Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce
Moja DelicjaMój ulubiony, zdrowy obiad. Burgery z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem , podsmażone na odrobinie oleju, podane z pyszną sałatką z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych. Świetne danie dla wszystkich, również dla dzieci – szczególnie dla tych, które na bakier są z warzywami i rybkami 🙂 W tej postaci powinny się skusić 😉 Składniki: 300 g ziemniaków 100 g różyczek z brokuła
Moja DelicjaŁatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem , podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir, maślanka lub zsiadłe mleko – świetne orzeźwienie. Polecam! Składniki: (2 porcje) 500 g młodych ziemniaczków 4 jaja 400 ml – 500 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka garść kiełków brokuła sól łyżeczka oleju rzepakowego lub masła
Moja Delicjachudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Jeszcze kwestia wysmażenia steków. Kogokolwiek nie pytam, każdy z bliskich mi osób mówi, że woli wysmażone (pomimo, że nie jadł(...)pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać 🙂 Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej (u mnie po ok. 120 g każdy i 2 cm grubości) 1 łyżka masła
Moja Delicjawyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania. W zasadzie samo się robi 🙂 Uwielbiam takie obiady – mało roboty, wielkie WOW! Jedynie co może nam zająć większą chwilkę, to owinięcie kawałków kurczaka w suszone plastry szynki i zawiązanie sznurkiem 🙂 Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku wymaga kilku składników(...)szynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca szynka
Moja DelicjaZapiekanka z ryżem, młodą kapustą, pysznymi gruntowymi pomidorami z mozzarellą i tymiankiem. Wegetariański obiad, ale smakuje również mięsożercom 🙂 Świetnie się sprawdzi jako danie dla całej rodziny, w tym dla naszych dzieci. Zapiekanka z ryżem, młodą kapustą i pomidorami to danie bezglutenowe, więc idealne dla tych, którzy glutenu nie tolerują. Składniki: (4-5 porcji) 250 g ryżu 2 szklanki wody
Moja DelicjaJeszcze ciepły makron wymieszać w misce z dressingiem, z posiekaną bazylią, rukolą, uprażonymi orzeszkami pinii i od razu podawać. Sałatka na ciepło z makaronu orzo to świetny dodatek do obiadu (np. do ryb) . Ja podałam w towarzystwie soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj ). Czytaj więcej: Sałatka na ciepło z makaronu orzo The post Sałatka na ciepło z makaronu
Moja Delicjacukinii i marchewki są zwarte po upieczeniu i się nie rozpadają. Gotowe danie podałam z mieszanką sałat. Kotleciki są pyszne na ciepło i na zimno. Można je podawać na obiad, lunch lub kolacje. Można również zabrać do pracy lub szkoły. Czytaj więcej: Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi The post Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi
Moja DelicjaMłoda kapusta duszona z koperkiem i natką pietruszki . Idealna jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielne danie z kromką chrupiącego, świeżego pieczywa. Bardzo prosta do przygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki
Moja Delicjaserem Mozzarella. Burgery wychodzą równie pyszne, a dzięki temu, że mozzarellę mamy zawsze w lodówce, często goszczą na naszym stole. Burgery z cukinii i mozzarelli są świetne na lunch, obiad lub kolację, a także jako ciepła lub zimna przekąska. Obowiązkowo z dressingiem z chilli, który wcale nie jest ostry (usuwamy bowiem pestki i ostre błonki – ale dzieciom możecie chili całkiem
Moja DelicjaBardzo często przyrządzam na obiad ziemniaczane puree. Jak wykorzystać resztki ziemniaczanego puree? Polecam gnocchi z masłem szałwiowym. Bardzo lubię gnocchi z resztek ziemniaczanego puree. Są takie mięciutkie i puszyste. Ziemniaki miksuję na puszysto z dodatkiem masła i podgrzanego mleka. Właśnie z takiego puree gnocchi są najlepsze. Moje gnocchi są nieco większe i przypominają kopytka… Przypominają? Wydaje mi się
codojedzeniaZnudził Ci się zwykły pszenny chleb ? Chcesz trochę odmiany? Smok poleca chleb razowy. Jest równie prosty do upieczenia, a przy tym ma inny świetny smak. Najlepsze
Bardzo Gruby SmokOdkąd blogger zabrał mi podstawową wersję, nijak nie mogę się zabrać za wrzucenie Wam jakiegokolwiek posta ;) Sporo ich czeka, ale nie dość że wieczorowo-nocną porą
Kuchnia w czekoladziewypadało robić zdjęć. Tym razem zrobiliśmy go po prostu dla siebie. Wychodzi zawsze! Jest słodko-grzybowy, bardzo esencjonalny, sycący! Taka miska ramenu z powodzeniem może służyć za obiad. Ramen z pieczonej kaczki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kg 1 pęczek obranej włoszczyzny (3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por) 1 gwiazdka anyżu (ważna, nie pomijamy) 4 ząbki czosnku kawałek imbiru(...)pieczemy jeszcze 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i gdy przestygnie odkrawamy nożem piersi i udka – udka nie będą potrzebne, możemy zużyć je na obiad, dodać do sosu bolońskiego, tortilli czy zrobić z nimi kanapki. Piersi odkładamy do ramenu. Przygotowujemy bulion – możemy od razu lub na drugi dzień. Do garnka wkładamy korpus i szyję z pieczonej
Poezja smaku