obowiązkowy w moim domu Z farszem pieczarkowo-cebulowym smakują wyśmienicie. Same lub z dodatkiem czerwonego barszczu. Na Święta Bożego Narodzenia to już w ogóle obowiązkowe. Co nam trzeba? na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka -200 ml 1 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól i pieprz(...)Wbijam jajka i miksuję lub roztrzepuję trzepaczką. Dodaje szczyptę soli. Na koniec dodaje mąkę, wciąż mieszając, aby powstała gładka masa. Dobrze jest odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło-naleśniki wtedy są lekko pulchniejsze. Jeśli nie mamy czasu, smażymy od razu. Smażymy na patelni do naleśników. Lekko pryskam olejem przed 1 naleśnikiem. Smażymy na małym ogniu, aż ładnie nam się
LatosiowydomPyszne żółte naleśniki dyniowe z bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem(...)będzie miękka. Potem miksuję blenderem. Skóra dyni hokkaido jest miękka i jadalna. Ciasto: Mąkę, jajka, sól, puree z dyni, olej, mleko przekładam do wysokiego pojemnika i ciasto miksuję blenderem. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Krem: Do miski wlewam mleko, i stopniowo wsypuje proszek bitej śmietany, cały czas miksując około 5 minut. Odkładam łyżkę śmietany do dekoracji
wesoła kuchniaUwielbiam naleśniki bo można je przyrządzić na wiele sposobów. Na słodko, słono, ciepło czy zimno. Dziś mnie właśnie naszła taka wielka ochota na naleśniki. A że w lodówce był wędzony łosoś i ricotta, tak więc powstały naleśniki z łososiem i ricottą. Powiem tylko było pysznie. Składniki: ciasto na naleśniki(...)wędzonego łososia 200 g serka ricotta 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Koperek posiekać, łososia jeżeli nie mamy w plastrach to pokroić. Usmażyć nalesniki. Każdy naleśniki posmarować serkiem ricotta, posypać koperkiem i oprószyć pieprzem i solą. Soli nie za dużo bo łosoś jest już słony. Położyć plasterki łososia i zwinąć w rulon. Smacznego
magiczna kuchnia Kasibardzo prosty przepis, ale takie świetnie sprawdzają się wiosną i latem. Tradycyjne naleśniki podane z duszonymi morelami, truskawkami i rabarbarem. Prosto i smacznie, polecam :) naleśniki 8 sztuk: 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego pół łyżeczki przecieru ze skórek pomarańczy szczypta soli duszone owoce: łodyga rabarbaru(...)moreli szklanka truskawek łyżeczka cukru trzcinowego (lub miodu) dodatkowo: lody śmietankowe mięta Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Pokrojone i umyte owoce przekładamy na nieprzywieralną patelnię i zasypujemy cukrem. Dusimy na małym ogniu, aż zmiękną. Ciepłymi lub przestudzonymi napełniamy naleśniki. Podajemy z gałką lodów i listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe naleśniki z duszonymi
Mienta blogPieczony naleśnik powstał w Stanach Zjednoczonych. W Niemczech znany jest pod nazwą Bismarck. Pieczony naleśnik to kilka chwil roboty. Zachowuje się jak suflet. Pięknie wyrasta żeby za chwilę opaść. Dutch baby można modyfikować według własnych upodobań. Można Zrobić go na słodko lub wytrawnie. Można użyć owoców sezonowych, a także tych z puszki. Propozycji jest nieskończenie wiele. Ja przygotowałam naleśnik(...)nutą piernika, a tłuszcz jaki użyłam w naleśniku to olej rzepakowy Wielkopolski . Składniki: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wielkopolski 2 pierniki toruńskie owoce, cukier puder do dekoracji Mąkę miksujemy na gładką masę z z cukrem, jajkami mlekiem i cukrem waniliowym. Dodajemy 1 pokruszony piernik
