na placki - 500 przepisów (strona:16/34)

Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 177

pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy

Plate of Joy
Pankejki czyli amerykańskie pancakes. 108

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pankejki to rodzaj małych, ale dość grubych naleśników. To typowe amerykańskie danie na śniadanie. Przeważnie smaży się placki o średnicy … Przeczytaj cały artykuł Post Pankejki czyli amerykańskie pancakes. pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową 206

Cały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne, pomimo, że Święta już za nami. Tortownica 24 cm Biszkopty: 600 g mąki 170 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu(...)trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń

VioletoweKucharzenie
Pierogowe paluszki z cukinią. 132

dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego. No i powstał koncept nałożenia farszu i zrobienia ruloników, i sklejeniu na końcach. Wyszło nam coś

vegetanie
Pizza gyros 1025

Smażyć chwilę co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej

Bullio
Tarta z kremem z pomarańczy, ricotty i mascarpone 178

gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ryżem, grochem

My Culinary Art
Dietetyczne pierogi 354

minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego:) function load

dom-agi.pl
Ciasto snikers 161

cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać

dom-agi.pl
Jak zrobić dobry domowy makaron? 208

minut, aż ciasto stanie się twarde, zbite i jednolite. Odstawiamy je na godzinę (nie do lodówki) zawinięte w folię spożywczą. Ciasto rozwałkowujemy na dobrze posypanym mąką blacie na cienki placek, posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy na centymetrowe paski. Makaron powinien trochę przeschnąć. Zostawiamy go na blacie posypanym mąką na około godzinę. W gotującej, osolonej wodzie wystarczy

BaRepas
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 174

pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą cebulkę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Knedle podawać

Z miłości do słodkości
Nutka orientu. 153

było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch stron, do momentu, aż przestaną wyglądać na surowe. Następnie bierzemy metalowe sztućce i opalamy je nad gazem, dosłownie chwile z każdej strony. Uwaga

Powiedz dietom nie
Pączki Babci Basi 370

ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu

Ciastkozercy
Ciasto drożdżowe 112

Witam serdecznie w Nowym Roku 2014. Dla wszystkich, którzy nie potrafią zrobić dobrego ciasta drożdżowego podaję przepis na który natrafiłam w internecie. Musiałam go nieco zmodyfikować, ponieważ pierwszy placek tak wyrósł, że wykipiał po prostu- ku mojemu wielkiemu zdziwieniu. I oto już potrafię zrobić dobre, pulchne ciasto drożdżowe. SKŁADNIKI(na dużą blachę): CIASTO: 0,75kg. mąki tortowej (albo

Kuchnia Beaty
Kura po cygańsku. 197

solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie smażenia przygotowujemy kluskę  KLUSKA: wodę mieszamy z mąką, wygniatamy, następnie wałkujemy na placek kładziemy na smażone mięso (nakłuwamy w kilku miejscach) i podlewamy rosołem do miękkości kluchy marchewkę z rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania