napój - 7060 przepisów (strona:8/471)

Smoothie kawowo-bananowe bez cukru 104

jest ją schłodzić w lodówce przed przystąpieniem do miksowania, jednak nie jest to konieczne. Banan pokroić na kawałki, dodać do niego resztę składników i zblendować w misie blendera. Gotowy napój przelać do szklanki i udekorować plasterkami banana. Z podanych składników otrzymacie jedną porcję napoju. Wykonanie w Thermomixie: Jeśli używamy ciepłej kawy dobrze jest ją schłodzić w lodówce przed przystąpieniem(...)konieczne. Włożyć wszystkie składniki do naczynia miksującego i zmiksować 10s. obr. 10.  Gotowy napój przelać do szklanki i udekorować plasterkami banana. Z podanych składników otrzymacie jedną porcję napoju

Mania Wypiekania
NAPÓJ MIĘTOWY 133

nieba , to zimny , miętowy NAPÓJ na bazie miodu z mniszka , cytryny i MIĘTY.Arabowie od wieków wiedzą ,że mięta jest świetnym specyfikiem na upały.Jednak o dziwo ,NAPÓJ musi być gorący , ponieważ zimny NAPÓJ MIĘTOWY powoduje , że organizm nasz się nie chłodzi i gorączka , która jest w ciele nie spadnie ( mimo że pijąc czujemy ozeźwienie ,lecz(...)pijemy miętę gorącą , organizm się od wewnątrz wychładza.Dlatego Arabowie piją herbatę wrzątek , pomimo ogromnego upału.Trochę to wszystko dziwne , ale skuteczne!.Jednak myšląc po naszemu , schłodziłam NAPÓJ i taki podałam.Zapraszam. 1 litr wody przegotowanej lub mineralnej 2 płaskie łyżki suszonej mięty pieprzowej 2 cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu z mniszka lub innego ********************************************** Miętę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Napój na Poprawę Nastroju z Bazylią i Jagodami 124

Witam serdecznie Propozycja na smaczny i zdrowy napój na poprawę humoru i orzeźwienie z bazylią i jagodami. Napój jest bardzo zdrowy, poprawia nastrój i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Bazylia – oprócz znanych i docenianych zastosowań w kuchni jako przyprawa jest również szeroko stosowana w ziołolecznictwie. Dobrze wpływa na poprawę nastroju, zmniejszenie napięcia nerwowego, poprawia trawienie. Dobrze wpływa(...)informacji: http://zioladobrenawszystko.pl/ziola-od-a-do-d/borowka-czernica.html Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) około 10 większych listków bazylii 100 g jagód 1/2 cytryny dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój na poprawę nastroju  https://www.youtube.com/watch?v=yKYk4vms8jI Przygotowanie: Umyte jagody rozdrabniam widelcem i daję do dzbanka lub słoika. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy cydr z polskich antonówek 134

winnych jabłek (najlepiej właśnie antonówek) 2,5l źródlanej wody (nie z kranu) 30g świeżego imbiru (należy unikać suszonego, jest bez smaku) połowa sporej cytryny 300g cukru (jeśli chcemy uzyskać napój o średniej słodkości) 1. Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy je na ósemki i razem ze skórką i gniazdami nasiennymi, za to bez ogonków, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Taką(...)przefermentowania. 3. Po tym czasie płyn filtrujemy przez gazę wyłożona watą lub bibułę filtracyjną i przelewamy do szczelnych butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na przynajmniej tydzień. Po tym czasie napój nadaje się do picia, jednak oczywiście, im dłużej postoi, tym będzie lepszy.  ;) Przy czym należy uważać, by się nie zepsuł. Najbezpieczniejszy i odpowiedni czas, to miesiąc. Jest

Kuchenna Kontrrewolucya
Bubble tea z mango i wodą różaną 160

kuleczki posiadają niemal wszystkie kolory tęczy. Trochę mnie to zniechęca, dlatego też postanowiłem zrobić swoją własną wersję. Z pomocą przyszła mi Sarah Britton i jej sposób na domowy napój herbaciany . Od razu mówię, że będzie się ona znacznie różniła od oryginału - kuleczki nie będą idealnie sprężyste i kolorowe, a sam napój będzie po prostu zdrowy. Jednak myślę(...)miąższ i zmiksuj na purée. Do każdej szklanki wlej 200 ml herbaty , dodaj kilka łyżek musu z mango oraz kilka łyżek tapioki (wraz z wodą, w której była zanurzona). Napój podawaj koniecznie schłodzony. Bubble tea najlepiej jest pić przez słomki o dużej średnicy, wtedy można bez problemu zassać tapiokę do paszczy. Jeśli jednak takowych nie masz, to zawsze pozostaje

