wszystko się zmieści! Niestety wraz z moim mężczyzną pojawiamy się tam jedynie na chwile, gdyż następnego dnia jedziemy do Warszawy, by spędzić święta u mojego taty. Te święta będą w rozjazdach i niestety nauka nie odpuści mnie na krok.. miejmy nadzieję, że wszystko uda się pogodzić i wyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji
Be Fit Be Strongspotkać z najbliższymi przy jednym stole. Usiąść, porozmawiać, tak na spokojnie. Wspólne ubieranie choinki, szykowanie potraw i ten zgiełk w kuchni ” na chwilę ” przed przyjściem gości. W świętach nie lubię … tego, że zostały sprowadzone do poziomu komercyjnego, że zostały w pewien sposób pozbawione ducha i całej magii. Denerwuje mnie i dlatego unikam zakupów w tym okresie(...)lata to właśnie tu, w tym mieszkaniu, w którym obecnie mieszkamy spędzałam wigilię. Ciocia zawsze miała prawdziwą choinkę, zawsze wielką, prawie do sufitu. Książka, którą kojarzę ze świętami .. do głowy przychodzi mi : „Opowieść wigilijna” Dickensa. Z prostego powodu.. każdy z nas potrzebuje ciepła, miłości, wsparcia drugiej osoby. A jak śpiewał Rysiek Riedel ” samotność to taka
Niebieski kubek z kawatego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 250 g cukru - 250 g miodu - 2 jajka(...)zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce na dwa dni. ;-) Czekamy cierpliwie! ;-) Po tym czasie jest gotowy do jedzenia. Jeśli upieczecie go maxymalnie do środy na Święta będzie idealny! Piernik im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje. Ja swój przechowuje w lodówce. Życzę Wam udanych wypieków! Samych pyszności! Buziaki! PRZEPIS ZGŁASZAM DO AKCJI KULINARNEJ STWORZONEJ PRZEZ
SMYKWKUCHNIzabraknąć pierniczków, dzieci je uwielbiają. U mnie oprócz pierniczków orkiszowych w tym roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby(...)pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-) Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierniki pędzelkiem kuchennym i posypujemy ulubionymi
Smaczne ZdroweMoją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce(...)zostało. Najczęściej w formie strucli, czasem jako tzw. szogun czyli całkiem bez ciasta. Wczoraj postanowiłam spróbować kolejnej makowej propozycji a nóż widelec w sam raz na Święta? Przepis pochodzi z bloga Addio Pomidory :) Makowa panienka ciasto: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g posiekanych migdałów bez skórki (ja użyłam ze skórką
Dzieje kuchennej Wiewiórydzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki słodki kalendarz adwentowy, to mogłam zjeść od razu 6 czekoladek... Tak czy inaczej czas zacząć szykować się do Świąt. Jako pierwszy startuje przepis na Świąteczne ciasteczka Rudolfy, które przygotowaliśmy dla Świętego i jego ekipy. Miały to być ciastka na bazie masła orzechowego. Jednak ciężko je przygotować, gdy okazuje się, że zabrakło masła orzechowego. ;) Zmieniałam(...)więc koncepcję i powstały zupełnie inne ciasteczka z pastą sezamową, której końcówka akurat została. Ciastka są bardzo smaczne. Nawet Święty Mikołaj zostawił tylko okruszki. Przygotowuje się je prosto i szybko, jednak jest jedno ale... Rogi. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, bo precelki nie bardzo chcą współpracować. Warto więc zaopatrzyć się w więcej precli, niż potrzeba rogów. Składniki
Pełny talerzŚwięta Bożego Narodzenia to bez wątpienia wyjątkowy czas. Kojarzą się z ciepłą, rodzinną atmosferą, wieloma miłymi słowami i czynami. Oprócz tego, te święta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona
