na ogorki - 1545 przepisów (strona:72/103)

Sycylijska sałatka makaronowa 289

makaron ma być schłodzony. Skladniki -fusilliMALMA, bo się nie rozpadają, -pomidorki koktaliowe, tzw. ciliegino di Pachino lub pomodori zuccherini. Na pewno dostępne w sieciach typu TESCO,ALMA... itd. -rucola -ogórek -i tu uwaga-miał być brokuł gotowany na parze, ale nam zależy na czasie, a poza tym , dla jednego brokuła trzeba wietrzyć cały dom. Dlatego dodałam sporo kiełków z brokuła(...)róbcie tego nożem !  Następnie dodajemy kiełki, polewamy oliwą z oliwek, ja użyłam koperkowej bo taka akuratnie miałam, ale może być zwykła.  Kroimy w cząstki mozarellę, pomidora, ogórka w talarki, posypujemy obficie parmezanem lub grana, dodajemy jajko rozkrojone na 4...i podajemy. Nie dajemy bazylii, bo mamy rukolę i kiełki z brokuła..bazylia..to już inna bajka

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta pieczarkowa z tofu (ok. 110 kcal/100 g) 176

równie dobrze dodać zwykłe tofu, to dodawało aromatu i posmaku pasty z wędzonej ryby ;) Ze zwykłym tofu wychodzi coś na kształt wegetariańskiego pasztetu do smarowania :) Obie wersje polecam z ogórkiem kiszonym.  Składniki (ok. 170 g schłodzonej pasty):10 g (1 łyżka) masła50 g tofu wędzonego270 g pieczarek (lepiej więcej niż mniej, żeby tofu za bardzo nie przebiło smaku)sól(...)innego naczynia, dodajemy pokrojone tofu, sól, pieprz.3. Miksujemy na gładko za pomocą blendera.4. Próbujemy, w razie potrzeby dosalamy. Przechowujemy w lodówce. Polecam jeść na kanapkach z dodatkiem plasterków ogórka kiszonego.Kaloryczność:Schłodzona pasta (kcal/100g): 110 kcal/100 g Do posmarowania obydwu połówek przekrojonej bułki: ok. 50 g (grubo posmarowana) - tj. 55 kcal  Smacznego

Malowane smakiem
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 170

przepis z książki Nigela Slatera Tender Volume I z moimi modyfikacjami na 2 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 2-3 małe bakłażany oliwa na sos tzatziki: 1 średni ogórek, kubek jogurtu typu greckiego, ząbek czosnku, łyżeczka suszonej lub świeżej mięty, sól, łyżka oliwy, opcjonalnie: nasiona czarnuszki do posypania  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażany przekrój(...)cienką warstwę oliwy do blachy do pieczenia i ułóż na niej bakłażany przeciętą stroną w dół. Piecz aż staną się miękkie, ok. 40 min. W tym czasie przygotuj tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce do miseczki, posyp szczyptą soli i odstaw na 10 min. Po tym czasie odciśnij go z nadmiaru wody. Dodaj jogurt, rozgnieciony ząbek czosnku i miętę. Wymieszaj. Dopraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Węglowodany 140

widzenia węglowodanów złożonych to: - brokuły - kalafior - szpinak - rzepa - bakłażany - ziemniaki - bataty - kukurydza - marchew - cebula - sałata - seler - ogórki - kapusta - karczochy - szparagi 4. Rośliny strączkowe - soczewica - fasola - groszek - czarna fasola - soja 5. Inne  można wyróżnić korniszony

NaKońcuJęzyka
Jarzynowa wg mojego świątecznego pomysłu 181

sałatkach nie znajdziecie tych rzeczy... Składniki: 1/2 szklanki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej biała część łodygi pora 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz można dodac 2 ogórki konserwowe 7 pomarańczy Wykonanie:Groszek, kukurydzę oraz fasolę wsypujemy do miseczki. Pora kroimy w plasterkiJajka i marchewkę gotujemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do warzywDodajemy majonez, sól

