właśnie poprzez dodanie do niego sera, ja dodaję odrobinę wędzonego sera. Przepis na beszamel znajdziecie poniżej. Marchewka z groszkiem większości z Was pewnie kojarzy się ze znienawidzonym dodatkiem do obiadu. Mimo wszystko nie spisujcie tego dania na straty - bo i ja kiedyś tak uważałam, natomiast od pewnego czasu mocno przekonałam się do groszku, bo marchewkę polubiłam znacznie wcześniej. Przepis(...)mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką. Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Foremkę do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy
MamaOskarkaWitajcie, zastanawiam się, dlaczego w mojej kuchni nie było wcześniej tart!? Cudowne, szybkie danie, które każdego razu może smakować inaczej. Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę z kiełbasą wiejską. Ciekawa jestem czy Wam również przypadnie do gustu. Dodatkowo, chciałabym Wam dzisiaj zwrócić uwagę na sól, której użyłam. Przedstawiam Wam sól Himalajską! Mam nadzieję, że nie muszę(...)jakość snu - całkowite unikanie soli może przyczynić się do problemów ze snem oraz inne* Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą Ciasto (wg przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne obiady"): 250 g mąki 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Farsz 2 czerwone cebule 400 g pieczarek 300 g wiejskiej
Kuchnia moimi oczamiładnie je związać i nadać mu pożądany kształt. Ja tego nie uczyniłam, gdyż mój kawałek szynki był dosyć podłużny. Jak widać również na zdjęciu, swoją pieczoną szynkę podałam do obiadu, stąd solidne porcje mięsa. Jednak fantastycznie wygląda i bez problemu się kroi podana jako wędlina na kanapki. Składniki: 1,5 kg szynki bez kości kostka rosołowa lub pieczeniowa - do pieczenia(...)Następnie mięso umieścić w rękawie do pieczenia. Do środka wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę pieczeniową i ząbki czosnku z marynaty. Szczelnie zamknąć i umieścić mięso na blaszce. Szybkę piec w temperaturze 190 stopni przez około 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia można rozciąć rękaw aby skórka z wierzchu ładnie się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika zostawić
My simple kitchenzjeść na obiad, kiedy jest tak zimno, wieje wiatr i pada deszcz? Oczywiście pyszną, rozgrzewającą zupę. Taką, jaką mam dzisiaj dla Was, zrobicie w pół godziny. Trzeba mieć tylko wywar z drobiu lub po prostu rosół a reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego(...)wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut, aż się zeszklą i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszałam, żeby nie dopuścić do zrumienienia. Pod koniec smażenia wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Po 2 minutach zestawiłam z ognia i zawartość patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Teraz już pozostało
Kuchnia u Krysisię iść do jadalni, wybierzemy raczej ten barek w kuchni w której zazwyczaj jest najprzytulniej i najcieplej. My jadamy posiłki przy stole, ale gdy mąż robi sobie kanapkę na szybko, do stołu się już nie pofatyguje, zawsze siądzie przy barku. Dla małych pomieszczeń są również opcje barków lub stolików składanych, żeby nie przeszkadzały w codziennej komunikacji po kuchni. Barek(...)jadalni. Jadalnia. Źródło: www.maxmeble.com Koniec końców, uważam, że stół jest bardzo ważnym elementem w domu. Jaki by nie był zapewnia nam możliwość spokojnego porozmawiania, oraz omówienia spraw codziennych przy obiedzie lub kolacji. Myślę, że wzmacnia więź nie tylko pomiędzy partnerami, ale też pomiędzy rodzicami i dziećmi. Nie wiem jak u was, ale gdy byłam mała i mieszkałam u babci, każdy
Relaxtimenaleśniki w klasycznym, francuskim wydaniu mogłabym jeść codziennie :) najlepiej na śniadanie, ale na obiad i kolację też bym nie pogardziła :) Pierwszy raz jadłam je w malutkiej naleśnikarni na Manhattanie, matko z córką jaka ja byłam szczęśliwa kiedy znalazłam ten bezglutenowy przybytek, zamówiłam porcję, ale po jednym kęsie już wołałam kelnera żeby zamówić następną. Ta, wiem, że nie można się objadać(...)patelnię na średnim ogniu, wsyp cukier, skrop sokiem z cytryny, nie mieszaj. Cukier rozpuści się i zacznie rumienić, gdy będzie brązowy (ale nie spalony) dodaj sok z pomarańczy i szybko wymieszaj, następnie dodaj masło, znów wymieszaj, na końcu dodaj likier i znów wymieszaj, dodaj fileciki nie zdejmuj z ognia NALEŚNIKI POSKŁADAJ w trójkąty, solidnie zamocz w syropie i zostaw
