przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia. Masa z rabarbaru: 1 kg rabarbaru 5 dag cukru kryształu 100 ml wody 1 czerwona galaretka Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki(...)pokrojony rabarbar. Gotować ok. 5 minut, odcedzić. Wodę z gotowania zlać, rozpuścić wodą aby łącznie było 1/2 litra płynu i rozpuścić w tym galaretę. Odstawić do wystudzenia. Na przestudzony sernik rozłożyć równo rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Można również rabarbar włożyć do galaretki, kiedy lekko stężeje przełożyć na ciasto
Apetyczna babeczkaKwestia Smaku. Reszta to biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy(...)serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał się podania. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeCałkiem niedawno przekonałam się do serników i teraz sama nie mogę się sobie nadziwić dlaczego wcześniej ich nie lubiłam?? Serniki są przecież takie pyszne! A ten nawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto(...)zmieszać z likierem - 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić. Źródło: Kwestia smaku
Z miłości do słodkościbakalii, bez udziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą nie da się mieć(...)ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości takiej, jakiej ma być finalny sernik. 9. Piec 50 minut w temperaturze 160 C i ok 15 minut w 180 C. Wyłączyć piec, ale go nie otwierać. Niech ciasto będzie tam tak długo aż ostygnie
Matka ŻywicielkaNastały tropiki :)Dla ochłody polecam orzeźwiający sernik o smaku miętowo-limonkowy.Sernik zrobiłam na kruchym spodzie z płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli.Składniki:na tortownicę średnicy około 26 cm Owsiany(...)rozpuszczone, lekko tężejące galaretki oraz sok z limetki - dokładnie połączyć. Na konie dodać skórkę z limetki i posiekaną miętę - wymieszać łyżką.Masę serową wyłożyć na kruchy owsiany spód. Schłodzić sernik w lodówce min 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikoworabarbaru. Delikatna masa serowa z odrobiną czekolady oraz truskawkowego budyniu. A na wierzchu słodki mus z owoców. Przepis podpatrzyłam u Żaków, ale nieco go zmodyfikowałam. Jak dla mnie sernik idealny:) Spód:200g herbatników, 100g masła lub margaryny, 30g gorzkiej czekolady.Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem(...)blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy. Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Sernik należy przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościchłodnym... Nasza propozycja to tęczowy sernik na zimno. Bardzo prosty w zrobieniu, efektowny w wyglądzie i wspaniały w smaku. Tęczowy, gdyż poszczególne warstwy ubarwiłyśmy barnikami spożywczymi, dzięki czemu sernik jest niezwykle kolorowy. Nic tylko zajadać! Przygotowanie: około 4h (pracy przy serniku jest niewiele, długie są natomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją) Ilość porcji: ok. 12 Składniki: 1500g(...)serka homogenizowanego 500g twarogu chudego 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g) 180g cukru pudru Wrzątek Barwniki spożywcze Wafle lub herbatniki Waflem lub herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło. Do miski wkładamy 300g serka homogenizowanego, 100g twarogu chudego, 3 łyżki cukru pudru i nieco przestudzoną
Kolizje SmakówPyszny, ciężki, czekoladowy sernik (można nazwać go również tartą serową). Adresowany do miłośników bardzo czekoladowych, wytrawnych wypieków. Sernik na pewno zaspokoi apetyt na czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholikówJDla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie… SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄSkładniki: Masa sernikowa: · 500 g twarogu sernikowego
Mania GotowaniaBardzo smaczny, orzeźwiający i puszysty sernik. Do przygotowania w kilka minut. Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z dodatkiem mleka skondensowanego to gorąco polecam. Sernik limonkowy na mleku skondensowanym Składniki: 500 g twarogu mielonego 5 jajek (osobno białka i żółtka) 350 ml mleka skondensowanego 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania skórki pomarańczowej 3 łyżki budyniu(...)około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli, partiami cukier puder. Na końcu wrzucamy skórkę z limonki. Na wierzch sernika wykładamy pianę. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temperatzurze 130 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku, aby ostygło. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin
Mania GotowaniaSernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny. Delikatny, puszysty, wprost rozpływający się w ustach. Na wielkie okazje ale także i bez nich, wtedy robię go po prostu w mniejszej blaszce, z 2/3 porcji, tj.z 1 kg sera. To jest porcja idealna na weekend(...)takiej żarłocznej rodziny jak moja. Ciekawe spostrzeżenie odnośnie sernika pieczonego z ksylitolem , bez dodatku cukru: mianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku, ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam .Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka
Smaczne ZdroweBorówki amerykańskie mam w swoim ogrodzie, zebrałam dosyć sporo więc musiałam coś wykombinować.Padło na pyszny, lekki sernik na migdałowym spodzie z dodatkiem musu z borówek.Jest pyszny. Składniki: Spód 300 g migdałów mielonych 150 g masła Masa serowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka(...)obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 60 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia. Mus: do borówek dodać konfitur fix cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 min, zdjąć i wystudzić. Mus wylać na zimny sernik. Tortownica o średnicy
Ala piecze i gotujeDzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki(...)sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić. Tortownica o średnicy
Ala piecze i gotujedelikatnie do masy serowej. Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 70 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernika na 3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Tortownica 25 cm. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Na serniku rozsmarować część bitej(...)śmietany posypać rozkruszonymi ciasteczkami i udekorować boki sernika bitą śmietaną
Ala piecze i gotujesię, że lepszy wyjdzie z gęstego serka , ponieważ do masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę rozrzedzi. Trochę obawiałam się tego syropu, bo to przecieżwoda w serniku…. W trakcie pieczenia serniczek ładnie urósł, by potem równie ładnie opaść… po upieczeniu osiągnął zwartą i kremową konsystencję. Dodane groszki czekoladowe”wieńczą dzieło”. Sernik dla miłośników(...)budyniowy i syrop miętowy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać groszek czekoladowy. Piec w 170 ° C 35 min. Uważać, aby wierzch sernika się nie przypalił. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych dzwiach. Wstawić do lodówki na całą noc. Udekorowac kleksem bitej śmietany i pokruszonym czekoladowym herbatnikiem i listkami mięty
Mia Cucina Sofietaproszku. Ciasto jest wilgotne, odpowiednio słodkie, autorka przepisu twierdzi, że smakiem przypomina batoniki Kinder Bueno. Mój mąż podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g masła, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit). Herbatniki(...)cukru pudru, 25g masła, 7 łyżek śmietanki 30%. Miękkie masło utrzeć ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Następnie, stale ucierając, powoli wlewać śmietankę. Krem rozsmarować na wierzchu sernika. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkości