na ciasta - 2000 przepisów (strona:56/134)

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 203

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym to tradycyjny wiosenny deser rodem ze Śląska Cieszyńskiego. Zwane tam "naleśnikami cesarskimi", ponieważ smakołykiem tym podobno zachwycił się cesarz Franciszek Józef I, kiedy był  w Cieszynie w czasie wielkich manewrów wojskowych w 1906 r. Naleśniki stały się jednym z jego ulubionych deserów. Na Śląsku Cieszyńskich tradycja smażenia kwiatów czarnego bzu jest w dalszym(...)jajko 2 łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste, jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy na rozgrzanym tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Bajgle. Czas wolny. 142

zrobić z czasem, kiedy kumulacja dni wolnych po Sylwestrze jest niemal jak wygrana w totolotka? Stanąć w kuchni i upiec bajgle :) Są czasochłonne, sporo czasu zajmuje wyrastanie ciasta i nie można ich od razu upiec, tylko trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery(...)mąki. Całość mieszamy i odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie, do którego przekładamy rozczyn.  Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką

bistro mama
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 629

się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury(...)stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut do lekkiego zezłocenia, uważając, aby nie przekraczać tego czasu pieczenia. Pierniczki wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka marmurkowa 338

przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną. Pieczemy w temperaturze 160° przez(...)około 60 minut, do suchego patyczka. Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę, podgrzać. Wymieszać by połączyły się składniki. Gotową czekoladą polewamy ciasto. Keksówka 28x10

magiczna kuchnia Kasi
Szybkie, wegańskie, kruche ciasto z owocami, 9 i ½ tygodnia 227

tych, co glutenu się nie boją – to wegańskie ciasto robi się ekspresowo i nie trzeba się babrać na stolnicy. Tak jak w tym przepisie , tylko podwoiłam ilość ciasta i owoców. Oprócz truskawek, dodałam borówki i czereśnie, i prawdziwy cukier waniliowy (zrobisz go bardzo łatwo: do pojemnika z cukrem dodaj kilka lasek wanilii i za kilka dni gotowe). Dzięki temu ciasto

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka imbirowe bez masła i cukru 173

udanych, bo niestety wzorki trochę się rozlały i ciastka wyglądały zdecydowanie lepiej przed pieczeniem. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby na zapobiegnięcie temu, to chętnie poczytam :) Co do samego przepisu, ciasto musi być dobrze wyrobione, w przeciwnym wypadku przypomina kruszonkę i trudno je rozwałkować. Warto jednak poświęcić chwilę czasu - są pyszne, sezamowe z wyraźną nutą imbirową. Idealnie pasują do porannej kawy(...)ksylitolu 1 łyżeczka cynamonu 1,5   łyżeczki imbiru w proszku 1. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób bardzo dokładnie na gładką masę - nie powinna się kruszyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej odrobiny mleka. 2. Ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Jeśli robisz wzorki stemplem, włóż je potem do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni

Powiedz dietom nie
Truskawkowe trio 1868

składnikiem są truskawki. Mamy więc truskawkowy budyń, masę śmietankowo-truskawkową oraz galaretkę z kawałkami soczystych truskawek, a wszystko to ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość

Smakołyki Bereniki
Chrupiące pieczywo kukurydziane 140

maki kukurydzianej, siemienia lnianego i wody. Proporcje: Szklanka maki kukurydzianej 4 łyżki siemienia lnianego 210 ml ciepłej wody szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam w niedużej misce - dobrze wymieszałam. Ciasto jest miękkie, nie luźne Na dużą blachę położyłam papier do pieczenia i wyłożyłam ciasto. Rozpłaszczyłam na bardzo cienki placek grubości 1 mm ( u mnie wyszedł okrągły, więc możesz użyć(...)okrągłej blaszki do pizzy ) . Przed pieczeniem ponacinałam ciasto na kawałki ( około 10 w miarę równych części ) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut

apetytnapieczenie
Bułki pomidorowo-bazyliowe 191

świeżej bazylii nieduży pomidor - pozbawiony skóry i pestek 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ( ja użyłam oliwę pozostałą po suszonych pomidorach) łyżeczka koncentratu pomidorowego Całość zmiksowałam w blenderze Ciasto : 1 małe jajko 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 i 3/4 - 3 szklanki mąki pszennej typ 650 pesto pomidorowo-bazyliowe Wykonanie : Mąkę(...)przesiałam, wsypałam drożdże, cukier, sól, dodałam jajko, wlałam wodę i pesto. Całość zagniatałam na blacie przez około 10 minut (jeśli ciasto się klei do rąk wystarczy oprószyć je mąką). Kiedy ciasto było już elastyczne odłożyłam je do miski, przykryłam i odstawiłam na 40 minut - w tym czasie podwoiło swoją objętość. Następnie wyjęłam je na blat, rozpłaszczyłam i podzieliłam nożem

apetytnapieczenie
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi. 181

masło. Stopniowo dodawać krem. Ostawić do lodówki. 4. Upieczony i całkowicie wystudzony biszkopt przeciąć na 2 równe części. 5. Pierwszą część ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Na nasączone ciasto wyłożyć i rozsmarować 3/4 powideł. Następnie rozsmarować niecałą połowę kremu. 6. Drugą część ciasta również nasączyć od wewnętrznej strony i posmarować pozostałą częścią powideł. Położyć na pierwszą część. 7. Pozostałą(...)część masy wyłożyć na tort zaczynając od boków a kończąc na wyrównywaniu masy na wierzchu. 8. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. ( Zrobiłam to za pomocą płaskiego noża) 9. Ciasto udekorować winogronami i kiwi ( można użyć innych owoców ) 10. Odstawić do lodówki na kilka godzin w celu stężenia kremu

A Ty Smakuj Mnie
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 185

natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca(...)patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karnawałowe róże z konfiturą malinową 188

cukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe). Następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na kwadrans(...)Ciasto wałkujemy na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości  krążków. Każde kółeczko nacinamy tworząc płatki.  Sklejamy 3 wielkości krążków smarując je na środku białkiem.  Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu. Smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł.  Wyciągamy na papierowy ręcznik, który wciągnie nadmiar

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką 212

naprawdę pizzerinki okazały się jedną z najszybszych przekąsek, która świetnie się sprawdza szczególnie w momentach kiedy wpadają do Nas znajomi z niezapowiedzianą wizytą. Fakt, że są przygotowane z gotowego ciasta nie umniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś  nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera.  Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką(...)SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe)  5 plastrów żółtego sera  3 plastry szynki konserwowej  sos meksykański  szczypiorek  PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego sera oraz plastry szynki konserwowej, całość posypujemy szczypiorkiem i zwijamy w roladę, która kroimy w plastry. Każdy plaster przekładamy z osobna na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 153

sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki".  Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut.  Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki(...)babeczek, dociskamy ciasto, dolepiamy palcami i nakłuwamy widelcem, Pieczemy w piekarniku w 180 - 200 stopniach przez około 12-14 minut. Masa serowo-śmietankowa i mus brzoskwiniowy: SKŁADNIKI: 6 brzoskwiń 150 g serka mascarpone 200 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzącej wody posypka czekoladowa PRZYGOTOWANIE: Schłodzoną śmietanę  ubijamy na sztywno, dodałam cukier

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle z truskawkami 162

dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania