na pierogi - 3500 przepisów (strona:110/234)

Ravioli - włoskie inspiracje :) 150

łyżka oleju kurkuma Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić w kwadraty ok. 4-5 cm. Na powstałe kwadraty nakładamy farsz i przykładamy drugim kawałkiem ciasta oraz dociskamy całość widelcem. Gotujemy

vegetanie
Kluski kładzione i modra kapusta :) 204

też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie

vegetanie
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 212

Skąpane w warstwie przepysznej oliwy z oliwek z tartym parmezanem to poezja dla podniebienia! Zobacz również przepis na ----> ravioli z ricottą i szałwią Zobacz również przepisy na -----> PIEROGI Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis: Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 220 g sera ricotty sól świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parmezan ciasto: 2 szklanki

Moje Qulinaria
Pierożki z jagodami 197

Przypominam że do godziny 23:59 dzisiaj czekam na chętnych w konkursie w którym do wygrania podwójne zaproszenia do teatru [ klik ] Teraz natomiast zapraszam na iście letni obiad czyli pierogi z jagodami. Można a wręcz trzeba zużyć zapasy mrożonek czy przetworów w słoikach. Takie pierożki z kleksem jogurtu smakują wyśmienicie, zapraszam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Empanadillas: Post Scriptum 226

posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się w wersji pieczonej niż smażonej.  * przepisy cytuję za książkami: TAPAS, Hiszpańskie przysmaki; Kuchnia Hiszpańska; Przekąski

KUCHARNIA
Leniwe 23343

Dzisiaj klasyk - pierogi leniwe. Składniki podaję orientacyjnie, ponieważ dużo będzie zależało od sera jakiego użyjemy do leniwych. My jadamy z roztopionym masełkiem i posypane cukrem - smak dzieciństwa :) Składniki: 1 kostka sera - u mnie ser półtłusty 280g (Trzebownisko) 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli łyżka cukru Sposób wykonania: 1. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajka, cukier i sól

Kuchnia domowa Ani
Calzone z warzywami 401

Calzone to pyszna pizza w kształcie pieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić :) Gwarantuję, że smakuje wspaniale! Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy(...)jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Zdjęcie z etapu przygotowań możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie

Mienta blog
Kluski kładzione z serem i jagodami 314

Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną."(składniki na dwie b.duże porcje)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki wody gazowanejłyżeczka oleju1

Słodkie Przyjemności
Calzone 28707

kawałki sera mozzarella, oliwki. Całość posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować wodą, ciasto złożyć na pół i skleić jak pieroga. Przełożyć na blachę posypaną mąką. Z wierzchu każdy pieróg posmarować delikatnie wodą i posypać ziołami prowansalskimi. Całość pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez 15-20 minut do ładnego zrumienienia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 203

pieprzPrzygotowanie: Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać.Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką

Bon Appetit Małgorzaty
Uszka 220

przywarły do dna. Po kilku minutach od wypłynięcia na powierzchnię wyławiamy uszka cedzakiem.Gotowe uszka można zamrozić jeśli do Świąt pozostało jeszcze kilka dni. Natomiast odgrzewamy je jak inne pierogi najlepiej na oleju lub w zupie

prawdziwe jedzenie
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 219

przestudzenia.Przestudzone ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy w miarę cienko. Wyciąć kółka szklanką lub foremką . Nałożyć nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę .Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru.Usma

Stare Gary
Uszka do barszczu 228

małe kwadraty - 4x4 cm lub nieco mniejsze. Nakładać po małej porcji farszu, kwadrat składać po przekątnej, dokładnie zlepić brzegi, a następnie zlepić dwa przeciwległe rogi trójkątnego pierożka. Ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka uszek (ilość zależy od wielkości garnka

Stare Gary
Uszka z kapustą i grzybami 210

ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek.Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się wodę. Gotować około 5 minut

Świat Domowej Kuchni
Pielmieni z grzybami 191

Pielmieni (także pilimeni, pielmenie, pielmienie) – jest to  rodzaj pierogów / uszek z dość luźnym farszem, najczęściej mięsnym lub grzybowym.Potrawa typowa dla kuchni rosyjskiej.Zadomowiona w kuchni polskiej – zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.Ja mam dziś dla Was przepis na pielmieni z suszonymi grzybami i jajkiem.Przyrumienione na cebulce tworzą fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze! Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka pszenna

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania