Smorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej
To co kochamTen drink zawsze będzie mi się kojarzył z moim urlopem i pobytem w Chicago u siostry Anyi, którym to dość często
To co kochamAby Mimozie nie było smutno, dorzucam dzisiaj jej siostrzaną wersję – drink Bellini, również na bazie wina musującego, ale z dodatkiem zmiksowanej, świeżej
To co kochamGęsta, aromatyczna i błyskawiczna malinówka, którą można pić już na trzeci dzień. Jednocześnie słodka i kwaskowa. Ma konsystencję delikatnej galaretki. Uwaga: bardzo uzależnia
To co kochamJesień to najlepszy czas na nalewki z owoców sezonowych. Nalewka śliwkowa to moja jesienna królowa ! Robię ją od dawna i
To co kochamPigwa, zwana też polską gruszką , jest bohaterką mojej następnej nalewki typowo jesiennej. Kiedyś, gdy miałam bardzo duży ogród, rósł sobie w nim krzak
To co kochamOwoc figi jest jadalny zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Ja dzisiaj figę poddaję maceracji alkoholem, której celem jest uzyskanie pysznej nalewki
To co kochamCukierki kukułki z nadzieniem na spirytusie połączone z wódką dają gęsty, pyszny likier kukułkowy. Trudno się od niego oderwać! Łatwy i
To co kochamW Złotej Księdze Nalewek znalazłam przepis na nalewkę z bazylii, a ponieważ byłam w posiadaniu pięknego krzaka bazylii i pomysł
To co kochamNastępna nalewka, na którą pzepis znalazłam w Złotej Księdze Nalewek. Nalewka intensywnie pachnie kakao i delikatnie wanilią. Po filtracji zostaje gęsta, wilgotna masa
To co kochamNajpierw wpadł mi w ręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się
To co kochamTo już ostatnia nalewka z ubiegłorocznej serii. Prawdziwie egzotyczna i aromatyczna. Do wykonania praktycznie przez cały rok, bo mango jest ogólnie dostępne
To co kochamBardzo orzeźwiająca lemoniada o smaku pomarańczy i cytryn, z dodatkiem jabłek, kiwi i aromatycznej mięty. Latem taka lemoniada jest idealna na
To co kochamNareszcie ciepło, truskawki mają swoją naturalną słodycz od słońca, wszędzie unosi się zapach grillowanego mięsa. Na upały i ugaszenie pragnienia polecam truskawkową sangrię
To co kochamNalewka w trakcie maceracji! Pierwszy raz robię nalewkę truskawkową i to nie byle jaką, bo korzenną. Nie jest zbyt słodka, powiedziałabym, że półsłodka
To co kocham