Kuchnia w oparachGryczane, czekoladowe naleśniki z twarożkiem truskawkowym polecają się nie tylko na śniadanie. Naleśniki: 50 g mąki gryczanej (ok. 3 czubate łyżki) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody gazowanej 1 jajko Nadzienie: czubata łyżka dżemu 100 % truskawek 1 opakowanie serka grani Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta – należy dolać odrobinę wody. Smażymy(...)naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przetartej tłuszczem. Delikatnie obracamy na drugą stronę. Ciepłe naleśniki są kruche i łamliwe, ale gdy ostygną, stają się trochę bardziej „współpracujące” ;) Twarożek mieszamy z dżemem, smarujemy naleśniki. Całość ma 642 kcal
KucharzycaUsmażyłam te naleśniki dzisiaj na śniadanie. Urosły ładnie, smakowały wybornie. Wszystkie produkty na naleśniki wrzucić do blendera lub miski i zmiksować razem na gładką masę. Można dodać łyżkę cukru pudru, ale nie jest to konieczne. O dziwo ja nie dodałam Zostawić na 5 minut , żeby ciasto odpoczęło. Jak nie macie blendery lub Thermomiksu to masło roztopić, łatwiej się wszystko połączy(...)Patelnię mocno rozgrzać i wylać porcję ciasta. Ja usmażyłam duże naleśniki na całą patelnię. Wyszły mi dwa. Zupełnie wystarczająca porcja na dwie osoby. Można je smażyć bez dodania tłuszczu na patelnię, ale jeśli macie zwykłą patelnię to ciut podlać olejem. Smażyć na niskiej temperaturze na złoty kolor z obydwu stron. Usekorować dowolnymi owocami, klepiskiem kwaśnej śmietany. Idealnie jest jak polejecie
Kuchnia Pokoleńoraz udka z kurczaka. Takie połączenie to gwarancja wyśmienitego smaku i odpowiedniej konsystencji farszu. U nas w domu przygotowuje się dwie wersje naleśników, jedna jest panierowana a druga smażona saute. W zależności od preferencji smakowych można wybrać sobie wersję lżejszą lub cięższą. Córki wybierają opcje bez panierki. Oczywiście takie(...)składników wystarczy na przygotowanie około 15 krokietów. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem „krok po kroku”. Krokiety z mięsem z rosołu Naleśniki: 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki) 200 ml mleka, 200 ml wody gazowanej 2 jajka sól Farsz: 400g cebuli 2 łyżki oleju roślinnego 500g ugotowanych udek
kuron.com.plDziś zapraszam na chrupiące naleśniki z serem zrobione na słodko. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by stworzyć pyszne śniadanie, takie jakie lubimy. A ja naleśniki mogłabym jeść codziennie! Jest na nie tyle możliwości, w zasadzie nie do znudzenia. Znikają często same bez żadnych dodatków na kolację lub ot tak w ciągu dnia. Nigdy nie poleżą godziny Uwielbiamy naleśniki, więc dziś(...)naleśniki z serem z syropem z agawy. Odsmażone na chrupko i podane u mnie dodatkowo z dżemem wiśniowym, bo tak, jest cudnie! Można gotowe polać syropem klonowym, miodem lub gorącą czekoladą, oj nie odeszłabym od stołu Delikatne ciasto, wyjątkowe śniadanie, koniecznie na ciepło i we dwoje zapraszam! Składniki: 2 jajka szklanka mleka szklanka mąki szczypta soli olej do smażenia Farsz
Zasmakuj KuchniNaleśniki ze zdrowej mąki- płaskurki. 1 szklanka mąki 3 jajka 2 łyżki masła szczypta soli woda dżem lub konfitura Do miski wbić jajka dodać sól i dokładnie ubić. Wsypujemy mąkę i wlewamy ok 1 szklanki wody oraz rozpuszczone masło. Mieszamy na niskich obrotach miksera i w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody. Gdy konsystencja ciasta jest odpowiednia to wlewamy ciasto(...)rozgrzaną patelnię i pieczemy naleśniki.Ja nie smaruję patelni tłuszczem, ponieważ dodaję masło do ciasta, ale przed pierwszym naleśnikiem można natłuścić patelnię. Upieczone naleśniki posmarowałam mojej produkcji dżemem porzeczkowym
