istniały. Na blogu możecie znaleźć przepis na te jedyne, najlepsze, i to je co roku smażę, już sama. Ale lubię też eksperymenty, szukam więc nowych, ciekawych pomysłów.W książeczce Ciasta domowe, wydanie specjalne nr 5/2008 znalazłam przepis na pączki parzone, który mnie zaintrygował. Przeszukałam internet - okazuje się, że parzenie mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu(...)wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku. Hmm... Nie wiem, czy to działa. Ciasto owszem, wyrosło bardzo ładnie, ale czy lepiej niż zawsze - nie mam pojęcia. Co do świeżości, nie było nam dane się przekonać, bo zniknęły tego samego dnia. Kilka zjedliśmy jeszcze cieplutkich, reszta pojechała do koleżanki. Nadziałam je powidłami śliwkowymi z czekoladą - pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier waniliowy, sól i mleko utrzeć w misie na białą puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę i płatki migdałów. Dosypać mąkę, kakao i dobrze wszystko wymieszać.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażalniku na ok. 20-30 minut lub w lodówce na 2 godziny. Następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :)Składniki:1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest bardzo mokre - coś ok. 1,3kg - najlepiej dodawać stopniowo i samemu ocenić, czy dana ilość wystarczy)250 g miodu (może być też sztuczny - bez różnicy)250 g cukru (można(...)cukier i margarynę wkładamy do garnuszka i roztapiamy, a następnie przestudzamy. Na stolnicę wysypać mąkę i dodać resztę składników + oczywiście też roztopiony i ostudzony miód,cukier i margarynę. Wyrobić ciasto tak, aby było jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy
charlotte gotujezrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko wynagradza :)Zapraszam Was też na fanpage klik :) Składniki na ciasto (śr. ok 23cm) :9 jajek 1 i 1/2 szkl mąki pszennej100 g kakao1 i 1/2 szkl cukru1 i 1/2 łyżki proszku do pieczeniazapach rumowyKrem:2 kostki masła5 jajek1(...)szkl cukru100 g kakaoPoncz :1 szkl wódki1 i 1/2 szkl wodyzapach rumowycukier do smakuPrzygotowanie :Ciasto : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy kakao, mąkę, proszek i zapach - dokładnie miksujemy. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ok 5 łyżek ciasta. Rozsmarowujemy je na cienki placek i pieczemy ok. 10min w 180 st C w dobrze nagrzanym piekarniku
charlotte gotujezmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :) Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)Składnik ina ciasto ; 2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania4 żółtka1 łyżeczka soli1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia150 g margarynyFarsz;450 g szpinaku siekanego z Frosty5 jajeksól, pieprz(...)czosnek do smaku1 łyżka mąki 5 jajek Wykonanie ;Do miski dodać składniki na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem
Sama słodycz i szczypta chilimamy piątek, czyli zaczynamy weekend! Zaprosiliśmy gości, oczywiście teraz zachodzimy w głowę jak zrobić coś z niczego i żeby jeszcze wyglądało i smakowało. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie (albo mieć w zamrażalniku), a resztę dodatków to to co mamy w lodówce. U mnie lodówka nigdy nie jest pusta więc miałam z czego wybierać. Moim hitem okazało się nadzienie(...)już niedługo pojawi się na blogu:). Przekąska jest świetna bo podajemy ją na zimno więc możemy zrobić ją wcześniej, a później iść na spokojnie robić makijaż:). Składniki, 24 szt: ciasto francuskie (kupiłam gotowe) Farsz I podsmażana cebula Farsz II 1 mały pomidor Parmezan bazylia 1/4 cebuli Farsz III 5 czarnych oliwek 2 plasterki polędwicy łososiowej
cooklifewymiar za dużo. Herman Hesse No, prawie napoleonka. Przepis znalazłam tutaj. Składniki:trzcinowy cukier puder 1/2 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki mleka sojowego arkusz ciasta francuskiego (ok. 275 g)2 łyżki oleju kokosowego (w postaci płynnej) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (1 łyżka, jeśli użyjemy waniliowego mleka sojowego)1/4 szklanki cukru trzcinowego (więcej(...)mniej w zależności od tego, czy mleko, którego użyjemy, jest słodzone)Przygotowanie: Arkusz ciasta francuskiego kroimy na pół. Obie połówki obficie nakłuwamy widelcem i obie pieczemy w piekarniku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W trakcie pieczenia, gdy zobaczymy, że ciasto urosło, możemy je delikatnie przygnieść widelcem. To samo robimy po upieczeniu. Ugniatamy i nieznacznie nakłuwamy, aby było
