naszym blogu W pustyni bez puszczy możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast(...)łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu szczypta soli opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie 250 g daktyli bez pestek 2 łyżki masła (najlepsze są na maśle ghee) duża szczypta zmielonych nasion wiśni wonnej tzw. mahlab (można
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzyjaciółką. Miejsca jest tam wystarczająco, w szczególności latem, gdy otwarty jest ogródek. Ambasada to przede wszystkim restauracja z przepysznym, zdrowym jedzeniem, dlatego możecie się spokojnie zasiedzieć przy kawie – gdy zgłodniejecie z pomocą przyjdzie, na przykład, wegańska, raw kanapka (jest nieziemska!). Oprócz tego możecie zjeść tu też coś słodkiego – np. cytrusowy wegański sernik. To co urzekło mnie w tym miejscu(...)kotów wpadam gdy mam ochotę popracować na mieście – miejsca jest tu sporo, internet śmiga bez zarzutów, zazwyczaj jest dość spokojnie, a na dodatek całkiem sporo mają tu gniazdek! Jest też kącik dla „zapracowanego kota”, a przy nim ładowarki do telefonów. Przyznam, że jedna z nich kiedyś mnie uratowała ; ). Oczywiście jest więcej miejsc oferujących mleko migdałowe do kawy, jednak
Fill The BowlBatoniki: 135 g cukru 50 g masła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Polewa truflowa: 200 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 50 ml śmietany kremówki 50 ml serka mascarpone 4 łyżeczki masła Potrzebne również będą: papier do pieczenia, bądź folia aluminiowa brytfanna bądź duża(...)ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie) 6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją. Polewa truflowa: 1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Masę śmietankową
KreatywnePinyprzygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę przyznać, że na początku nie byłam przekonana co do tego połączenia, ale po spróbowaniu stwierdziłam, że to dobrze, że nie zrezygnowałam. Smak jest wyjątkowy i zupełnie inny - wiem(...)Smacznego!I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzetruskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można(...)tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatnikami (na zdjęciu ciasto jest niższe niż powinno, bo miałam tylko tortownicę o średnicy 26 cm). Na herbatniki wlewamy ciemną masę i wygładzamy. Następnie wlewamy masę jasną. Układamy na niej połówki truskawek. Zalewamy tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki – najlepiej na noc. Melba najlepsza jest mocno schłodzona. Post Melba z truskawkami pochodzi z bloga
Poezja smakuNic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza
Kuchnia Łukaszaskoro są radośni, to nie muszą sobie niczego odmawiać. Reakcji "nie, dziękuję" na widok czekolady zrozumieć nie potrafię, odwrócenie się od sernika w głowie mi się nie mieści, ale powiedzenie "nie" dla oponek serowych równe jest dla mnie przejawowi masochizmu. Te nietypowe odmiany tłustej słodyczy z rodziny pączkowatych to kwintesencja szczęścia rozpływająca się w ustach. Znikają w okamgnieniu i pozostawiają(...)wyłożoną ręcznikami papierowymi, aby oddały nadmiar tłuszczu. Lepiej zostawić je przez chwilę na grubej warstwie ręczników. 6. Posypać cukrem pudrem i gotowe WERSJA BEZGLUTENOWA: Wersja bezglutenowa jest zdecydowanie trudniejsza, ale czego się nie robi, żeby bezglutenowa rodzina mogła się zachwycić :) W zasadzie wszystko tak samo, ale mąkę zwykłą musimy zastąpić bezglutenową, a ona lubi się lepić
Wypisz Wymalujczeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia sięga przełomu(...)innych przypadkach przepis, podpatrzony podczas wyjazdów do Anglii, jest wyłącznie inspiracją. Proporcje, rozmiar miseczek, ilość nadzienia, grubość biszkoptu, słodycz owocowego soku i ilość jaką nasączam nim biszkopt, a więc to wszystko co składa się na esencję idealnego summer pudding jest wynikiem moich poszukiwań i oczekiwań. To właśnie dążenie do perfekcji jest tym, co sprawia mi w kuchni największą radość
