Już jutro ostatni dzień karnawału! U nas ostatki lub śledzik ale w wielu krajach to własnie ten dzień spełnia rolę naszego tłustego czwartku. W Wielkiej Brytanii
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPoczątkowo miały być omletem, ale kobieta zmienną jest i powstały pancakes. Chrupiące, a zarazem puszyste. Po ząbkach delikatnie zgrzytał słonecznik i mimo tego, że nie dodałam
Czarnawisienkastartego sera żółtego Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju na patelni wrzucamy cebulę, doprowadzamy do zeszklenia. Wrzucamy mięso mielone i smażymy. Kiedy mięso już będzie usmażone doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Przekładamy do dużego garnka. Wlewamy przecier, ketchup i odrobina wody i mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-35 minut. Sos beszamelowy: W garnku małym rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę(...)stopniowo dolewamy po trochu mleka cały czas mieszając. Na koniec dodajemy gałkę muszkatołową i stopniowo ser, który ma się rozpuścić. Ma być w miarę gęste. Gęstsze niż ciasto do naleśników. Na spód brytfanny wylewamy odrobinę sosu beszamelowego. Na sos układamy płaty surowego makaronu, następnie sos beszamelowy, sos boloński, odrobina startego sera, makaron i tak robimy 3-4 warstwy
Gotuj z Mąkąrozpoznani:). Ale w końcu okoliczności okazały się na tyle sprzyjające, że konfitura została przygotowana! I już wiem, że nie odpuszczę żadnemu dojrzałemu bananowi! Konfitura ma cudowną, aksamitną strukturę. Jest słodka, ale nie na tyle, by móc się powstrzymać przed zanurzeniem w słoiku kolejnej łyżeczki. Dodatek pomarańczy i kardamonu dodaje jej wspaniałej nuty orientalnej, i dodatkowo wzbogaca o owocowy aromat(...)nigdy nie byłam zwolenniczką czekoladowych smarowideł na kanapkach, od kilku dni dzień zaczynam smarując chałkę lub rogala właśnie tą konfiturą. Mniam! Możecie jej też z powodzeniem używać do smarowania naleśników, gofrów, przekładania kruchych ciasteczek. Myślę, że ze względu na konsystencję może też zastąpić tradycyjny czekoladowy ganache. Oryginalny przepis podaje, iż można ją przechowywać w lodówce do 3 tygodni
KUCHARNIABardzo ciekawe połączenie ciasta naleśnikowego z popularnym farszem jaki przygotowujemy na pierogi ruskie. Do tej kombinacji początkowo podchodziłam sceptycznie nie będąc pewna efektu końcowego. Jednak wszelkie
Słodka Stronakonkretnego pomysłu na śniadanie, wtedy właśnie powstają najlepsze potrawy, tak jak dziś Bardzo lubię wszelkiego rodzaju plaski i naleśniki, dlatego bardzo chętnie kombinuję z ulubionymi dodatkami i wymyślam nowe przepisy. Dziś podzielę się przepisem na przepyszny placko-naleśnik z płatków owsianych na kefirze z dodatkiem pora, nadziany serem żółtym i pomidorkami koktajlowymi. Kolejny mój autorski przepis, który(...)mąki (u mnie 10g mąki kukurydzianej) – 30g sera żółtego (u mnie tylżycki) – 6 pomidorków koktajlowych – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Płatki zalać kefirem i odstawić na 10 minut, aby zmiękły. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Do płatków dodać jajko, mąkę, por i przyprawy
Smaki ArmineDzisiaj na śniadanie było wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam jak co sobotę szłam do rodziców pokoju i zaciągałam mamę do kuchni. Mam co tydzień przygotowywała te proste ale
