odpocznie po dokładce) a na dodatek powie Ci,że ładnie pachniesz (ale nie nie staraj się. Żadne tam perfumy czy coś. Powie to tylko wtedy gdy pachniesz obiadem) Składniki: 1cebula 2ząbki czosnku 1 duża marchewka 5 dużych pieczarek 1cukinia 1papryka puszka cieciorki (bądź szklanka ugotowanej) karton przecieru pomidorowego/pomidorów w puszce+ opcjonalnie koncentratu dwie łyżki oleju rzepakowego/masła klarowanego Przyprawy(...)przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw. Podawaj z makaronem lub ulubionym pieczywem. Smacznego! *Przepis przetestowany
Fiolka w kuchniekki letni obiad - delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę szparagową gotowaną na parze. Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6 ° C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie(...)plastry chorizo (opcjonalnie), 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, liść laurowy, 2 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, sól. Łazanki z kurkami 200 g kurek, 200 g makaronu łazanki, 1/2 cebuli, 4 gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sok i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz . Do podania: piwo
SzczyptaSmaQJeśli uwielbiacie włoską kuchnię, lubicie przyrządzać i jeść lasagne to ta wersja tego popularnego dania na pewno was zainteresuje. Pomysł na przerobienie lasagne na zupę znalazłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikWydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie
Codziennik KuchennyOdtwarzałam przepis z pamięci. W oryginale należało użyć przyprawy meksykańskiej. Ja nie jestem zwolenniczką gotowych mieszanek przypraw, chyba, że nie zawierają one soli i sztucznych dodatków
KucharzycaSkładniki : 2 sznycle z fileta z piersi indyka mąka 2 papryki czerwone + 1 żółta 1 cebula 2 marchewki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filety z indyka pokroić
Proste PotrawyJa mam dziś dla Was przepis na przepyszne Maultaschen ! Oczywiście nie byłabym sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu. Po mojemu czy
Ostra na SłodkoCoś dla osób, które chcą wstawić obiad i zająć się kompletnie czymś innym :) Pyszny delikatny obiad z super miękką, wręcz rozpadającą się wołowiną. Podajemy z czym chcemy. U nas były to ziemniaki oraz gotowa sałatka ze śmietaną. Wam proponuję też kaszę gryczaną. Składniki: * 500g wołowiny * 1 mała cebula * 2 ząbki czosnku * 3 ziela angielskie * 2 liście laurowe(...)wygotowała. Po 3 godzinach sos zatrzepujemy: 1 łyżka mąki roztrzepana w 1 łyżce wody. Jeśli sos nie jest ciągle wystarczająco gęsty, zatrzepujemy ponownie. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem
Klasyka GotowaniaKREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli
Moja Książka KucharskaMenu sylwestrowe. CIEPŁY POSIŁEK NA SYLWESTRZE To moja czwarta propozycja dania na Sylwestra. Wcześniejsze trzy możesz zobaczyć klikając wcześniejsze posty. Zależało
SMYKWKUCHNIŁazanki z białej kapusty z dodatkiem pieczarek Łazanki z białej kapusty Do tej pory łazanki jadałam u mojej Mamy tym razem przygotowałam je sama
Aromatyczne Podróżeokreśla się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Składniki: włoszczyzna kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo 2-3 białe kiełbasy listek laurowy ziele angielskie majeranek (sporo) 1/2 szkl. soku(...)miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego
Walijskie Pichceniesię idealnie. Podobnie było wczoraj, gdy podczas oglądania filmu przypomniałam sobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki(...)sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja SmakuWitajcie :) #szybkiobiad Zasmakowaliśmy ostatnio w kaszy bulgur. Wspaniała, pożywna i szybka w przygotowaniu. Dzisiaj proponujemy taki misz masz z kaszy połączonej z warzywami i innymi dodatkami
vegetanietakiego dobrego rosołu można zrobić znacznie więcej pysznych zup. Ja przygotowałam zupę śmietanową z zielonym groszkiem i nutą mięty. Do tego odrobina mięsa z rosołu i naprawdę mamy pyszny obiad. Gwarantuję, że najecie się nim. Składniki: 1 litr rosołu (lub dowolnego bulionu) ok. 400 ml dobrej kwaśnej śmietany 1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony) 1 łyżka posiekanej świeżej mięty(...)całość przelać do garnka z zupą. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę, sól i pieprz do smaku oraz pokrojone w mniejsze kawałki mięso z rosołu. Można podawać z drobnym makaronem lub kluseczkami. A co Wy robicie z resztek niedzielnego rosołu
Codzienna kuchnia niecodzienna