Nastoletnie WypiekanieEgipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa. Grecy jedzą ją podczas święta Katari, które jest odpowiednikiem naszej środy popielcowej. Mało kto nie lubi słodyczy, więc osoby, które ich jeść nie mogą lub z pewnych względów nie powinny poniższy przepis ucieszy(...)magnezu. Jeśli więc chcecie, bez wyrzutów zjeść coś słodkiego, a w dodatku pysznegoi i zdrowego… zróbcie sobie i bliskim domową chałwę. Gorąco polecam – w prezencie – na święta… i nie tylko. Smacznego. W akcji Ciasto na niedzielę ( Słodkości z sezamem i/lub chałwą ), wraz ze mną udział wzięły autorki niżej wymienionych blogów: - ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI
mojewypiekiinietylkodzieckiem, zamiast kupować gotowy? Drogie panie, jak już zrobicie ten adwentowy kalendarz, to w ramach relaksu obejrzyjcie film Agaty , w którym pokazuje i opisuje pudełko Chillbox. Nadchodzące święta to okazja do spotkań w gronie rodziny, tej bliższej i dalszej. Nie chcemy być postrzegani jako źle wychowani, bez kultury czy obycia. Ani my, ani nasze dzieci. Warto więc(...)która kojarzy mi się z dobrym orientalnym jedzeniem. Właśnie przymierzam się do zrobienia falafeli (falafelów? falafli?) z kolendrą i chili . Nie mam wątpliwości, że wyjdą przepysznie :) Nadchodzące święta sprawiają, że chcemy udekorować nasze domy. Musi być pięknie, oryginalnie, ale jednocześnie modnie. Modne są cotton balls, za którymi szaleje chyba większość pań domu. Karolina zebrała garść
Codzienna kuchnia niecodziennakojarzy się przede wszystkim ze wspaniałymi, bogatymi zapachami, wydobywającymi się z kuchni i przenikającymi cały dom. To dlatego uwielbiam ten czas. I wiecie co? W mojej kuchni już zapachniało świętami! To niemal już ostatni dzwonek, żeby przygotować coś, czego w wielu domach po prostu nie może zabraknąć pod koniec grudnia - piernik! A dokładniej piernik staropolski, który niegdyś uważany był(...)zbyt późno, tak jak ja w tym roku, powinny wystarczyć mu dwa, chociaż to już absolutne minimum. O dojrzewającym cieście przypominamy sobie dopiero na 7 do 4 dni przed świętami, ale obiecuję, że instrukcje, co z nim zrobić, pojawią się na tydzień przed Bożym Narodzeniem
Ratunku obiadSiemanko! Idą święta, idzie zima, będzie duuuużo gotowania, dużo przepisów, dużo czasu i atmosfera sprzyjająca gotowaniu! Już teraz mogę Wam obiecać, że będzie można "jeść święta" ze mną i po mojemu. Inaczej ale dalej tradycyjnie. Ale dzisiaj moje najukochańsze pod słońcem ciasto marchewkowe razy dwa. Amerykanie mają Layer Cake a my przekładańca. Pyszne, słodkie, wilgotne, aromatyczne
Kuba Gotujedopasowane idealnie i nic już do niej nie potrzeba prócz kromki świeżego pieczywa. Mąż nawet zażyczył sobie powtórkę na Święta ;) bo i jest to propozycja doskonała na Święta - pieczeń na bogato ;) Kategoria wtorkowych przepisów to "FIT przepisy", ale w tej kategorii pojawią się także inne przepisy, które do niej się zaliczają. Normal 0 21 Składniki
Kolorowy Przepisownikokolicznościowych oraz na uczcie pogrzebowej. Nie obyły się bez niego wykopki ziemniaków. Wypiekano go na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu
Ciastka - domowe słodkościprostsza być nie może, w smaku jest wręcz idealna. Zawsze przygotowuję ją na specjalne okazje tj. urodziny przyjaciół, święta itp. Gdybym robiła ją codziennie, a nie od święta, ważyłabym pewnie ze trzy razy więcej. Już kiedyś wspominałam Wam o niej w poprzednich postach, kiedy ją przyrządzałam, a dziś nadszedł dzień, by w końcu podzielić się
Be Fit Be StrongŚwięta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
Życie zamknięte w smaku