ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami
Cooking MonsterSzwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne
zadanie-gotowanieczasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadusimy. Gotowe. :) Na naleśnik dajemy ok 1,5 łyżki ziemniaków. Składamy w kopertę. ( Najpierw prawa strona, pózniej lewa strona, dół I góra- I gotowe. ) Naleśniki układamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem lub układamy plastry sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na ok 15-20 min. Do naleśnikow przygotowałam sos camembert z grillowaną polędwica wieprzową
Smaki EdytyILOŚĆ PORCJI: 8-10 (wyszło 30 krokietów) Składniki na naleśniki: 90 0 g mąki, 4 jajka, 1 l mleka, 1,5 szklanki wody, 3 większe pomidory (najlepiej malinowe), 4 łyżki oleju, sól, 2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 2 kg pieczarek, 50 dag tartego sera żółtego, 2 duże papryki czerwone, 3 duże cebule, 2 łyżki masła, majeranek, bazylia(...)paprykę i cebulę. Smażę z dodatkiem przypraw do momentu wyparowania wody. Często mieszam. Podsmażone warzywa osączam na sicie, następnie dokładnie mieszam z serem. W razie potrzeby doprawiam do smaku - farsz powinien być ostrzejszy, o wyrazistym smaku. Na naleśnikach rozkładam farsz, zwijam na krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej, następnie smażę na rozgrzanym oleju
JejKuchniasobie robotę smażąc naleśniki na dwie patelnie :-) Składniki: ok. +- 10 naleśników przepis 1 duży filet z kurczaka (ok. pół kg) czubata łyżka suszonego rozmarynu sok z połówki cytryny sól pół słoika borówek 200 g sera gorgonzola sos tysiąca wysp przepis 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Pierś kurczaka(...)cytryny. Zostawić na kilka godzin lub na cała noc. Po tym czasie przełożyć na patelnie i smażyć do miękkości. Na koniec dodać ser i borówki. Delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przekładać naleśniki. Placki zawijać wg uznania, ja zawinęłam tylko rogi. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
pieprzny smaczekbędę wprowadzać niepotrzebnej paniki. Nie podam wam ilości drożdżówek, jaka wyjdzie, bo to zależy od tego, jakiej wielkości zrobicie placuszki. Jeśli zostanie wam ser z nadzienia, możecie śmiało wykorzystać go do naleśników. Potrzebujemy: 700 g mąki pszennej (może być ciut więcej, ja zawsze pracuję z całym kilogramem) 1,5 opakowania suszonych drożdży (około 11 g) – do kupienia już(...)użyłam szklanki 250 ml) 4 jajka 300 ml mleka 200 g masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego – jak zrobić ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki soli 500 g sera białego zmielonego 2x lub gotowego na sernik rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek) 4 łyżki cukru pudru nasiona z jednej laski wanilii 1 jajko roztrzepane z łyżką
ladykitchenbędę wprowadzać niepotrzebnej paniki. Nie podam wam ilości drożdżówek, jaka wyjdzie, bo to zależy od tego, jakiej wielkości zrobicie placuszki. Jeśli zostanie wam ser z nadzienia, możecie śmiało wykorzystać go do naleśników. Potrzebujemy: 700 g mąki pszennej (może być ciut więcej, ja zawsze pracuję z całym kilogramem) 1,5 opakowania suszonych drożdży (około 11 g) – do kupienia już(...)użyłam szklanki 250 ml) 4 jajka 300 ml mleka 200 g masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego – jak zrobić ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki soli 500 g sera białego zmielonego 2x lub gotowego na sernik rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek) 4 łyżki cukru pudru nasiona z jednej laski wanilii 1 jajko roztrzepane z łyżką
ladykitchenbywają, także tych DUŻYCH dzieci;) Tym bardziej zaskoczyło mnie zdanie, którym Jan Kościuszko otwiera swój felieton w jednym ze starych numerów KUCHNI - " Naleśniki zazwyczaj nie kojarzą się nam zbyt dobrze, a te z serem czy dżemem przypominają nam niemalże obowiązkowe pozycje kolonijnych jadłospisów"* Nie wiem, jakie pan Jan ma wspomnienia, ale u mnie naleśniki
KUCHARNIAnadzieniem, krewetkami i truskawkami, czyli gdy nie możemy zdecydować się, czy jemy naleśniki na słodko czy na wytrawnie. Brzmi dziwnie, nieprawdopodobnie, ale uwierzcie mi naprawdę to danie smakuje. I pięknie wygląda jak tylko się postaramy o ładną jego stylizacje. A że jest bezglutenowe, z dodatkiem chudego sera to jest lekkie, dietetyczne, odchudzone. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikruloniki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem posiekanej roszponki, przełożone salami/szynką i serem mozarella. Wszystko oczywiście zależy od jakości użytych składników, mnie najbardziej smakowały te z szynką i serem. Najlepiej też podawać na ciepło, tuż po zapieczeniu. 4 jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki 2-3 kulki(...)ciasno ruloniki. Przecinamy na pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił. Źródło: Świat Kobiety. 101 przepisów. Placki, tarty, naleśniki
Smaki Na Talerzuciasto miało konsystencje gęstej śmietany) łyżka oliwy z oliwek Pieprz Sól Curry Zioła prowansalskie Pieprz ziołowy Pieprz cayenne SKŁADNIKI NA FARSZ Ok. 0,5 kg mrożonego szpinaku ser feta (ja użyłam o sera o obniżonej zawartości tłuszczu) Ząbek czosnku Imbir w korzeniu ok 2 cm. Sól Pieprz Curry Zioła prowansalskie Przygotowanie ciasta(...)dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko, aż nadmiar wody wyparuje. Ser feta kroję w drobną kostkę, wrzucam do szpinaku i przyprawiam do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszam, tak aby ser dobrze połączył się z pozostałymi składnikami i duszę parę minut. Na usmażone naleśniki nakładam farsz i zawijam. Naleśniki można jeść na ciepło
Zdrowo i kolorowokuchni mojej mamy. Mama często przygotowywała obiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi czy też makaron z truskawkami i białym serem, drożdżówki, kompot, ciasta na ciepło, na zimno, zupy owocowe, deserki z truskawkami, no i oczywiście cała "przetwórnia" dżemy z truskawkami! He he he! Pamiętam też czas
SMYKWKUCHNIKtóż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach... Składniki: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka(...)rozgrzewamy olej przekładamy cebul ę , por chwil ę smażymy, dokładamy pieczarki dusimy ok 15 min. Studzimy Mięso rozdrabniamy, dodajemy wystudzone pieczarki, ser żółty trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, dodajemy przyprawy, łączmy wszystko dokładnie, odstawiamy. Na naleśnik kładziemy porcję nadzienia rozsmarowujemy. Boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej
kgwjanczewoMiało u mnie nie być nic specjalnie walentynkowego... Ale kilka dni wcześniej kupiłam kozi ser. Nigdy go nie próbowałam, ale i pomysłu na niego też nie miałam, więc czekał na swoją kolej :) i oto w walentynkowe popołudnie wpadłam na pomysł wykorzystania go do naleśników w wersji wytrawnej. Był to zupełny przypadek, bowiem przypadkiem właśnie zobaczyłam, że w domu(...)melisy bardzo drobno siekamy (ja rozdrobniłam w blenderze) i dodajemy do pozostałych składników. Ser kozi drobno kroimy lub tniemy w cienkie plastry, wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż się niemal całkowicie rozpuści. Przyprawiamy papryką ostrą, aby złamać słodki smak miodu. Lekko studzimy. Przestudzone naleśniki smarujemy na połowie nadzieniem, składamy "na cztery" lub zwijamy w rulon. Dekorujemy
Kolorowy Przepisownik