moich ulubionych warzywnych dodatków są buraczki - uwielbiam

Z notatnika dietetyka