NaKońcuJęzyka
Zielona kanapka 181

były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem/łyżką lub czymś innym do uzyskania konsystencji pasty. Paprykę oraz ogórek myjemy i kroimy. Sałatę myjemy i rwiemy na większe lub mniejsze strzępy. Ciepłe kromki chleba smarujemy pastą z awokado, kładziemy na nie pozostałe warzywa: sałatę, paprykę, ogórek. Układamy kotlety sojowe. Polewamy

Weganizm infantylny
Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 wersje) - porcja ok. 185 kcal 146

Jako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 1 mały (500 g) kalafior100 g jogurtu naturalnego1 mały ząbek czosnku1 mały obrany ogórek kiszonygarstka koperkusólPrzygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło:1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze)2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek i posiekanego ogórka oraz koperek

Malowane smakiem
Salatka z makaronem 253

makaronu ( literki, ryz )  300 g szynki konserwowej ( w kawalku) puszka kukurydzy  puszka ananasow  1 papryka swieza  3 ogorki konserwowe  pieprz  sol majonez  Makaron gotujemy wedle przepisu, odlewamy wode i pozostawiamy do ostygniecia  Szynke. papryke, ogorki i ananas kroimy w drobna kostke Dodajemy kukurydze i makaron  Doprawiamy pieprzem i sola  Wszystkie

Klaudynkowa kuchnia
Chłodnik z nowalijek 117

naszych potrawach. Dlatego mam dla Was pyszny, lekki chłodnik wiosenny z nowalijek na bazie kefiru. Ten chłodnik podaję mocno schłodzony z dodatkiem młodych ziemniaczków... Składniki:pęczek rzodkiewek, duży ogórek, 2 jajka ugotowane na twardo, 400 ml kefiru, ząbek czosnku,po 2 czubate łyżki koperku i szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie Ogórka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych

Z miłości do słodkości
Chłodnik z botwinki 110

brakuje. Chłodnik ma same plusy: ma mnóstwo witamin, szybko się go robi i świetnie chłodzi w upalne dni... Składniki:duży pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki, ogórek, szczypta kwasku cytrynowego, 3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne, 1 duży kubek kefiru, sól, pieprz.PrzygotowanieWszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody(...)około 15minut. Odcedzić.Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i fasolą 921

który w sezonie zamrażam i przechowuję właśnie w takich celach 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki (50g)  2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej (20g) - posiekanej w drobną kosteczkę 1 ogórek kiszony (30g) - mały  1 łyżeczka oleju kukurydzianego BIOLEVITA w saszetce (dostępna m.in. TU) sól, pieprz do smaku Groszek i fasolę odcedzić z wody/zalewy. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę(...)Tuńczyka odcedzić z sosu i ewentualnie podrobić jeśli w kawałku. Ogórka kiszonego pokroić w kostkę. W salaterce zmieszać tuńczyka z warzywami, olejem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego

Grunt to przepis!
Babka kawowa 124

gospodarstwa, aj się czasami czuję jakbym prowadziła hurtownie:) Śmiejcie się ale nie łatwo jest się obyć bez rzeczy do których się przyzwyczaiło przez ponad 20 lat życia. Twarożek, kiszone ogórki mojej babci czy majonez kielecki są niezbędne do przeżycia.  A tym czasem co na deser? Babka kawowa, pyszna , wilgotna z lekkim gorzkim posmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka z kaszy gryczanej z bobem 183

Składniki:  woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej  100 g ugotowanego, obranego ze skórek bobu  1 pomidor  1/2 zielonego ogórka  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski, obranego ogórka i pomidora kroimy w drobną kostkę, a bób w paski, dodajemy do kaszy, doprawiamy do smaku, mieszamy, najlepsza jest po schłodzeniu

Moja smaczna kuchnia
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 135

warzywa i owoce można kupić prosto od rolnika. Warzywniaki usytuowane są co kawałek na obszarze całej wyspy. Mają formę prostych blaszanych bud umieszczonych tuż przy polu. Do kupienia: pomidory, ogórki, cebula, papryka (różne odmiany), bakłażany (różne odmiany), sałata, okra, arbuzy, melony i winogrona. Mam nadzieję, że powyższe informacje wam się przydały i zachęciły was do spróbowania greckiej kuchni. Zapraszam

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

oliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra

Chilli Czosnek i Oliwa