Macie czasem nieodpartą ochotę na coś słodkiego? Ale nie chcecie przy tym piec blachy ciasta. Ja wtedy robię takie mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką. Kilka składników, kilka machnięć łyżką i już tylko czekać, aż się upieką. Do tego słodka czapeczka z bitej śmietany i… no cóż niebo w ustach Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 2-3 sztuki(...)wysokości). Następnie na masę wykładamy 1 czubatą łyżeczkę dżemu, całość przykrywamy resztą masy (kokilki nie powinny być zapełnione w pełni – najlepiej do około 3/4 wysokości). Tak przygotowane mini ciasta wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut – czas pieczenia może być krótszy/dłuższy w zależności
Słodkie okruszkilecie robię zwykle lawendowe shortbready (tu przepis) , które są kombinacją ciasteczek lawendowych i shortbreadów. Zima natomiast to czas piernika marchewkowego, czyli połączenia piernika – najpyszniejszego świątecznego deseru i ciasta marchewkowego. Smakuje mocno piernikowo i korzennie, ale jest zdrowsze, bo większość ciasta to marchewka, ananas, orzechy, a cukier jest częściowo zastąpiony miodem. Właśnie to ciasto zrobię dziś z moim kuchennym pomocnikiem
Ugotowane pozamiatanePropozycja na smaczne ciasto z galaretką, do której nie potrzeba żelatyny. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Garść preparowanych ziaren Opakowanie budyniu Mleko Mrożone wiśnie Agar agar Oliwa Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy ze sobą i łączymy z masłem. Mleko mieszamy z jajkami. Do masy(...)ziarna: owies, ryż, kukurydza – co akurat mamy. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut. Gdy ciasto będzie się studzić przygotowujemy budyń. Robimy wszystko tak, jak na opakowaniu, dodajemy jednak rozpuszczony z niedużej ilości wrzątku agar agar. Płaska łyżeczka na litr płynu. Agar-agar rozpuszcza się
MarcinChefPierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle żeby były przykryte(...)Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej
Kuchnia Pokoleńdanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 2 jajka 200 g cukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g orzechów włoskich 100 g drobno pokrojonego jabłka 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki(...)kawałki jabłka, orzechy i wiórki kokosowe, wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cynamon i sól. Przesypać do miski z masą i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Polewa - serek ubić
Domowa cukiernia EwyCiasto jest przepyszne i kuuusząco cytrynowe. Zawsze pięknie wyrasta i szybko znika. Cóż, nie łatwo jest oprzeć się takiej miękkiej i puszystej babeczce. Ze względu na mamę często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach(...)tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć do 1 większej formy (wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujejego przygotowaniu nic trudnego. Ważne jest żeby użyć mocno dojrzałych bananów, takich z ciemnymi plamami na skórce. Są wtedy słodkie i aromatyczne a po upieczeniu nadają ciastu specyficzny smak oraz wilgotność. Dodatek bakalii podkręca smak i urozmaica fakturę miąższu tego wypieku , który staje się przez to bardziej świąteczny. Napisałam "ciastu" bo to faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest
Smaczna PyzaPrzekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :) Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy. Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty. Masa: Z 500ml(...)blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć
Czerwona Porzeczkasernik. Nie jest to jednak tradycyjny wypiek. Mój sernik wzbogaciłam o smaki i aromaty lubiane przez wszystkich domowników - mak, pomarańczowe skórki, a całość dopełniają wspaniałe czekoladowe kamyczki na wierzchu ciasta (,bo deser idealny nie może obyć się bez czekolady). Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie, to idealna propozycja zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny stół(...)krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta: cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy
Słodkie okruszkiczyli jak poprawić sobie humor przed ciężkim tygodniem :) Jesienne smaki powoli wkraczają do blogosfery. Coraz częściej znajdujemy pomysły na rozgrzewające ciasta lub ciasteczka z owocami jesieni. Takie śniadanie chodziło za mną bardzo długo i czekało tylko na wolny poranek... oto jest - ciepłe, aromatyczne i dietetyczne! Ciasto marchewkowe z kubeczka bez grama mąki :) Składniki: 1 marchewka starta na tarce o małych(...)piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie miód, stewia, ksylitol, syrop z agawy Otręby zmielić na mąkę. Dodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w mikrofali 2-2,5 minuty na najwyższej mocy. Podawać z serkiem kremowym wymieszanym z sokiem pomarańczowym. Smacznego
Chocolate Muffin Bloglitra mleka sojowego 150 g masła kokosowego 50 g drożdży 150 g cukru szczypta soli łyżeczka esencji waniliowej farsz: czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ A tak je formowałam: Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem. Zawijamy w rulon Robimy supełek Końcówki ciasta zawijamy
greenscarfRabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2. - 2-3 laski rabarbaru - 250 g cukru - 400 g mąki(...)dodaj 3-4 łyżki mielonego jęczmienia. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masła z jajkami , do połączenia składników. powoli miksuj. Dno tortownicy lub blachy wyściełaj papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i poukładaj rabarbar obtoczony w cukrze. Piecz w 185-190 °C góra- dół przez 40-45 minut do suchego patyczka. Wystudzone posyp cukrem pudrem lub nie. Jak wolisz. Oczywiście zamiast
Pasje Jolkibardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto
W poszukiwaniu inspiracjimnie w domu wszyscy uwielbiają czerwony barszczyk dlatego postanowiłam przygotować im coś innego jako dodatek. Pyszne pierożki z ciasta francuskiego to gwiezdna alternatywa dla pierożków bądź pasztecików. Pracy przy nich o wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty(...)moczymy a następnie gotujemy wraz z zielem oraz liściem laurowym odrobiną soli. Po ugotowaniu mielimy kapustę z grzybami i doprawiamy farsz solą, pieprzem i sosem sojowym. Z ciasta francuskiego wycinamy gwiazdki. Na jednej gwiazdce układamy farsz, drugą gwiazdką przykrywamy, a boki sklejamy dociskając widelcem. Smarujemy całość roztrzepanym białkiem i pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż prosi o jakieś przekąski na mecz. Nie jestem zwolenniczką jedzenia chipsów i wolę zrobić mężowi wówczas takie szybkie przekąski. Są bardzo proste do przygotowania, więc polecam! Ślimaczki z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: pół opakowania ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków kiełbasy żywieckiej pół czerwonej cebuli 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy(...)ciasto francuskie i na połowie układamy plasterki sera. Kroimy cienkie plasterki kiełbasy i układamy na serze. Cebulę drobno kroimy i układamy na kiełbasie. Na całości nadzienia rozsmarowujemy musztardę i całość zwijamy w rulon. Rulon tniemy na cienki plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki