Nie tak dawno obchodziłam swoje urodziny i to nie byle jakie, bo stuknęło mi właśnie ćwierć wieku ;) Z tej okazji gościliśmy u nas moją najbliższą rodzinę
Ratunku obiadKołduny powinny być takiej wielkości, żeby bez problemu, na raz – bez krojenia i gryzienia – wyłowione łyżką z gorącego rosołu elegancko mieściły się w ustach. Dopiero tam
Karo in the KitchenKurczak generał z warzywami, czy kurczak pieczony na butelce z piwem… i nie tylko. Ten przepis był już na blogu, a że kurczak jest wyśmienity
mojewypiekiinietylkojest dobre. Tak powinno być. Ja jednak myślę, że nade wszystko powinniśmy pielęgnować dzień zwykły, codzienne sprawy. Szczególnie w rodzinnym gronie. Często z obawą patrzę na moich tak szybko rosnących Synów. Starszy to już prawie młody mężczyzna. Zaczyna mieć swoje poglądy. Ma zalety, wady. Boję się, jak będę znosić jego naturalne przecież odchodzenie w świat. Jedna rzecz mnie(...)jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też na drugi dzień po odgrzaniu. Porządna, sycąca porcja. I tak codziennie, zjednoczeni nad zupą ;) SMACZNEGO! #zupaselerowa #zupa #seler #obiad #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie tePogoda w Trójmieście niestety nie dopisuje.. nie można wyjść ani na ulubione rolki, rower, czy pobiegać… Całe szczęście już lada dzień wylatuję na Sycylię
Be Fit Be StrongZaszaleliśmy, podobnie jak w przypadku wcześniejszego łososia tak teraz nabyliśmy ponad 0,6 dag tuńczyka w 2 kawałkach nieco większych niż 2 cm (tu pierwsza rzecz
Piekielna Kuchnia PatiKolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło
CzarnawisienkaJakiś czas temu, podczas jednego ze służbowych wyjazdów do Norwegii, miałem okazję skosztować natywnej kuchni tego pięknego kraju. Do tej pory (za sprawą kilku znajomych Norwegów
manslogblogCzasami przepisy rodzą się w momencie desperacji. Na przykład, kiedy tniemy i układamy wiśniowe gałęzie i usilnie zastanawiamy się " Co by tu zrobić na obiad?". Tak było kilka dni temu i kiedy rozglądałam się dookoła ogródka w poszukiwaniu czegoś zjadliwego w oczy rzucił mi się szczawik. Szczawik z wyglądu przypomina koniczynę, ale ma bardziej regularne listki i kiedy ich spróbujemy(...)thermomixa O_O. A nawet jeśli nie, to ta receptura jest tak pyszna, że warto się płatkami dzielić. Tak, że jutro będzie różana niespodzianka (chyba, że zapomnę...). Teraz muszę szybko opublikować tego posta, bo próbuję od dwóch dni. Niestety burze i inne awarie sieci elektrycznej skutecznie mi to uniemożliwiają
les mirabellesHamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione
Poezja smakuPodobno najmilsze chwile uciekają, przemijają najszybciej. Nie chcę teraz rozjuszyć żadnego studenta, ani ucznia, ale prawda jest taka, że znajdujemy się właśnie w środku wakacji. Spora
Moja Mama GotujeJeśli czytacie tego bloga, to wiecie, że lubię zamawiać zakupy przez Internet, bo często mam tylko pół godziny, żeby przygotować obiad, zanim umrę z głodu po powrocie z pracy i nie chce spędzać tego czasu stojąc w kolejce. W te dni, kiedy pracuję z domu jest jeszcze gorzej, bo zaczynam coś robić małego na komputerze, a potem jest(...)małego gospodarstwa pod Płockiem, które nie zatrudnia jeszcze pracowników, więc wiem, że przygotowała je sama pani Grażyna. Mam też zakwas buraczany, bo chciałabym jeść więcej produktów fermentowanych i szybko można z niego zrobić barszczyk. Zwłaszcza jeśli ma się empanadillę z piekarni Piwoński, która zastąpi nam pierożka. Kupuję też często gotowe kotlety wegetariańskie np. tempeh z fermentowanej soi, które wystarczy
Ugotowane pozamiataneSzukołech 1 dzisiej czegosik, co by sie szło zjejś 2 do schabu we musztardzie, kery żech rychtowoł 3 na mitag 4 – recept 5 przidzie niyskorzi
Chop w kuchnichyba moja największa jesienna słabość. Nie umiem i nie chcę się jej opierać. Pamiętam, że gdy byłam mała, Babcia przygotowywała marynowaną dynię w occie. Podawała ją później do obiadów przez całą zimę; a ja jej szczerze nie znosiłam. Dyni, nie Babci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię z mojego menu. Mama(...)lodówki (lub odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce). Następnego ranka wyjąć ciasto z lodówki, odstawić na około 45 minut, aż nabierze temperatury pokojowej. Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować kulkę, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki spłaszczyć i naciąć każdą 8 razy do samej blachy, nie przecinając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio na blogu co raz częściej pojawiają się przepisy z moich lat dzieciństwa. Jakoś wracam sentymentalnie do tamtych zapomnianych mi już smaków, próbuje je odtworzyć tak
SMYKWKUCHNIMENU SYLWESTROWE, POMYSŁY NA DANIA NA SYLWESTRA Jeśli w tym roku będziecie spędzać Noc Sylwestrową w domu na imprezie ze znajomymi i przyjaciółmi, to ten post
SMYKWKUCHNI