Zapraszam na nowy smak :) ziemniaki , pesto I parmesan. Zupa swoje korzenie ma oczywiście w kuchni włoskiej. "Przywędrowała" do mnie z moim ukochanym pesto I na stałe
Smaki EdytyNajpiękniejsza magia w kuchni to ta, gdy pozornie z niczego powstaje pyszne COŚ. Poniższy przepis to właśnie taka kombinacja. Świeże produkty plus coś co zostało z obiadu z poprzedniego dnia a także coś, co zawsze wypełnia moją spiżarnię. Potrzebujemy 2 średnie bakłażany, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, kaszę pęczak, sól, pieprz, paprykę słodką i pikantną. Bakłażany tnę wzdłuż na pół, łyżeczką(...)oddaje nam nadmiar wody- przygotowuję farsz. Ponieważ poprzedniego dnia na talerzu gościła kasza pęczak, której niewielki nadmiar jeszcze został, postanowiłam jej użyć. Może być każdy rodzaj kaszy, ryż lub makaron. Kasza pęczak jest dość spora. Lubię ją wykorzystywać do potraw, których bazę stanowią miękkie po przygotowaniu warzywa. W tym przypadku otrzymamy cudownie rozpływającego się w ustach bakłażana z przyjemnie "chrupką
Pichceniomaniarosół orientalny - aromatyczny i dość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół(...)sezamu 1/2 puszki groszku zielonego 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju 1 limonka (skórka + sok) sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 op. makaronu chińskiego Mie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania tradycyjnego rosołu... Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę
Kuchnia MagdaLenyDziś ma być kolejny słoneczny dzień, więc szkoda go tracić na stanie w kuchni, ale jakiś smaczny obiadek też by się przydało zjeść. Mam na
Simply FoodMieszkając w Polsce jadałam śniadania, obiady i kolacje. Będąc u Babci zdarzało mi się jeść podwieczorki, które uwielbiałam. Idea podwieczorku jest genialna sama w sobie, w dodatku to najbardziej czarująca nazwa posiłku, jaką dane mi było poznać. Tak sobie myślę, że powinnam wprowadzić podwieczorki do naszego menu... Przeszkadza tylko fakt, że C. pracuje popołudniami i w czasie podwieczorku zazwyczaj(...)niezwykle szeroką gamę dań: od wypchanych po brzegi sandwichy, poprzez wyjątkowe kanapki z galaretką jedzone nożem i widelcem, zapiekanki, omlety, pieczone lub smażone mięsa z ziemniakami, dania z ryżu, makaronu, sałatki lub tarty... Nieograniczone możliwości. Zazwyczaj frokost jadam w pracy, przygotowany przez naszych wspaniałych kucharzy. Wczoraj jednak umówiłam się na lunch z C., bo akurat w okolicach odpowiedniej godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTradycyjne bitki wołowe w sosie własnym kojarzą mi się ze świątecznym lub niedzielnym, polskim obiadem, do tego zawsze były ziemniaki lub kasza gryczana i kiszony ogórek 😉 Jest to proste danie, które każdy zna z domu rodzinnego. Dziś u mnie tradycyjne bitki wołowe z udźca, ale już w nietradycyjnym sosie...bo z dodatkiem musztardy z żurawiną, która nadała potrawie wyrazistości(...)łączyć mięsa z owocami, ale nie jest to konieczne - bez żurawiny danie też jest pyszne! Jest to danie uniwersalne, które doskonale pasuje zarówno do ziemniaków, kasz, ryżu, jak i makaronu - my bitki jedliśmy przez 3 dni, codziennie z czym innym 😉 Składniki: 600-700 g wołowiny bez kości (z udźca/ligawy) 2-3 cebule 2 grzybki suszone 2 łyżki musztardy
Kuchnia MagdaLenylubi chyba większość dzieci. Moja córcia, gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę . Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę tradycyjną i to w obecności makaronu (najczęściej bez zielonej natki pietruszki, bo przecież ona dzieci „gryzie”, i w oczy i w język :)). Postanowiłam zatem zrobić zdrowszą wersję zupy pomidorowej i przemycić tam trochę warzyw(...)dodatkowo oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mielonymi płatkami chilli. Ku mojemu zdziwieniu córcia zajada się zupką i potrafi zjeść cały, wielki talerz. Oczywiście nie mówię jej, że na obiad jest „zupa pomidorowa” (bo wtedy byłby wielki bunt), ale że będziemy jeść „zupkę z fasolki” :) The post Zupa pomidorowa z fasolką szparagową appeared first on Moja
Moja DelicjaSzukacie czasami inspiracji na letnie obiady? Ja bardzo często... pomyślałam więc, że przejrzę własny blog i z tych kilku lat wyciągnę moje ulubione sezonowe potrawy. Nie wiem jak Wy, ale ja w lecie gotuję raczej oszczędnie. Staram się nie podnosić temperatury w domu (a tym samym ciśnienia mojemu mężowi), kiedy na zewnątrz jest upał. Czasami gotowania nie można pominąć(...)Letnie sałatki, tarty i napoje CZĘŚĆ III - Słodkości na lato Może ktoś skorzysta :) ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony... SMACZNEGO
bistro mamaZ ogromną ochotą podjęłam wyzwanie rzucone blogerom w ramach akcji Tajlandia Challenge . Naszym zadaniem było zainspirowanie się produktami House of Asia i przygotowanie tajskiego dania. W
Pieguskowa KuchniaOd lat korzystam tylko z tego, sprawdzonego i zaufanego przepisu na ciasto do pizzy. Wychodzi idealne, a każda pizza to prawdziwe mistrzostwo na tym cieście. Jeśli
Moja smaczna kuchniaProsta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje
Moja DelicjaUrocze ptaszki w makaronowym gniazdku skuszą największego niejadka :) Składniki: mięso mielone z indyka lub szynki wieprzowej 0,5 kg kalarepka 1 mała szt. marchew 1 szt
głodny alergikZielone gnocchi Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na
Kulinarne przygody Gatityroku, z bestsellerowej książki kucharskiej “Göppinger Kochbuch” Rosiny Dorothei Knör. A w książce “Schwäbische Spätzleküche” jest 50 różnych przepisów na szpecle. O swojej ukochanej potrawie Szwabowie nigdy nie powiedzą: „makaron”. Za to pisali o niej pieśni i wiersze. Niemiecki pisarz Josef Eberle zanotował: “Spätzle to fundament naszej kuchni, chwała naszego kraju, alfa i omega kuchni szwabskiej”. W opublikowanej(...)podaje się z musem jabłkowym. Print Szpecle serowe (Käsespätzle) Tradycyjny, prosty przepis na Käsespätzle – sycące szpecle, czyli popularne w Alpach kluseczki z serem i podsmażoną na złoto cebulką. Kategoria Obiad Kuchnia Niemiecka Czas przygotowania 20 minutes Czas gotowania 15 minutes Porcje 4 Autor Magdalena Pinkwart Składniki Szpecle 500 g mąki 5 jajek 250 ml wody szczypta soli Dodatki
smakowitehistorie.comChińskie dania mają to do siebie, że bardzo wiele z nich przygotujemy prosto i naprawdę szybko. Czas przygotowania tego obiadu to niecałe 30 minut. Mnóstwo w nim smaku i aromatu a jeśli ktoś nie lubi zdecydowanej, chińskiej mieszanki przypraw - można pominąć ją w przepisie, uzyskamy wtedy pysznego kurczaka z chińskimi warzywami. :-) 2 filety z kurczaka 700g mrożonej chińskiej mieszanki(...)się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem
Szefowa kuchni