KUCHARNIAzdrowia <3 Ja będę chyba chodzić póki słoneczko nie zajdzie :P Ściskam, miłego łasuchowania Kochani! Składniki: (na około 8- 10 sztuk) 200-300 g mlecznej czekolady- jak najlepszej jakości- dobra czekolada da lepszy smak końcowy 135 g cukru 50 g masła 25 g miodu płynnego- ja użyłam lipowego szczypta soli 60-70 g płatków migdałowych-pokruszonych Potrzebne również będą(...)Uwaga: Od silnej zmiany temperatury, gdy włożymy batoniki do lodówki czekolada może zareagować białym nalotem- jest to całkowicie normalne- i czasem nawet gdy kupujemy czekoladki, batony w sklepie w upalne letnie dni, możemy również spotkać się z tym białym nalotem. Czekolada nie jest zepsuta, a po prostu zareagowała na temperaturę. Niestety jeśli chcesz by batoniki nie splatały ci figla
KreatywnePinywielką firmę. W programie oferty „Smaki Sądecczyzny” jest zwiedzanie historycznej kolekcji uli, warsztaty w Miodowej Szkole - degustacja miodów oraz wyrób świec i wypiek ciasteczek miodowych oraz obiad (nie wiem czy nie powinnam napisać lunch - takie modne słówko) z kuchnią opartą na miodzie. W Sądeckim Bartniku jest 5 szefowych kuchni, które wspólnie zarządzają kuchnią i wbrew przysłowiu „gdzie kucharek(...)jeść”, w Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu. - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana
królestwo garówzwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane(...)stwierdzić, że ryba ta nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, aby smakowała wyśmienicie, wystarczy sól, pieprz i odrobina soku z cytryny, aby wydobyć jej pyszny smak. Gotowanie na parze jest jedną z najlepszych metod zachowania w przyrządzanych produktach ich walorów smakowych i odżywczych, dotyczy to także ryb. Ryba przygotowana w ten sposób jest delikatna, soczysta i przede wszystkim zdrowa
Codzienne Gotowaniesię 27.04, potrwa do 10.05 , bierze w niej udział kilkadziesiąt najlepszych restauracji z dużych miast: Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Poznania, Trójmiasta, Śląska i Szczecina. Szefowie kuchni restauracji biorących udział w Tygodniu Restauracji przygotowali dedykowane menu w specjalnych cenach. Znalazły się w nich również dania, z których słyną. ______________________________________________________________________________________________________ O CO CHODZI? Jest to 7 edycja i ta edycja będzie wyjątkowa!!!! Wyjątkowa dlatego(...)pisałam tutaj ) Restauracja znajduje ul. Podwale 6-7 , przy krakowskich plantach. Przestronna restauracja stylizowana jest na austriacki fort – wrażenie to wzmacnia kolekcja obrazów oraz witrażowych lamp. W tym nastrojowym wnętrzu można delektować się przysmakami z tradycyjnej kuchni polskiej oraz wiedeńskiej. Ciepły wystrój sprawia, że jest to dobre miejsce zarówno na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację
Ostra na Słodkokitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki. Chciałabym na początku napisać kilka słów o samej kuchni RPA -„Tęczowa kuchnia” bo tak właśnie jest ona nazywana. Co kryje się za tą nazwą ? Mieszanka smaków, kolorów i różnorodność składników, które nie raz mogą nas zaskoczyć. Jak powiedział Erik Fettke (naczelny szef kuchni(...)NONE MicrosoftInternetExplorer4 Na samym początku książki można przeczytać więcej na ten temat. Następnie Marcel Zołotenki wprowadza nas w świat win południowoafrykańskich. Dowiemy się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
noteskulinarnyfigaSobota. Coraz bliżej północy. Większość ludzi o tej porze albo bawi się w najlepsze, albo śpi. Mi nie po drodze ani tu, ani tam. Zamiast tego siedzę zwinięta w kulkę na kanapie, z laptopem na kolanach i kubkiem gorącego napoju w dłoniach. Piję kawę zastanawiając się, czy pomoże mi wysiedzieć do czwartej, czy zasnę i tak.Wczoraj odpadło nam koło(...)sobie sprawę, jak wiele zależy od przypadku, i jakimi farciarzami byliście tym razem? Mam nadzieję, że długo nie dane mi będzie tego znów doświadczyć.Być może dlatego dzisiejszy wieczór jest tak dziwny. Bo C. ma zmianę do czwartej rano, a ja wcale nie chcę być sama. Wczoraj po pracy poszliśmy do znajomych; śmialiśmy się, że przynajmniej oboje możemy się napić
Pożeraczka, czyli raz adobrze