Food Square
Miętowe orzeźwienie z imbirem 150

przygotowany na bazie mięty. Gdy nie posiadamy świeżej mięty z pomocą przychodzi nam firma Posti posiadająca naturalną, bardzo aromatyczną herbatę miętową. Na jej bazie bardzo szybko przygotowałam mega orzeźwiający napój z imbirem. Imbir w zimnym napoju cudownie podkreśla orzeźwiający smak i aromat mięty. Taki napój zapewnia cudowne wytchnienie w upalne dni. Podany na przyjęciu w przerwie między daniem(...)dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Można z cytryny odciąć cienkie plasterki do dekoracji szklanki. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i dodać do chłodzącego się napoju. Na talerz wysypać niewielką ilość cukru trzcinowego, szklankę (zimną) z cienkim brzegiem delikatnie zwilżyć małym kawałeczkiem cytryny i postawić na chwilę w cukier lekko dociskając, aby powstał ozdobny rant

Kuchcik gotuje
Relacja z Targów World Food Warsaw 2015 193

Ciekawy w smaku, jak i w konsystencji był również napój Mogu Mogu, jest to połączenie soku z owoców z kawałkami żelków kokosowych :) Również Imbiriada smakowała wyśmienicie. To niegazowany napój z imbirem, miodem i witaminą C. Świetnych stoisk było wiele i mógłbym tak o każdym choć kilka zdań opowiadać. Poniżej zdjęcia kolejnych wystawców, których produkty mnie zainteresowały. Między innymi(...)Maciej Jędrzejczak za comber dojrzewający z jelenia Debiut zagraniczny: – firma CRAMA Ratesti z Rumunii za wino Cabernet Sauvignon Debiut polski: – Wild Grass sp. z o.o. sp.k. za ChaiMate – naturalny napój gazowany z wysoką zawartością kofeiny Wyróżnienia targowe: – Semco SGNiP za olej z nasion wiesiołka – Jantar za serię produktów ekologicznych – Varenos pienelis UAB za „Yummy” curd cheese covered in chocolate

Parowar Faceta
Jesienna sangria na białym piwie 146

owocowe z cytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne. Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny. Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać(...)białym piwie przepis własny czas przygotowania: 20 min. + czas chłodzenia Składniki: 2 x 500 ml białego piwa pszenicznego, lub zwykłego pszenicznego, schłodzonego 2 x kieliszek wódki 250 ml napoju winogronowego sok z 1-2 cytryn + 1 cytryna pokrojona na plasterki 2-3 gruszki garść zielonych winogron   Przygotowanie:  Winogrona przekrój na pół i pozbaw pestek. Gruszki pokrój na ćwiartki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kawa na słodko. 4 przepisy na desery inspirowane kawą 102

nadać napojowi wyjątkowy smak. Kawy na słodko Nie tylko czekolada może być słodkim dodatkiem do kawy. Zaskocz swoich gości, przygotowując im słodką kawę z różnymi, czasem bardzo zaskakującymi, dodatkami. Napój, który pijesz niemal codziennie, nie musi być nudny. Wystarczy dobry ekspres ze spieniaczem, trochę pomysłów i kilka produktów. Składniki: 1 szklanka czarnej kawy 2/3 szklanki zimnego mleka kilka kostek(...)porcję przygotowanego musu kawowego, następnie dodaj rozgniecione borówki. Powtórz czynność jeszcze raz. Całość posyp cukrem pudrem. Drinki z kawą Myślałeś, że kawa sprawdzi się jedynie w ciągu dnia jako napój pobudzający? Drinki z kawą to idealna propozycja zarówno na imprezę, jak i romantyczny wieczór. Oto sprawdzony i efektowny przepis, który podbiją serce każdego miłośnika tego kultowego napoju. Składniki

Codogara
Koncentrat probiotyczny chmiel/głóg/owoce leśne – Sunvio 110

samym początku skojarzył nam się z odgazowanym piwem (co prawda tego trunku nie piłyśmy już xx lat ale są rzeczy, których się nie zapomina :P). Nie jest to najpyszniejszy napój pod słońcem ale nie ma uczucia odrzucenia i chęci zagryzienia smaku czymś innym. Głóg – konsystencją i kolorem praktycznie nie różni się od poprzednika. W zapachu czuć jakby bardziej kwaśno(...)będziemy się doszukiwać jakiś niuansów, które są przecież nieistotne. Smak bardzo przypomina wersję z głogu aczkolwiek ma jeszcze odrobinę słodszy akcent. Przy trzeciej butelce musimy przyznać, że napoje na tyle nam zasmakowały, że już nawet nie musimy ich rozcieńczać xD Podsumowanie: Na początku obawiałyśmy się typowych niedobrych, gorzkich etc. napojów, na miarę najgorszych lekarstw. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ probiotyki okazały się

Candy Pandas
Orzeźwiający napój miętowo – cytrynowo – arbuzowy 126

cytrusy. Unikajmy kawy, mocnej herbaty, alkoholu i napojów typu cola. Proponujemy Wam dzisiaj napój miętowo-cytrynowo-arbuzowy. Z takim nie straszne żadne temperatury!     Orzeźwiający napój miętowo – cytrynowo – arbuzowy Składniki: duża garść świeżej mięty sok z jednej cytryny duży kawałek arbuza ½ szklanki wody Przygotowanie: Blendujemy wodę z listkami mięty. Dodajemy pokrojonego arbuza i sok z cytryny(...)Wszystko razem blendujemy. Gotowy napój wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Lemoniada arbuzowa 126

Skoro nadciąga fala upałów to warto zaopatrzyć się w dużą ilość owoców i napojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie gasi pragnienie.  Do przygotowania dzbanka lemoniady potrzebujemy: 1/4 arbuza 1/2 cytryny 1/4 limonki 2 łyżki cukru brązowego 2 szklanki wody gazowanej opcjonalnie kilka listków mięty Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki(...)cytryny i limonki oraz cukier i całość blendujemy. Do mikstury dolewamy schłodzoną wodę mineralną i wrzucamy listki mięty. Jeśli jest bardzo gorąco możemy dodać jeszcze kilka kostek lodu. Wlewamy napój do wysokiej szklanki, kładziemy się w hamaku i możemy zacząć rozkoszować się smakiem lata

Emskie Smaki
MANGO LASSI 163

jogurtu, wody i przypraw. Orzeźwiający w upalne dni. Lekki, kremowy i sycący. Można zamiast jogurtu użyć mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego,  albo wody z kostkami lodu. Napój będzie wtedy miał rzadszą konsystencję. Pasują też listki mięty, które nadadzą koktajlowi orzeźwienia.  Szczypta mielonego, zielonego kardamonu podkreśli smak. Doprawić można w zależności od preferencji. Ja miałam bardzo dojrzały(...)pestki. Ponacinałam je w kostkę. Do wysokiego naczynia wlałam jogurt. Dodałam do niego pokrojone kawałki mango. Dodałam kardamon i zmiksowałam wszystko na gładki mus.      Wystarczy przelać napój do szklaneczek i delektować się nim w upalne dni. Ja czasem dodaję jeszcze otręby. Wtedy znakomicie zastąpi nam taki gęsty napój śniadanie. Smacznego

potrawyregionalne
Cold brew, czyli zimny napar- kawa zimno parzona 170

zimny napar? Jest to jest proces namaczania świeżo zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie tak, aby powoli wyekstrahować ich smak. Idealny napar do zalewania nim kostek lodu albo do napojów typu frappe czy frappucino.   W czym to jest lepsze i czym się różni od zwykłego zaparzania? Tak przygotowana kawa jest mniej kwasotwórcza dla żołądka (aż o 65%!). Spada(...)znacznie więcej kofeiny, niż parzona na gorąco. Uważajcie żeby nie przeholować i nie narazić się na przedawkowanie kofeiny, które jest niebezpieczne dla zdrowia. Nigdy nie mieszajcie z nią żadnych napoi energetycznych, najlepiej nie pijcie ich tego samego dnia. W podgrzanej kawie reakcje chemiczne zachodzą gwałtowniej – przykładowo: zaraz po zaparzeniu z kawy uwalnia się lotny związek zapachowy o wdzięcznej nazwie

Karo in the Kitchen
Melonowa agua fresca 141

korzystać z gotowych, gazowanych i słodzonych napoi. Bardzo szybko możemy przygotować własny napój w domu. Moją propozycją jest melonowa agua fresca. Agua frescas jest to rodzaj meksykańskiego napoju chłodzącego, składający się ze zmiksowanych owoców, wody, soku z limonki i cukru. Przygotowuje się ją bardzo szybko i smakuje bardzo rześko. Polecam! Składniki na ok. 2 litry napoju: 3 melony(...)pestki, pokroić na kawałki. Część melona pozostawić do dekoracji. Resztę przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać wodę, sok z limonki oraz cukier. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Jeżeli chcemy, aby napój był bardziej klarowny można przelać go przez gęste sitko lub gazę. Przelać do szklanek, dodać kostki lodu, udekorować miętą i/lub kawałkami melona. Pić od razu. Resztę schłodzić

Moja Galeria Smaku
Warsztaty z Alpro - moja relacja 224

hansi-theme-font:minor-latin;} Cielęcina duszona w migdałowo-orzechowym sosie z napojów Alpro Łosoś marynowany w napoju kokosowym Alpro Napój z suszonych owoców, z zieloną herbatą i napojem kokosowym Alpro Panna cotta migdałowo – ryżowa z napojami Alpro Tortelini z krewetkami i ricottą z sosem migdałowym Alpro Wegetariański sernik czekoladowy na zimno z napojem czekoladowym Alpro i deserkiem(...)minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Muszę przyznać, że z warsztatów z Alpro wychodziłam znowu pozytywnie zaskoczona. Zaskoczona faktem, że na bazie napojów Alpro oraz deserków Alpro można stworzyć tak wspaniałe dania, pełne smaku.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

kolorowotorcikowo
Kefir malinowy z grzybka tybetańskiego 148

medycynie, jak i w kosmetyce. Był nazywany eliksirem młodości, ponieważ ludzie, którzy regularnie go pili cieszyli się zdrowiem i długowiecznością. Przez pokolenia wiedza i zwyczaj stosowania tego probiotycznego napoju były przekazywane, przez starszych młodszym. I tak przez wieki przetrwał do naszych czasów. Kefir jest fermentowanym napojem mlecznym o długiej historii i tradycji stosowania, a co więcej, równie długo cieszy się(...)nikogo przekonywać, czy też zachęcać do jego stosowania, a jedynie przypomnieć, bo sporo osób go zna, ale o nim zapomniało. Kefir malinowy z grzybka tybetańskiego, to pyszny i wartościowy napój na letnie upały… i nie tylko. Jeśli chcecie, aby grzybek Wam długo służył, trzeba o niego dbać, a nadmiar - zawsze można komuś odstąpić (grzybek z czasem powiększa swoją objętość

mojewypiekiinietylko
Sangria, winno-owocowa ambrozja 180

Sangria, która w orginale  oznacza "krwawienie", to pochodzący z Hiszpanii intensywnie czerwony napój alkoholowy na bazie wina, z dodatkiem m.in. owoców. Napój bardzo przyjemny o orzeźwiający w smaku doskonale sprawdza się w upalne dni, ale nie tylko. Sangrię znam od dawna, i wbrew panującym trendom powiem, że to jedyna przyswajalna przeze mnie forma konsumpcji wina, którego(...)fanką nie jestem :) Jednak urzekła mnie dopiero podczas ostatnich wakacji, gdzie w urokliwej knajpce o nazwie "Pipa", przesympatyczna kelnerka zaserwowała nam istnie niebiański napój!  Z sentymentem podałam go ostatnio na spotkaniu rodzinnym, gdzie zgodnie z oczekiwaniami jego grono wielbicieli znacznie wzrosło ;). Składniki: butelka wytrawnego czerwonego wina 100 ml brandy / cherry lub whisky 150 ml wody gazowanej kostki lodu

Taste Of My Day