naleśniki - 13886 przepisów (strona:305/926)

Krokiety z parówką 194

: 2 szklanki mleka ok. 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oleju nadzienie: 10-15 parówek, w zależności od ilości naleśników 15 … Czytaj dalej Krokiety z parówką

czarrna od kuchni
Pischinger czyli wafle czekoladowe 165

czekoladowo-orzechową wymyślił w XIX wieku pewien wiedeński cukiernik - Oscar Pischinger. Bardzo często nazwy znanych deserów czy dań pochodzą od ich twórców. Od razu na myśl przychodzą chociażby słynne naleśniki Gundel Palacsinta, bułeczki graham, sos beszamel albo sałatka Caesar. Podobnie jak znany tort Sachera(...)Sachertorte), również wymyślony przez wiedeńskiego cukiernika, swoją nazwę wziął od jego nazwiska. Często nazwa potrawy powstaje na cześć osoby, dla której została ona przygotowana - pizza Margherita, bezowy tort Pavlova, naleśniki Crepe Suzette albo deser Melba.  ... Kawa zbożowa zaparzona, wafelki spakowane - uciekam łapać słońce:) Składniki: 1 opakowanie andrutów (200g, 5 sztuk) 300ml śmietanki 30% 4/5 szklanki cukru 50g masła

Obiad gotowy
Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu 139

szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera(...)pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Usmaż 10 średniej wielkości crepes. Smażyłam na patelni o średnicy 20 cm. Podziel sałatę na kawałki i ułóż na ciepłych naleśnikach wraz z kawałkami awokado. Nałóż łyżeczką twarożek. Twarożek można przyprawić ziołami i pieprzem. Posyp crepes prażonymi pestkami dyni i złóż na pół. Smacznego! The post Szpinakowe crepes czyli

codojedzenia
Krokiety w grahamkowych naleśnikach 137

mieszamy. Do wysokiego kubka wbijamy jajka , dodajemy mleko i wodę, rozmącamy lekko, następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste. Smażymy tradycyjne naleśniki. Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z owocami 162

wodę, olej, sól mieszamy mikserem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta. Smażymy chwilę aż się zarumieni od spodu i przekręcamy. Twarożek do naleśników:  Podobnie jak w przypadku naleśników, wszystkie składniki do blendera, miksujemy i nadzienie gotowe

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi ruskie 336

lubię). Farszu też nie nakładam przesadnie dużo. Jeżeli zostanie Wam ciasto - z resztki zróbcie makaron, można wysuszyć i zjeść później. Jeżeli zostanie farsz - można usmażyć naleśniki i zrobić naleśniki z ruskim farszem - też będą smaczne.  składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  ( zrobiłam ok 75 szt ) 400 g ziemniaków

Stare Gary
Domowa mąka owsiana 141

Wersja domowa jest o wiele tańsza! Wydamy na nią zaledwie 2-3 zł/kg- tyle, ile kosztują płatki owsiane. Mąka ta jest świetna do naleśników, ciast, deserów i jako zdrowy zamiennik białej mąki. Poniżej dwa przykładowe przepisy z wykorzystaniem mąki owsianej(...)Zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą                Białkowe naleśniki Składniki: płatki owsianych ilość uzależniona od tego, ile mąki chcemy otrzymać (500 g płatków owsianych= 500 g mąki owsianej itp.)   Przygotowanie:   Płatki owsiane wsypać do misy rozdrabniacza lub blendera. Zmiksować przez kilka sekund, odczekać chwilkę

Nastoletnie Wypiekanie
Idealny sos angielski 107

właśnie na jego bazie powstają wyśmienite lody, wypełniamy nim tarty, trudno sobie bez niego wyobrazić słynnego trifle czy crumble , ale ma dużo większe zastosowanie,  ja często polewamy nim naleśniki, podaje do szalotki, czy porcji kisielu z podgotowanych owoców. Sos angielski, w przeciwieństwie do crème patissier , nie zawiera mąki, do sosu warto używać tylko mleka UHT,  wtedy(...)schładzamy, bp najlepiej smakuje na zimno, żeby na powierzchni nie powstał kożuch, przykrywamy sos folią spożywczą, w taki sposób, żeby dotykała sosu 7. Przechowujemy w lodówce, podajemy do naleśników, crumble, trifle, grillowanych owoców

Słodki Kompromis
Naleśnikus torcikus czyli przepis czytelników 129

których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki(...)użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy

Kryzysowa Książka Kucharska
Polska pita z polskim hummusem i polskimi oliwkami :) 106

czasach PRL-u powstawały nawet dania kuchni chińskiej z ograniczonych produktów dostępnych wtedy w naszym kraju. W tej sytuacji moje danie jest w pełni uzasadnione :) Jako pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu, a oliwki według XIX wiecznej receptury z niedojrzałych śliwek. Składniki: Oliwki: - zielone śliwki mirabelki - woda - sól - olej Hummus - groch łuskany - musztarda Pita - mąka(...)godzin. Odlewamy wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy musztardą. Wodę mieszamy z mąką, aby powstało nam lejące się ciasto. Dolewamy trochę oleju i smażymy płaskie naleśniki. Do naleśnika dodajemy nasz hummus i podajemy z oliwkami.  Informacja dla przezwyczajonych do amerykańskich standardów: UWAGA NA PESTKI

Kryzysowa Książka Kucharska
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 137

związku z powyższym przedstawiam Wam pierwsze z dań kuchni afrykańskiej, które dla Was przygotuję. Danie pochodzi z Etiopii, i jest zazwyczaj podawane na kwaśnych plackach injera. Te oryginalne przypominają naleśniki z mąki żytniej razowej. Danie to wynik prawie wszystkich trendów kulinarnych 2016 roku. Jest kuchnia afrykańska, są warzywa na środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa(...)żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem i dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć od samej kapusty, bo najdłużej się robi. Na koniec

Kryzysowa Książka Kucharska
Cannelloni ajiaco 169

kukurydzianą z małą ilością mąki pszennej (aby się lepiej robiło ;) ) mieszamy z wodą w celu uzyskania lejącego się ciasta. Smażymy cienkie naleśniki. Żółtlicę dusimy, doprawiamy i kładziemy na naleśniki. Zawijamy w rulony. Możemy lekko zapiec z jakimś sosem

Kryzysowa Książka Kucharska
Roladki z tortilli z szynką i warzywami 456

tortilli gotowaną szynkę, kolorowe papryki, świeżego ogórka, oraz sałatę lodową. A jak macie czas i ochotę to możecie podobne roladki przygotować z naleśników: roladki z wędzonym łososiem naleśniki bez jajek z szynką i sałatą Jak przygotować roladki z tortilli z szynką i warzywami? Nie ma nic prostrzego od tej przystawki! Składniki , średnio 1 tortilla na osobę: placki tortilli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 117

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu.  Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati