Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuszki , placuszki i naleśniki.Kombinuję przeważnie ze składników , które mam pod ręką , w kuchennych szafkach czy też lodówce.Dziś mama
Ostra na SłodkoRacuszków tu dawno nie było , więc pora narobić ;)Bo jak wiecie naleśniki , racuchy , pancakes to to , co uwielbiam jeść najbardziej i tak na prawdę mogłabym
Ostra na SłodkoJak wiecie mięso gości u mnie zdecydowanie rzadziej niż kasze , naleśniki czy też kotlety z warzyw.Zdecydowanie bardziej lubię właśnie zasmakować się w kuchni wegetariańskiej.Dziś
Ostra na Słodkoszarlotka to nic więcej jak nuta pomarańczy, obłędne słodkie jabłka, cynamon który ma to coś, kwaskowa limonka, soczysta pomarańcza i orzeźwiająca mięta! Tak w kilku słowach można opisać ten deser. INNE PRZEPISY NA DESERY: GRUSZKOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ W SZKLANCE KREM CYTRYNOWY LEMON CURD CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU TRUFLE(...)TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI I MASCARPONE SZARLOTKA FAWORKI KLASYCZNE POMARAŃCZOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI: – Nuta pomarańczy, obłędne słodkie jabłka, cynamon i mięta! – Niebiańskie aromaty ukryte w szklankach – Prażone jabłka
globuskulinarnyFrużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest(...)kilka wydrylowanych wiśni. Składniki 1 kg truskawek (można użyć mrożonych) około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce) sok z jednej cytryny 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 70g) około 50 ml zimnej wody Przygotowanie Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce
Cztery FajeryNaleśniki to chyba jeden z najprostszych i najszybszych posiłków do wykonania. Można je robić na wiele sposobów - na słodko czy na słono i zawsze dobrze smakują. "Przez żołądek do serca" - on to uwielbia. Składniki : 500 ml (2 szklanki) mleka 200 g (1 szklanka) maki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia brzoskwinie z puszki(...)gładką i jednolitą masę na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia brzoskwinie i banany kroimy w talarki mieszamy owoce w misce razem z niewielką ilością soku z brzoskwiń ubijamy
zobacz ich smakmasło 1 łyżka olej 3 łyżki pieczarki 3 duże szt. sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięs 1 łyżeczka Panierka: bułka tarta ok.1 szkl. jaja 2 szt. olej do smażenia Metoda: 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni wysmarowanej pędzelkiem olejem. 2. FARSZ
Kuchnia PaulettesOpis: Pancakes to nic innego jak amerykańskie naleśniki, które zazwyczaj kojarzą nam się z dodatkiem syropu klonowego. Ale ja polecam inny wyśmienity przepis na tą słodką ucztę Tym razem zapraszam na przepis z dodatkiem miodu oraz z orzechami. Składniki: 125 g mąki pszennej 120 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli płynny miód(...)ubite białko dodajemy do pozostałej masy. Delikatnie mieszamy całość. Na patelni roztapiamy masło. Na rozgrzana patelnię wylewamy średniej wielkości placki. Placki smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone naleśniki oblewamy miodem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis: Pancakes to nic innego jak amerykańskie naleśniki, które zazwyczaj kojarzą nam się z dodatkiem syropu klonowego. Ale ja polecam inny wyśmienity przepis na tą słodką ucztę, z dodatkiem miodu, pokrojonych bananów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Składniki: 125 g mąki pszennej 120 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 banan szczypta soli płynny(...)ubite białko dodajemy do pozostałej masy. Delikatnie mieszamy całość. Na patelni roztapiamy masło. Na rozgrzana patelnię wylewamy średniej wielkości placki. Placki smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone naleśniki podajemy z pokrojonym w plasterki bananem, oblewamy miodem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNaleśnik , crêpe , pancake, pannenkoek, pfannkuchen, palacinka, pandekage… Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki. Prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach, i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Proste(...)kulinarnych. Od przygotowania do podania – zrolowane, zwinięte w rożek, chusteczkę, kopertę… Mogą być na słodko lub na słono. Uwielbiane przez dorosłych i przez dzieci. Nie znam osoby, która by nie dała się skusić na naleśnika. Ta potrawa jest tak prosta, jak niezwykła. Tradycyjne naleśniki z serem. Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka
mojewypiekiinietylkoKaszy jaglanej nie znam. Kompletnie. Jadłam raz ( klik ), w wersji na słodko i deserowo. Zdrowa jest, wiem, bo poczytałam. I ma swoich zaciekłych zwolenników i równie wokalnych przeciwników. Tyle wiem. Jeśli chodzi o używanie, gotowanie i kulinarne kombinowanie w daniach ow ą zawierajacych - nie mam pojęcia! Dlatego, kiedy ugotowałam bodaj szklankę kaszy jaglanej, nawet już nie wiem(...)jakim celu, i zostałam z ilościa przekraczajaca wszelakie oczekiwania, zdecydowałam się zawalczyć. I wymyślić coś, co pozwoliłoby na smaczne pozbycie się zalegajacych resztek. Padło na naleśniki. I, o dziw dziwów, wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie, puchate, rozpływajace się w ustach, a jednocześnie na tyle elastyczne, że nie pękały na kawałki przy smakowaniu dżemem i zwijaniu w ruloniki... Sukces! Jedyna
Lejdi of the houseSezon dyniowy w pełni, więc i u mnie w kuchni goszczą dyniowe przysmaki. Ciasta, desery, zupy, naleśniki i makrony – z dodatkiem dyni wszystko smakuje fantastycznie. Dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad. Makaron wstążki połączyłam z dynią, parmezanem, sosem śmietanowym i świeżą pietruszką. Wyszło danie niesamowicie smaczne , a do tego błyskawiczne do zrobienia. Idealne na jesienny obiad(...)Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) * makaron wstążki – ok. 200 g * dynia – 200 g * śmietana słodka 18% – ok. 200 ml * duża cebula – 1 szt * masło – 150 g * parmezan – 4 łyżki *czosnek – 1 ząbek *świeża chili – 1 szt * sól, pieprz, gałka muszkatołowa – do smaku * świeża natka pietruszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy
Ostra na SłodkoJak coś robić to tylko z najlepszymi i w sprawdzonej grupie. Tym razem szybkie i jednocześnie ostatnie Czerwcowe Wyzwanie Babeczek odbyło się w bardzo kameralnym gronie
Magiczne Życie Martywytrawnych placków, naleśników albo do przygotowania spodu do pizzy. Lubię ją za to, że wystarczy ją połączyć z wodą i ciasto wychodzi idealne. Nie ma potrzeby dodawania jajek lub zamienników typu siemię lniane. Jest to więc świetna opcja dla wegan lub gdy chcemy ograniczyć spożycie jajek. Widziałam mąkę z ciecierzycy także w przepisach słodkich, ale jakoś nie potrafię się(...)małych placków 3 duże łyżki mąki z ciecierzycy Woda Łyżeczka koncentratu pomidorowego Przyprawy (u mnie oregano, wędzona i słodka papryka, sól, pieprz) W misce wymieszać dokładnie mąkę z ciecierzycy z taką ilością wody, żeby uzyskać konsystencję trochę gęstszą niż na naleśniki Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i ponownie wymieszać Porcje ciasta wykładać łyżką na rozgrzaną patelnię (ja używam teflonowej
HealthyCreations