Francuska zupa rybna Bouillabaisse, aż trudno uwierzyć, że kiedyś była prostą zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków
Smaczne ZdroweUlubione danie z dzieciństwa?Zalewajka mojej babci. 2. Co pijecie rano - kawa czy herbata a może nic?Herbatka, najlepiej owocowa. 3. Co jest dla Was ważniejszym posiłkiem - śniadanie czy obiad?Śniadanie. Leniwe i niespieszne. Chociaż rzadko mam czas, by je odpowiednio celebrować, to kiedy już mogę, staram się zawsze doceniać te chwile. 4. Ku jakim potrawom się bardziej skłaniacie(...)wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 11. Jakim sprzętem robicie zdjęcia? Nikonem D5100 :) A TO MOJE PYTANIA:1. Co najczęściej jest dla Was inspiracją do stworzenia nowej potrawy
Ratunku obiadSkładniki:300 g makaronu (kształt dowolny)150 g wędzonego łososia250 g serka mascarpone1 cytrynałyżka oleju1 łyżeczka posiekanego koperkupieprz mielony Cytrynę dokładnie myjemy i wyciskamy sok. Makaron
kulinarnyswiatdomipierwszy wariant, ale jeśli już tuńczyk ma być z puszki, to raczej w oleju i większych kawałkach. Znane są też interpretacje z np. grillowanym łososiem. Oczywiście, jeśli ktoś woli łososia, można i tak, sam nawet tak robiłem – choć ściśle rzecz biorąc nie będzie to już sałatka nicejska . Ten przepis zawiera również instrukcję jak poprawnie przygotować do spożycia stek ze świeżego(...)będzie typowo „po francusku”. W razie czego złagodzimy w ten sposób również zbyt mocne smaki samej sałatki, a całość może okazać się całkiem sycącym daniem zdolnym zastąpić nawet obiad. Poza tym jednak jest zdrowym i lekkim daniem na każdą porę roku, a ponieważ może bardzo atrakcyjnie wyglądać, nada się także na poczęstunek dla gości, również na nieco donośniejsze okazje
Kulinarna PokusaSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60
w mojej kuchniSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: porcja rosołowa 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe
ClauditteMissCookingtylko w szczęśliwej kuchni powstaną smaczne dania, nieprawdaż? Towarzyszący Bożemu Ciału długi weekend był właśnie takim moim El Dorado i chyba nie tylko moim, skoro Mąż zrobił mi pyszny obiad. Zakupiliśmy w Lidlu Doradę "po taniości". To morska ryba o bielutkim, smacznym, rozpływającym się w ustach mięsie. Gdyby nie duża ilość ości byłaby idealna ;) Dorady po kąpieli ;) Pozostało tylko znaleźć(...)opisać słowami. I gdyby nie te ości to poezją byłaby całość. Następnym razem spróbujemy z inną rybą. Oryginał przepisu na stronie: http://www.wielkiezarcie.com/recipe36869.html Polecam także przepis na maksiowego łososia mojej produkcji. Smacznego
Kuchnia po mojemuskładniki: - małe filety z tilapii (2szt na osobę) - opakowanie szpinaku - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1
SMYKWKUCHNISłyszałam całkiem dobre opinie na temat przepisów aktualnie podawanych przez sieć sklepów Lidl i świetnie znanych dwóch kucharzy... Koleżanka przygotowała tartę z łososiem i zachwalała... Skusiłam się i faktycznie była tak dobra, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystko zniknęło... Kolejny przepis jaki wypróbowałam to kurczak z porami i pomidorami. Do tego przygotowałam surówkę z cukinii z przepisu Jamiego Olivera(...)prosto do przygotowanego sosu. Do całości dodałam ser typu feta a nie kulki mozzarelli. Feta moim zdaniem dodaje bardziej wyrazistego smaku. Całość mieszamy dopiero 3 minuty przed podaniem całego obiadu, aby cukinia była leciutko chrupiąca. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Zbieram dobre chwile jak koraliki. Nadziewam na nitki pamięci i chowam w niewidzialnych szkatułkach. A kiedy szukam pociechy, z radością dziecka podnoszę wieczko. Czeka tam na
KUCHARNIAWitamy serdecznie! Wiosna nadchodzi wielkimi krokami, dni coraz bardziej słoneczne i cieplejsze, a u nas ciągle nowe pomysły. Tym razem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od
Symfonia SmakówŚwięta, święta i po świętach... Co ja mówię, już niemal połowa stycznia! Czas płynie tak szybko, jakby ktoś wcisnął przewijanie, a ja? Ja mam ochotę wcisnąć
Ratunku obiadPamiętam je z domu. Zawsze odkładałam ten przepis „na potem”. Wydawał mi się pracochłonny i czasochłonny. Wreszcie doczekał się swojej kolejki. Bliny ziemniaczane robi moja Mama
mojewypiekiinietylkoJajko sadzone jest daniem uniwersalnym - ekstremalnie prostym w przygotowaniu a jednocześnie bardzo pożywnym i zdrowym. Jajo posadzić można na śniadanie, obiad i kolację przygotowując posiłek na wiele sposobów. Dla mnie idealne będzie takie, które najbardziej smakuje moim bliskim oraz mi samej ;) Mam kilka sprawdzonych sposobów sadzenia, którymi chętnie się z Wami podzielę - zapraszam do lektury :) Sadzenie klasyczne: Metoda(...)kroję w paski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym od razu wbijam jajko i smażę do ściętego białka. - z rybami z puszki W tej opcji polecam łososia lub tuńczyka w oleju. Nie używam wtedy dodatkowo masła lub oliwy gdyż ryby z puszki same w sobie są już nasączone tłuszczem. Rozgrzewam patelnię, wrzucam drobne kawałki rybki, chwilę smażę
upichconatęsknię za wszystkimi... No ale, nie rozczulajmy się już, mam dla Was teraz pierwszą część zdjęć, druga jutro! :) A, i tak sobie przypomniałam, jeśli chodzi o tradycyjne norweskie jedzenie (łososia nie jadłam, więc...) to jadłam brązowy ser - jest zrobiony z mleka koziego i smakuje jak słona masa krówkowa z serowym posmakiem! Poza serem próbowałam jeszcze norweskich słodkości, mają przepyszną czekoladę(...)byłam ciągle śpiąca i najpóźniej o 22:00 leżałam w łóżku :x (teraz znów zasypiam po północy :D) P.S. C zęsto pytanie mnie o fotomenu, czy co jem na obiad itp. itd. Założyłam kilka dni temu drugie konto na instagramie, na którym będę dodawać zdjęcia innych posiłków oprócz śniadań - ZAPRASZAM
breakfast of dreams