Jeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania
Blondynka GotujeMiło jest rozpocząć weekend porannym spacerem po lesie. Kojąca cisza, orzeźwiające, świeże powietrze, wszechobecny, antybakteryjny zapach igliwia. Przy okazji można zebrać trochę dzikich owoców, lub aromatycznych
SzczyptaSmaQBardzo lubię orientalne smaki. Dlatego, gdy kiedyś szukałam pomysłu na kurczaka na słodko, zakochałam się bez pamięci w przepisie Kwestii Smaku . Do dziś kurczak słodko-kwaśny
Dieta bez mlekaNa zdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu
Qlinarnie i QlinarnieKolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim
Kuchnia z widokiem na ogródSpaghetti z cukinii to pyszne danie na lato, zwłaszcza kiedy jest sezon na cukinię. Wersja definitywnie mniej kaloryczna niż ze zwykłym makaronem, a tak samo (jeśli
A to pestkaopcję :-) Danie jest wykwintne, a spotkać je można w menu najlepszych restauracji na świecie. Przygotowanie pieczeni Wellington jest czasochłonne, jednak warte wysiłku. Pork Wellington to idealna propozycja na uroczysty obiad, a uzupełniona sosem grzybowym i ulubionymi dodatkami w postaci pieczonych ziemniaków, czy klusków nasyci nas na bardzo długo i zrobi ogromne wrażenie na zebranych gościach. Pieczeń Pork Wellington Składniki(...)świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina 1 jajko kilka plastrów dobrej jakościowo szybki wieprzowej tłuszcz do podsmażania opakowania ciasta francuskiego (lub składniki na ciasto chlebowe podane poniżej). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajo 4 g drożdży instant pół szklanki ciepłej wody * Użyłam
Poezja Smaków - blog kulinarnyMała wariacja polsko – włoska. Połączyłam smak naszych polskich buraków, które mają wiele właściwości. Między innymi zapobiegają anemii, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w walce ze zgagą, obniżają
kuchniabellissima.wordpress.comzrobić gdy po przygotowaniu obiadu pozostał prawie cały kubeczek śmietany a w szafce leży prawie przeterminowane opakowanie kandyzowanego imbiru? imbir w śmietanie? śmietana z imbirem? NIE! Ciasteczka! wymyśliłam je naprędce by pozbyć się wyrzutów sumienia jakie zazwyczaj towarzyszą mi podczas wyrzucania zapleśniałej śmietany, czy białek po wykorzystanych żółtkach. Specjalnie nie schowałam ich nawet do lodówki, jeszcze by się gdzieś(...)ukryły i co wtedy? pleśń murowana! Od razu zagniotłam szybkie ciasto, ukulałam ciasteczka i upiekłam na złoto. Cudownie smakują jeszcze ciepłe z aromatyczną herbatą lub kubkiem mleka, w sam raz na podwieczorek... Szybkie ciasteczka śmietankowe z kandyzowanym imbirem 75 g masła 75 g cukru 120 g śmietany 18% 240 g mąki pszennej po 1/4 łyżeczki proszku do pieczeia i soli
Dzieje kuchennej Wiewiórymoździerzu, ale dużo bałaganu przy tym było. Teraz mam sposób na tłuczenie w woreczku strunowym (bo ma grubą folię i nie rwie się) za pomocą wałka do ciasta! Szybko i czysto! Panierujemy każdy kawałek osobno. 6. Popanierowane kawałki kurczaka wkładamy do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor - około 5-8 minut. Kiedyś smażyłam w garnuszku(...)frytownicy - o wiele wygodniej :) Odsączamy. I gotowe! 7. Podajemy z miseczką sosu czosnkowego. A kawałki skrzydełek jemy w mój ulubiony sposób - palcami! Smacznego!!! PORADA: Jeśli robimy skrzydełka na obiad, to wystarczy je na talerz wyłożyć, a jeśli na imprezę, to nieodzownym przedmiotem jest naczynie żaroodporne na podstawce z podgrzewaczami - wtedy skrzydełka cały czas są ciepłe i smakowite
dobra gospodyni dom wesołym czyniproblemu, gorzej gdy siedzi w domu. Choć akurat moje dziecko jest szczęśliwe gdy cały dzień może spędzić z rówieśnikami na podwórku. Ale dziś dla odmiany postanowiłyśmy razem przygotować obiad. Wspólna praca sprawia, że potem wszystko lepiej smakuje i tak też było u nas. Co prawda pierwsza porcja placuszków nam się nie udała, bo chciałyśmy je zrobić bez dodatku mąki(...)rozpadały dodałyśmy mąkę gryczaną. Przy przewracaniu ich na drugą stronę trzeba być ostrożnym. ale generalnie placuszki nie sprawiały nam problemu. Wyszło ich sporo, ale były tak fajne chrupiące, że szybko znikały z talerza. Placuszki z cukinii i kaszy jaglanej składniki 2 średnie cukinie 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 jajka 2 czubate łyżki mąki gryczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku
Przysmaki Karolkimnie w domu dość często się zdarza, że zostaje makaron z obiadu. Zawsze staram się go jakoś zagospodarować na drugi dzień. Zazwyczaj jest to uwielbiana przez młodszego syna zapiekanka, która szczerze mówiąc już mi się trochę znudziła. Trzeba więc było wymyślić coś nowego. W ten sposób powstał omlet makaronowy z tym co akurat udało mi się znaleźć w lodówce(...)więc szynką parmeńską, pomidorami, papryką, oliwkami i cebulą. Danie wyszło smaczne i sycące. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam.” Czytaj więcej
Wiem co jemurodziny mamy C. Po piątkowych gościach nie mogliśmy się zwlec z łóżka, przyjechaliśmy więc koncertowo spóźnieni - pozostali goście akurat wychodzili po fantastycznych brunchu... Niemniej, dla najbliższej rodziny zaplanowany był obiad, i w sumie spóźnienie nie bardzo mnie zmartwiło, bo zainteresowanie tylu ciągle raczej obcych ludzi zawsze mnie peszy... Wybraliśmy się więc gromadnie na spacer karmić kaczki, po czym wróciliśmy(...)kubkami pełnymi gorącej kawy, i cieszyliśmy się swoim towarzystwem. Nie mogę sobie przypomnieć, jak to się stało, że rozmowa zeszła na robienie na drutach. Niemniej, od ogólnego stwierdzenia szybko przeszliśmy do szczegółów, czyli czapeczki, którą siostra C. obiecała mu już dwa lata temu chyba. I choć mnie robienie na drutach nie kręci jakoś specjalnie, sama nie wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzełezką w oku wspomina ciepłe obiady i kolacje z ryżem na słodko? Słodki ryż , to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa) W naszym domu przeważnie gościł ryż zapiekany z jabłkami, ale często też jedliśmy pyszny i szybki ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Pycha!! Zapraszam na akcję, której bohaterem będzie słodki ryż pod każdą postacią: zapiekanki, bydyniu
Mia Cucina SofietaKolejny pomysł na ekspresowy obiad jeśli macie gdzieś po szafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik