Chciałam się podzielić z Wami przepisem na zapiekankę z tortellini. Muszę przyznać, że bardzo smakowała moim domownikom. Przepis warty polecenia! Zapiekanka z tortellini Składniki: opakowanie
paapilotkaaPogoda za oknem typowo jesienna i nasz organizm domaga się cięższych i rozgrzewających dań. Wracam więc dziś do przepisu na
Kulinarne przygody GatityKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i
SMYKWKUCHNItknąć tego czegoś. Jednak suszi mnie przechytrzyło i pewnego razu dostało mi się całkiem gratis, jako dodatek "na spróbowanie" właśnie do Yokisoby, którą niezmiennie i jednostajnie zamawiałam na obiad w zaprzyjaźnionej knajpce wietnamskiej. Pamiętam niechęć i jakąś dozę lęku, kiedy patrzyłam na talerzyk z ryżowymi rolkami w glonach i różowy pasek łososia, boleśnie surowy, reprezentujący saszimi. Przemogłam się(...)worchestershire 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1-2 łyżki oleju sezamowego Można przygotować więcej sosu, zapas przechowujemy w lodówce do 3. mscy. Zupa: 200-300 g makaronu jajecznego lub japońskiego ramen 700 ml bulionu drobiowego 1 duża pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie, duże plastry 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte 2-3 łyżeczki drobno startego imbiru szczypta
Kuchnia Prezydentowejsamo zajadac. Nie pomylilam sie :-) Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil sie po domu i sprawial, ze Viki juz nie mogla doczekac sie obiadu. Lasagne z dynia skladniki: 12 platkow lasagne (na 3 warstwy) 0,5 kg miaszu z dyni 1 serek typu Almette 3 lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku(...)parmezan i smietane. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, galka i papryka. Na suchej patelni wysmazamy plastry boczku wedzonego. Odstawiamy na bok. W osolonym wrzatku blanszujemy przez pol minuty platy makaronu i lyzka cedzakowa wyciagamy na tacke. Robimy sos beszamelowy. W garnuszku z grubym dnem roztapiamy maslo, dodajemy do niego make i robimy zasmazke. Po 2 minutach sciagamy z ognia
Przysmaki Karolkinadrabiamy imieniny Andrzejów - Kawka u Dziadka i u przyszłego Teścia. :) Ale mam nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie(...)dodać cebulę, po 5 minutach wrzucić pokrojone w paski papryki i smażyć, tak by zachowały chrupkość. Pod koniec dodać koncentrat i koncentrat pomidorowy. Posypać serem żółtym. Podawać z ryżem, makaronem lub tortillą. Smacznego
Trufelkowokiedyś bo to naprawdę daje świetny efekt. Nadzienie przygotowałam z mangoldu czyli buraka liściastego i serów, delikatnego twarożku i smakowitego sera owczego. Całość doskonale ze sobą współgrała i zjedliśmy obiad z przyjemnością. Oryginalne francuskie sery już kupowałam u nas i próbowałam ich. Pamiętacie jak latem proponowałam Wam pyszną sałatkę z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego ? Zarówno kaczy tłuszcz(...)każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na półkach! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCukinia to chyba moje ulubione warzywo. Idealnie komponuje się z czosnkiem. Są to chyba nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to
wysmienityJesteśmy fanami dalekowschodnich zup w każdej odsłonie. Czy to tom yum khai , czy miso-shiru czy ramen – na jesieni i w zimie to one rządzą na
Karo in the KitchenZ reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych
Moja DelicjaTak tak tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy
Niebieski kubek z kawaWitajcie, dziś z moim partnerem postanowiliśmy urządzić sobie małą rywalizację na "najlepszy lunch". Kto zrobi ładniejsze, smaczniejsze i konkurencyjne danie. Obie potrawy są szybkie w
Bike By LifeSezon grzybowy otwarty ale dlaczego tak późno? Ja która uwielbiam zbierać grzyby zebrałam pierwsze okazy dopiero teraz , przez całe lato ani widu ani słychu. Dobrze że
Moje Małe CzarowanieTa zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole. Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest
Pyry na GazSardynia słynie z długowieczności jej mieszkańców. Na każde 100 tysięcy mieszkańców przypadają 22 osoby, które ukończyły 100 lat. Fenomenem tym zainteresował się Dan Buettner
Kulinarne przygody Gatity