harrisaAnglii w przeddzień Środy Popielcowej obchodzony jest dzień naleśnika. Trochę jakby nasz Tłusty Czwartek, tylko że wtorek:) Dobra okazja, by usmażyć stos cieniutkich delikatnych naleśników, a później całą rodziną zasiąść do stołu. Te proste placki z jajek, mąki i mleka są tak uniwersalnym daniem, że spotkamy je niemal w każdej kuchni świata. Rosyjskie bliny, francuskie crepes, węgierska palacsinta albo austriackie(...)sztuk): 200ml mleka 150ml wody gazowanej* 2 jaja 1 szklanka mąki 1 łyżka roztopionego masła lub oleju Wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem. Na patelnię nalewać porcję ciasta, rozprowadzać po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund. Usmażone naleśniki wykładać na talerz. Smacznego
Obiad gotowyNaleśniki na białkach, bardzo puszyste i smaczne. Jeżeli pozostały Wam białka po pieczeniu pączków, chrustów to możecie je wykorzystać do zrobienia naleśników. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. 4 białka 3/4 l mleka 12 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka(...)wsypać do ciasta i wymieszać do połączenia się składników. Patelnię smarować delikatnie tłuszczem i wlewać ciasto rozprowadzając go po patelni na cienki placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano. naleśniki na białkach
O kuchni z uczuciemMało kto nie lubi naleśników. Na słodko, czy na słono zawsze trafiają w nasze serca. Dlatego chciałabym zaproponować Wam dzisiaj ich zdrowszą, wytrawną wersję, z mąki orkiszowej, z pysznym mięsnym, meksykańskim farszem. Proste, sycące i niesamowicie smaczne! Świetne na rodzinny obiad, czy na wynos do pracy lub szkoły. Rewelacyjnie smakują zapieczone z serem w piekarniku. Do roboty! Składniki na naleśniki(...)garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przyprawy, fasolę oraz kukurydzę i gotujemy następne 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy wedle uznania. (Tak przygotowane naleśniki możemy zapiec posypane tartym serem w piekarniku). Smacznego! Artykuł Orkiszowe naleśniki po meksykańsku pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongZapraszam na naleśniki w wersji na słodko, z serem, oczywiście bezglutenowe. Mieszanka mąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w tym wydaniu, że dzięki temu nie ma na końcu efektu przesycenia cukrem i w rezultacie danie nie staje się mdłe. Polecam. Składniki na ciasto: 100 g mąki gryczanej 100 g mąki jaglanej(...)śmietany 1 żółtko Wykonanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem w misce do połączenia składników. 2. Smażymy na suchej patelni posmarowanej papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Staramy się, by naleśniki były dość cienkie, więc wylewamy na patelnię niepełną chochelkę. Smażymy króciutko, jak zaczną odchodzić od brzegów, przerzucamy na talerz. Potem, razem z farszem obsmażamy z drugiej strony, na maśle
Kawa z mlekiemDzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny i szybki obiad. Coś dla fanów szpinaku i ricotty. Składniki na naleśniki: 1 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 1 jajo szczypta soli oliwa Składniki na farsz: 250 g szpinaku w liściach, umytego i osuszonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 250 g sera ricotta 1/2 łyżeczki gałki(...)muszkatołowej sól pieprz 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Naleśniki. Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli zmiksować. Ciasto odstawić na 20 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na wysmarowanej oliwą patelni, z obu stron na złoty kolor. Farsz. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną drobno cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć
Trufelkowo