Weganizm infantylnyDzisiejsze ciasto powstało podczas mojej wizyty w domu. Chciałam wykorzystać spadające z drzewa orzechy i pięknie mieniące się w słońcu dojrzewające jabłka. Wypiek przypadł wszystkim do gustu i stał się jednym z ulubionych ciast mojej rodziny. Dzięki swojej piernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto(...)olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny
Animelka Blogkostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto forma z kominkiem silikonowa 24cm na dno formy(...)wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmaczną, kisielową babkę upiekłam w ramach wydarzenia które utworzyła Piernikowa Chata -"TUTAJ" "Ciasta na Wielkanoc" Składniki:1 kostka 200 gram margaryny, 1 szklanka cukru, 5 jajek "L", 1 szklanka mąka tortowa, 5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram suszona żurawina Royal Brand, - lukier i posypka pianę z białek ubić na sztywnożółtka, cukier, miękki tłuszcz(...)utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogelkisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną na koniec dodać do ciasta pianę i wymieszać delikatnie łyżkąforma silikonowa z kominkiem średnica 24cm - do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzchpiec około 40-45 minut w 200C - po ostudzeniu wyjąć
W Mojej Kuchni Lubięcałe jajka "L", miękka palma, cukier to wszystko mikserem zmiksować z 5 minut - masa będzie "zważona", ale to ma tak byćwsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto forma silikonowa 24 cm średnica z kominkiem - do formy przełożyć 3/4 ciasta i dodać na wierzch masę toffi, kostki czekolady, połówki śliwek na wierzch dać resztę ciasta i piec(...)200C około 40-45 minut - ciasto zostawić w formie do wystudzenia, aby nadzienie stężało ciasto zimne posypać pudrem cukrem, babka jest przepyszna i polecam...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębabeczki to mój najbardziej udany kulinarny eksperyment :) To zdecydowanie najlepsze ciasto bez jajek i produktów mlecznych jakie do tej pory upiekłam. Jeśli jesteście na diecie bez nabiału, to koniecznie musicie je wypróbować. Właściwie miałam zamiar piec ciasto marchewkowe, ale gdy mój wzrok padł na kupionego wczoraj batata pomyślałam, że dodanie go zamiast marchewki powinno sprawić, że konsystencja ciasta będzie(...)lżejsza, a smak łagodniejszy. Rzeczywiście ciasto jest delikatne, puszyste i sprężyste, a jednocześnie wilgotne. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nich ani odrobiny jajka. Takiej konsystencji i smaku długo szukałam. Jestem tak nim zachwycona, że mam zamiar wykorzystać tą recepturę do upieczenia tortu - bardzo przypomina biszkopt. Składniki: batat (słodki ziemniak) 400 g jabłko 1 duża szt mąka
głodny alergikłyżeczki proszku do pieczenia,masło i mąka do formy,W garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec godzinę w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp(...)stopni i piec jeszcze 20 min. Do ciasta można dodać kilka kropli olejku migdałowego
Anioły w kuchniDZISIAJ PIERWSZE URODZINY BLOGA...DZIĘKI, ŻE ODWIEDZACIE MÓJ BLOG...NO TO ŚWIĘTUJEMY TARTĄ;)Składniki;Ciasto; 20 dkg mąki, 8 łyżek cukru pudru, 12 dkg masła, sól, 4 dkg sproszkowanych migdałów, Nadzienie; 2 łyżki brązowego cukru, 1 cukier waniliowy, 200 l śmietanki kremówki, 2 żółtka, jajko, 10 dkg cukru, 25 dkg rabarbaru, Wykonanie;Ciasto - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy suche(...)składniki na ciasto. Dodajemy zimne masło i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy i wkładamy do formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Schładzamy 15 minut. Na wierzch wysypujemy groch. Pieczemy około 15 minut. Nadzienie - Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na 5 cm paski. Zasypujemy cukrem i odstawimy na godzinę.Żółtka
Anioły w kuchni