potrafię gotować? Powinnam tego bloga nazwać kluchy na milion sposobów. Nie mogłam się jednak opanować. Uwielbiam korzystać z sezonowości w kuchni. W chwili obecnej grzyby rządzą. Był już obiad z dodatkiem szlachetnego borowika, ale zanim zdążyłam zrobić zdjęcie i dodać tu przepis talerze zniknęły ze stołu Dlatego dzisiaj kurki. Wspaniałe, żółciutkie, przepyszne grzybki, które uwielbiają towarzystwo cebulki, śmietany. Składniki: makaron
MojaQchnia.plpojawił się w jednym odcinków “Nigella ucztuje” zatytułowanym “Zabawne potrawy”. “Krwiste ziemniaki”, to pieczone ziemniaki nadziewane mozzarellą. Były podawane razem z chrupkim kurczakiem. Bardzo spodobała mi się propozycja takiego obiadu, dlatego już na drugi dzień musiałam takowy przygotować 🙂 Potrawa ta należy do łatwych, ale nie do szybkich dań, choć największą robotę wykonuje za nas piekarnik. Ziemniaki w ten sposób podane
Moja Delicjaniej z każdej strony. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. Marynować minimum 20 min , a najlepiej 2 godziny lub całą noc. Ja przygotowałam łososia wieczorem dnia poprzedzającego dzień obiadu. I był super. Smażenie: Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Układać kawałki łososia “od siebie” (aby się nie popryskać) skórą do dołu. Marynatę zostawić. Smażyć ok. 2 minuty, następnie wlać pozostawioną marynatę
Moja DelicjalKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki: (5 porcji) 5 filetów świeżego dorsza ze skórą
Moja Delicjaselera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne danie idealne na niedzielny obiad. Przepis pochodzi z książki “Christmas with Gordon”. Składniki: (5 porcji) masło do wysmarowania formy 120 ml pełnego mleka 120 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść
Moja DelicjaPlacuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce
Moja DelicjaMój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem , podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami 🙂 W tej postaci powinny się skusić 😉 Składniki: 300 g ziemniaków 100 g różyczek z brokuła
Moja DelicjaŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem , podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir, maślanka lub zsiadłe mleko – świetne orzeźwienie. Polecam! Składniki: (2 porcje) 500 g młodych ziemniaczków 4 jaja 400 ml – 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka garść kiełków brokuła sól łyżeczka oleju rzepakowego lub masła
Moja Delicjachudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł(...)pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać 🙂 Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła
Moja Delicjawyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania. W zasadzie samo się robi 🙂 Uwielbiam takie obiady – mało roboty, wielkie WOW! Jedynie co może nam zająć większą chwilkę, to owinięcie kawałków kurczaka w suszone plastry szynki i zawiązanie sznurkiem 🙂 Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników(...)szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka
Moja DelicjaZapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny, w tym dla naszych dzieci. Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Składniki: (4-5 porcji) 250 g ryżu 2 szklanki wody
Moja DelicjaJeszcze ciepły makron wymieszać w misce z dressingiem, z posiekaną bazylią, rukolą, uprażonymi orzeszkami pinii i od razu podawać. Sałatka na ciepło z makaronu orzo to świetny dodatek do obiadu (np. do ryb) . Ja podałam w towarzystwie soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj ). Czytaj więcej: Sałatka na ciepło z makaronu orzo The post Sałatka na ciepło z makaronu
Moja Delicjacukinii i marchewki są zwarte po upieczeniu i się nie rozpadają. Gotowe danie podałam z mieszanką sałat. Kotleciki są pyszne na ciepło i na zimno. Można je podawać na obiad, lunch lub kolacje. Można również zabrać do pracy lub szkoły. Czytaj więcej: Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi The post Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi
Moja DelicjaMłoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki . Idealna jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielne danie z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Bardzo prosta do przygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki
Moja Delicja