Kuchnia w oparachszkoda siedzieć w domu. Tym bardziej, że jest niedziela i że nigdzie nie muszę się spieszyć. Tradycji jednak musi stać się zadość, w związku z czym mam coś słodkiego do pogryzania przy kawie. Albo nawet do zabrania ze sobą na spacer. Kubek kawy i kilka czekoladowych wafelków zmieści się w torebce, zatem wyruszam w drogę! Zastanawiałam się skąd pochodzi obco(...)czekoladowo-orzechową wymyślił w XIX wieku pewien wiedeński cukiernik - Oscar Pischinger. Bardzo często nazwy znanych deserów czy dań pochodzą od ich twórców. Od razu na myśl przychodzą chociażby słynne naleśniki Gundel Palacsinta, bułeczki graham, sos beszamel albo sałatka Caesar. Podobnie jak znany tort Sachera (Sachertorte), również wymyślony przez wiedeńskiego cukiernika, swoją nazwę wziął od jego nazwiska. Często nazwa potrawy
Obiad gotowyPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno
Di gotujeDługo zastanawiałam się co począć z resztką jagód, które mi zostały po serniku. Chciałam je jeszcze w jakiś sposób wykorzystać tak, by nie zostały po prostu
Pink EnvelopeJuż jakiś czas temu na fb obiegła mnie informacja, że gazetka sieci sklepów Biedronka będzie obchodzić swoje jubileuszowe 500 wydanie. Z tej okazji prosili o przesyłanie
Kuchnia w czekoladzieDziś mam dla Was rewelacyjny pomysł na przekąskę , która zachwyci nie tylko oczy , ale i podniebienia na imprezach w gronie rodziny czy też przyjaciół!Jako , że
Ostra na Słodkoporcje obiadowe były tak wielkie, że bardzo ciężko było zjeść deser. Jeśli chodzi o desery - w większości miejsc serwują baklavę - ciasto filo z orzechami i miodem, lody albo naleśniki. Ceny są przystępne, więc naprawdę warto popróbować smakołyków. Co warto przywieźć z Macedonii? Tak naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie - można uzupełnić barek lub przywieźć coś dobrego. Specjalność(...)poleca wina produkowane przez winnice Tikves i Popova Kula. My przywieźliśmy do Polski domowe wino różowe. Dodatkowo zaopatrzyliśmy się w ajwar - domowy i sklepowy polecany przez przewodniki. Na słodko znany na Bałkanach lokum z orzechami - galaretka obtoczona cukrem pudrem oraz ciasteczka z figami. Na przekąskę wypróbowaliśmy paluszki solone z pastą z orzeszków arachidowych w środku. Dodatkowo kupiliśmy paprykę
psgotujemyBędzie mi bardzo miło SKŁADNIKI DLA 4 Osób: 2 filety z kurczaka 4 garscie szpinaku Pęczek natki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 2 łyżki orygano 1 łyżka Bazyli 1 łyżka czosnku Olej rzepakowy do smazenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję, kroję w kostkę. Mięso doprawiam dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej(...)pietruszki drobno siekam. Dodaję do mięsa. Dodaję umyty szpinak. Całość smażę jeszcze kilka chwil. Podaję na ciepło lub zimno. Oczywiście można dodać do pizzy czy jako farsz np. do naleśników
Gotowanie PatkiRobimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Wybieramy te najpiękniejsze, nieuszkodzone, roztaczające wokół swój przepiękny zapach. Zimą dodajemy do herbaty, ciast. naleśników i cieszymy się jej smakiem Konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu i goździków rozgrzewa nas w mroźne zimowe wieczory i znakomicie poprawia humor. Nie wiadomo do końca skąd pochodzą(...)Azja Mniejsza. Wiśnie docenili też Rzymianie i Persowie. Obecnie jednym z największych producentów są Turcja, Rosja i Polska. Bez względu na to skąd się wzięły wiśnie lubimy ich cierpko słodki smak. Tradycyjna konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami ne należy do bardzo pracochłonnych, ale wymaga trochę czasu na przygotowanie. Można ją przyrządzić w wersji bardzo gęstej, którą później wykorzystamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata