napoleonka na herbatnikach - przepisów 18

  1. Napoleonka na herbatnikach
    Napoleonka na herbatnikach

    right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka na herbatnikach – Składniki: Składniki na krem: 1200ml mleka 200g masła szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej(...)budynie śmietankowe Dodatkowo: 40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini) cukier puder do oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka na herbatnikach – Wykonanie: Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę. Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  2. Napoleonka na herbatnikach z brzoskwiniami
    Napoleonka na herbatnikach z brzoskwiniami

    Herbatniki przełożone smaczną masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń, czyli to co tygryski lubia najbardziej :) Czytaj więcej »

    Przepis pochodzi z bloga Obżarciuch, prowadzonego przez Obżarciuch.

  3. Napoleonka na herbatnikach
    Napoleonka na herbatnikach

    Ciasto znane i lubiane. Bez pieczenia, na zwykłych maślanych herbatnikach przełożone budyniem. Dam sobie rękę uciąć, że przynajmniej raz w życiu mieliście okazje spróbować Napoleonki ;). Jest to jedno z tych ciast, do których zawsze z wielką chęcią wracamy. Nie wymaga pracy, zdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach(...)Prostokątną blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy poukładać warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć jeszcze ciepły budyń, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Napoleonkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by budyń nabrał odpowiedniej konsystencji i łatwo się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

  4. Napoleonka na herbatnikach
    Napoleonka na herbatnikach

    Dziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej kawy. S amo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊 Składniki: krem 5 szklanek mleka 3 żółtka 150 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g mąki 2 budynie śmietankowe dodatkowo herbatniki (40 szt.) cukier

    Przepis pochodzi z bloga magiczna kuchnia Kasi, prowadzonego przez Kasia Łysy.

  5. Odchudzona napoleonka
    Odchudzona napoleonka

    wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto – owsiane). Smaku napoleonce nadaje prawdziwa wanilia. Porcja takiej jaglanej napoleonki ma ok. 140 kcal – to tyle, co 1 łyżka masła orzechowego i niemal trzy razy mniej, niż jej podobnych rozmiarów koleżanka na cieście francuskim(...)wkrótce robię ją ponownie. Odchudzona napoleonka (napoleonka jaglana): 1 szklanka kaszy jaglanej (200 g) 1 laska wanilii (nie pomijajcie, to ważny element) 4 szklanki mleka (1 litr) 4 łyżki oleju kokosowego (odmierzałam, gdy miał stałą konsystencję) 6 łyżek ksylitolu (czyli cukru brzozowego; można zastąpić zwykłym cukrem, lecz wtedy napoleonka będzie bardziej kaloryczna) 1 opakowanie herbatników zwykłych lub pełnoziarnistych

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  6. Napoleonki bez pieczenia
    Napoleonki bez pieczenia

    Kolejny pyszny deser bez piekarnika , zadowoli podniebienie każdego łakomczucha :)  ***Napoleonki*** 3 opak. herbatników (3 x 10 tj. 30szt. razem) 3 szkl. mleka 250 g masła 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3 jajka 1 duże opak. cukru wanil. cukier puder do posypania 1.Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ułożyć połowę herbatników ściśle jeden(...)mąką, gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do zgęstnienia budyniu. 5.Gorącą masę budyniową wylać na ułożone w blasze herbatniki.6.Masę przykryć drugą warstwą ciastek. Schłodzić napoleonkę w lodówce, a po kilku godzinach pokroić. Każdą napoleonkę oprószyć cukrem pudrem

    Przepis pochodzi z bloga ciemna strona patelni, prowadzonego przez SzalonaRuda.

  7. Kokosowa napoleonka bez pieczenia
    Kokosowa napoleonka bez pieczenia

    zawsze mamy czas na pieczenie ciasta więc możemy przygotować taka napoleonkę bez pieczenia na herbatnikach. krem z dodatkiem wiórek kokosowych jest bardzo smaczny i ma fajną lekką konsystencję. Idealne ciasto do popołudniowej małej czarnej. W Składniki: 1 litr mleka 200 gram wiórek kokosowych Targroch 200 gram masła 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Przepis pochodzi z bloga Bajeczna Kuchnia, prowadzonego przez Bogusia Grochala.

  8. Napoleonka bez pieczenia
    Napoleonka bez pieczenia

    Napoleonka bez pieczenia na zwykłych herbatnikach. Ciasto należy do tych delikatniejszych w smaku. Krem zrobiony jest z 3/4 kaszy manny, co oznacza, że sam w sobie jest delikatny. Kasza manna pochłania cukier, co oznacza, że gotowy krem może wydawać się mało słodki. Nie przejmujcie się, ponieważ po to właśnie jest polewa czekoladowa. Dzięki niej, ciasto jest wystarczająco słodkie. Wypróbujcie

    Przepis pochodzi z bloga Klasyka Gotowania, prowadzonego przez Klasyka Gotowania.

  9. Napoleonka
    Napoleonka

    samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat!Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się nie umywają!Ta napoleonka bije wszystkie inne na głowę ( daję sobie rękę uciąć ) ;)Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI:( blacha 22 x 26 )CIASTO:* mąka pszenna – 350 g* jajko

    Przepis pochodzi z bloga Ostra na Słodko, prowadzonego przez Ostra na Słodko.

  10. Napoleonka bez pieczenia
    Napoleonka bez pieczenia

    Proponuję Wam dzisiaj kolejne ciasto bez pieczenia - napoleonkę. Do jej przygotowania potrzebne są krakersy lub herbatniki (ja użyłam krakersów, bo bardzo lubię słono-słodki smak w cieście) oraz masa budyniowa, którą wylewa się na ciastka i wstawia do lodówki by stężała. Nic prostszego. Można ją udekorować świeżymi truskawkami, malinami czy jagodami. Polecam! 1 paczka krakersów lub berbatniki Masa budyniowa

    Przepis pochodzi z bloga Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie, prowadzonego przez Wilczkowy Świat.

  11. Napoleonka - klasyczna, najlepsza
    Napoleonka - klasyczna, najlepsza

    musiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze cudowna

    Przepis pochodzi z bloga Kto ugości moich gości?, prowadzonego przez Kto ugości moich gości?.

  12. Szybka napoleonka z masą grysikową
    Szybka napoleonka z masą grysikową

    Ciasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka herbatników lub krakersów i masa budyniowa. U mnie w masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam

    Przepis pochodzi z bloga Moje pyszne gotowanie, prowadzonego przez Lena B.

  13. Napoleonka
    Napoleonka

    złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożone kremem budyniowym i posypane cukrem pudrem. Ja moją napoleonkę zrobiłam z gotowego ciasta, ponieważ tak jest szybciej, a poza tym nie próbowałam go jeszcze robić sama w domu. Inną wersję tego deseru można zrobić na herbatnikach lub krakersach i będzie też wyśmienite. Polecam to ciasto szczególnie osobom lubiącym puszysty krem budyniowy! :) Składniki

    Przepis pochodzi z bloga Danka pichci, prowadzonego przez Danka Pichci.

  14. Szarlotka  z kremem czekoladowym, bezą i herbatnikami:)
    Szarlotka z kremem czekoladowym, bezą i herbatnikami:)

    krem czekoladowy. Na wierzch ułożyć herbatniki zostawiając między jednym a drugim odrobinę przerwy, tak aby łatwiej było kroić porcje. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypać odrobiną cukru pudru z wanilią. Smacznego! Powiązane wpisy: Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście Ciasto orkiszowo-żytnie z kremem daktylowym – zdrowsza drożdżówka Napoleonka

    Przepis pochodzi z bloga domowe gotowanie, prowadzonego przez urlopowiczka.

  15. Kremówka
    Kremówka

    Kremówka czy Napoleonka? W różnych regionach Polski,miastch czy województwach jest toczony spór o nazwę tego ciasta i zapewne jeszcze długo taki spór będzie trwał. Ja swoje ciasto nazwałam kremówką i tak pozostanie :). Nie chcę porównywać swojej wersji do kremówki wadowickiej ponieważ jej nigdy nie jadłam. Tak naprawdę co cukiernia to inna wersja tego ciasta. Ja przedstawiam Wam swoją. Spód(...)francuskie a poszczególne warstwy oddziela warstwa herbatnikowa. Jest naprawdę niezwykła i przepyszna :) Polecam :) Robiłam w blaszce o wymiarach 21 cm x 28 cm SKŁADNIKI: 1 arkusz ciasta francuskiego 320g herbatniki maślane Ciasto francuskie podpiekamy w piekarniku w 200 stopniach funkcja góra-dół przez ok.20-25 minut aż ciasto ładnie się zezłoci. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. KREM BUDYNIOWY

    Przepis pochodzi z bloga Słodkie rewolucje, prowadzonego przez Paulina Szczęsnowicz-Sierleja.

Wybierz stronę :