obiad szybki - 11500 przepisów (strona:624/767)

Sałatka z pora z jajkiem i jabłkiem 241

Dziś chciałabym podzielić się z Wami pysznym pomysłem na sałatkę z pora z jajkiem i jabłkiem. Sałatka jest prosta w wykonaniu i naprawdę smaczna. Pomysł na

Słodkie okruszki
Wegańskie GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA - Z JARMUŻEM 169

kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki  - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól  - u mnie pieczarek kilo - kasza jaglana (szklanka)  - fasola czerwona (w puszce bo miało być szybko - niezbyt to zdrowe ale nie przesadzajmy ;))  - olej do smażenia + mąka do obtaczania (też niezdrowe ale jak  wyżej) ZACZYNAMY  od wstawienia kaszy. I tutaj od razu(...)popełniłam w życiu... Te dzisiejsze były o wiele lepsze - jarmuż zachowuje smak kapusty ale jest o niebo lżejszy, delikatnie chrupiący i taki pięknie zielony :) Dawno nie robiłam tak "skomplikowanego" obiadu ale czasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Zresztą, cóż to za wielka robota - ugotować kaszę, podsmażyć pieczarki, poszatkować jarmuż, zmielić fasolę, wymieszać wszystko, a potem tylko formować, obtaczać, smażyć

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Włochy: Gnocchi 152

p { margin-bottom: 0.21cm; } Ostatnie dni miesiąca włoskiego powinny obfitować w rozmaitości kulinarne absolutnie typowe dla tego regionu Europy. Stwierdzam jednak, że to dość trudne

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8787

Zrazy to potrawa z kawałków mięsa, podsmażonego i duszonego, z dodatkiem warzyw i przypraw. Zrazy należą do tradycyjnej kuchni staropolskiej. Zrazy można przygotować  z różnych gatunków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle z truskawkami 140

Dzięki potężnemu królowi Francji, Ludwikowi XIV, który uwielbiał smak truskawek, możemy dziś rozkoszować się tymi słodkimi owocami. Truskawka bowiem nie jest dziełem natury. Narodziła się w

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka z pieczonymi pomidorami, cukinią i makaronem 477

Zapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w sezonie na cukinię i pomidory. Składniki sosu z pieczonych pomidorów: (4-6 porcji) 800 g dojrzałych pomidorów, np. Limy 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego majeranku(...)później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem. 60 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa

Moja Delicja
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 158

niej płyta gazowa z grillem. Cisza. Konsternacja. Wielkie i rosnące z niedowierzania oczy pana od gazu i mnie na chwilę odebrały mowę. Pomyślałam, że pewnie z euforii za szybko mówię albo niewyraźnie, więc jeszcze raz, powoli, z dbałością o poprawną artykulację i wspomagana precyzyjną, jak mi się wydawało, gestykulacją, powtórzyłam to samo.  Tym razem pan przerwał milczenie, choć(...)cudownie lekkie, aromatyczne. Słodycz pieczonych pomidorków, aromat ziół, oliwa z czosnkiem łącząca się z serem i sokiem z pomidorów, a wszystko pod idealnie chrupiącą pierzynką. Doskonałe na lunch, lekki obiad, kolację. Dla mnie to najlepsze danie jakie ostatnio jadłam. Dajcie się na nie namówić ! CRUMBLE Z POMIDORKAMI POD CHLEBOWO-PARMEZANOWĄ KRUSZONKĄ* SKŁADNIKI  Na 2 średnie porcje - choć za pierwszym

KUCHARNIA
Pseudo pizza wg. diety dukana 117

Pizza specyficzna bo spód zrobiony jest zgodnie z dietą dukana, jeśli chodzi o dodatki to już od was zależy ja dałam kukurydzę, która na tej diecie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Klasyczna lazania pomidorowa 147

ruch. Bardzo zainteresowała mnie wersja z pieczarkami, którą podejrzałam na blogu u Gospodyni Miejskiej . Spodobała mi się też klasyczna adaptacja tego dania, jaka wypatrzyłam na portalu Przepisy łatwe, szybkie i smaczne . Zachwyciła mnie również prosta i sprawdzona receptura od Kuchcik gotuje .  Sęk w tym, że na żaden przepis zdecydować się nie mogłam. Postanowiłam więc stworzyć swój, inspirując się podpatrzonymi(...)wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania . I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali

Grunt to przepis!
Parmeński filet z kurczaka 179

Parmeński filet z kurczaka Parmeński , czyli otulony szyneczką , właśnie parmeńską " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max

Ogrodnik w podróży
13. Szczęśliwa trzynastka.. czyli pizzerinki na nieco urozmaiconym spodzie! 204

Pomimo, że trzynastka brzmi pechowo, to akurat dziś jesteśmy pewne, że nie ma to nic wspólnego z czymś złym. Na dzisiaj przyszykowałam coś nietrudnego i w sam raz na obiad. Pomysł narodził się wczoraj wertując stosy książek kucharskich w poszukiwaniu inspiracji.. Moje myśli chodziły wokół pizzy, ale z uwagi na to, że pizza jest bardzo często spotykana na blogach(...)Następnie zabieramy się za polewę jajeczno-mleczną : jajka należy roztrzepać z mlekiem i śmietaną, kolejno dodać zioła oraz sporo soli i pieprzu. Zaraz po tym stolnicę oprószamy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tartaletek wysmarowujemy masłem lub innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto

Symfonia Smaków
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) 165

Dzisiejsz ą  tart ę  upiekłam po raz pierwszy i od pierwszego kęsa  zachwyciłam sie jej smakiem. Na pewno będę powtarzała

La grande e la piccola cuoca
Pizza i mini-calzone z kabanosami 158

Święta, święta i po świętach :) Smakołyki się pokończyły więc nastał czas na recykling resztek wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu

Atlas Smaków
Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi 146

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kuchnia Bon Appetit