Kuchnia bezglutenowa LoliMoje placki ziemniaczane wyglądały zawsze tak: grubsze, z ugotowanych ziemniaków, gdy zostały po obiedzie i bez cebuli. Natomiast, gdy byłam na wakacjach u siostry mojego szwagra, Ani, zjadłam takie wyśmienite placki ziemniaczane, że na siedmiu się nie skończyło. Cebula dała im tak świetnego smaku i na dodatek nie były to grube placki, a cienkie i sądzę, że takie(...)jest gęste, jest nawet bardzo lejące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Bardzo dobre z sosem czosnkowym lub z cukrem. Tak wygląda ciasto, zdjęcie zrobione na szybko, gdy już się placki smażyły. Nie przerazić się, jest lejące. Placuszki podczas smażenia
Wołowina od rekinajadła w środę, wow! Czas strasznie szybko ucieka, a ostatnio mam go wyjątkowo mało i jeszcze mniej chęci na stanie w kuchni. Poniżej przykłady posiłków, które przygotujesz bardzo szybko. No może oprócz rogalików, ale je możesz sobie odpuścić i zrobić w mniej upalne dni. Dzisiaj jest gorąco, nie waż się włączać piekarnika. W zamian polecam domowe lody tutaj(...)Danie 16:00 Makaron pełnoziarnisty z warzywami. Mieszanka warzyw po włosku. Jeśli nie masz czasu to kup te warzywa, dorzuć do nich makaron, kuskus lub ryż i obiad z głowy. Aa, w opakowaniu jest w gratisie porcja przypraw, nie zastanawiaj się i od razu wyrzuć do kosza. Szkoda zdrowia! Podwieczorek 17:30 Rogaliki z dżemem. Kolacja 19:00 Pstrąg
lady-och-mistrzyni.blogspot.comfenomen, że pozostaje rosołem choć każdy robi go po swojemu? Moją przygodę z rosołem zawdzięczam tradycjom wyniesionym z domu przez męża. To u niego rosół był obowiązkowym punktem niedzielnego obiadu i tak zostało również u nas. Ja jakoś nigdy nie byłam miłośnikiem tej zupy traktując ją raczej jako bazę dla innych, wg mnie smaczniejszych. Ale z czasem, robiąc kolejne eksperymenty(...)serca… Ja rosół robię zawsze w dużym 6 l garnku. Jakoś w mniejszym nie umiem i nie widzę sensu. Część rosołu zawsze zamrażam żeby mieć na jakąś „szybką” zupę w tygodniu, a mieso albo konsumuję albo też mrożę i za jakiś czas mam pyszne pierogi z mięsem, albo krokiety…. Po wielu próbach znalazłam swoje proporcje składników rosołu
Kulinarna Patilogiaproponuję Wam przepis podstawowy na to danie, które już samo w sobie jest przepyszne. Ale można także do niego dodać pokrojone chorizo, marynowaną lub świeżą paprykę, cukinię... Składniki (na obiad dla 2 osób lub przekąskę dla 6): 50-60 dag ziemniaków 5 jajek 1 mała cebula ok. 6 łyżek oliwy sól, pieprz, suszona słodka papryka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)minut , aż jajka nie będą zupełnie płynne. Równocześnie pilnujemy, by tortilla się nie przypaliła od spodu . Do obrócenia tortilli używamy dużego talerza. Kładziemy go wierzchem na patelnię i jednym szybkim ruchem obracamy. Tortillę zsuwamy z talerza z powrotem na patelnię i smażymy jeszcze 3 minuty zwiększając ogień. Tortillę podajemy jako danie główne lub kroimy na kawałki jako tzw. "tapas" - przekąski
Zakręcony WidelecNiestety cały czas jestem chory, ale w końcu postanowiłem coś ciekawego na obiad uparować :) Chociaż z powodu bolącego gardła, nadal uważam z przyprawami i ostrych rzeczy nie mogę, ale pozwoliłem sobie na trochę papryki :) Głównego składnika, pieczarki, nie widać na zdjęciach, schował się pod szynką szwarcwaldzką :) Ale zapewniam, że jest tam. Danie wyszło spontanicznie, kupiłem kilka(...)Paprykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na małe kawałki. Robimy z folii aluminiowej 3 tacki, tę dla papryki z dwoma dłuższymi bokami, żeby można było ją łatwo i szybko wyjąć. Na 1 poziomie układamy tackę z 4 roladkami, na 2 również tak samo. Na 3 poziomie układamy tackę z papryką. Należy pamiętać, żeby tacki nie były za duże
Parowar FacetaJagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Racuchy z kwiatami dyni, cukinii lub kabaczka na słono Jest to bardzo popularny włoski przysmak zwłaszcza w południowej części tego pięknego kraju. Mogą być serwowane na
zielonacukinkaDziś zapraszam Was na pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję. Moja rodzina je uwielbia. Możecie je podać z najróżniejszymi dodatkami, ale zapewniam że smakują również
Słodkie okruszki