na chleb - 3500 przepisów (strona:119/234)

Rogaliki drożdżowe z czekoladą 291

Przez moje eksperymenty z domowym pieczywem stałam się posiadaczką dość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu

Smakołyki Bereniki
Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami wg Pascala 181

Składniki Ser Camembert 2 sztuki Miąższu chleba zwykłego 160g Ciasteka „Floretki” 100g Pistacje bez łupinek garść Mielone migdały 1 łyżka Jajko 2 jajka Mąka pszenna typu 450 Sól do smaku Pieprz do smaku Olej roślinny Mix sałat 1 opakowanie (lub sałata lodowa) Szparagi ze słoika Pomidorki koktajlowe Szynka Szwarcwaldzka 4 plastry Miód Musztarda Ocet winny […] The post Panierowany Camembert

Kulinarne Przeboje
Pasta z makreli ze szczypiorkiem 189

jogurt naturalny oraz Remuladę duńską . Wymieszać do dokładnego połączenia składników.   Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła” .     Zajadałam z domowym chlebem marchewkowym pieczonym pd przykryciem w naczyniu żaroodpornym - przepis na blogu wkrótce! Dodatkowo każd ą kanapkę można udekorować kapką Remulady duńskiej - dostępna w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru

Grunt to przepis!
Chlebek bananowy z bakaliami. Ciasto bananowe 197

oraz wilgotność. Dodatek bakalii podkręca smak i urozmaica fakturę miąższu tego wypieku , który staje się przez to bardziej świąteczny. Napisałam "ciastu" bo to faktycznie bardziej ciasto niż chleb. Jest słodkie, z bakaliami, ale jakoś tak się przyjęło, że nazywane jest chlebkiem. I powiem Wam, że wcale nie musi być jedzone samo czy ze śmietankowym twarożkiem. Może jestem jakaś

Smaczna Pyza
Bułki do hamburgerów 165

dwójką dzieci nie muszę tłumaczyć. Brakuje mi ósmego dnia w tygodniu. Między niedzielą a poniedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka

bistro mama
Śniadanie idealne: szybkie przygotowanie, długie celebrowanie. 173

wiele nie tylko smacznych, ale bardzo efektownie prezentujących się dań. A jak wiadomo, sam wygląd posiłku, jeśli jest kuszący i ciekawy, także zachęca do jego skosztowania Nawet standardowa kromka chleba może stać się małym dziełem sztuki, jeśli tylko użyjemy Nutelli i odrobiny wyobraźni. Na ową kromkę posmarowaną pysznym kremem z orzechów laskowych i kakao możemy położyć różnego rodzaju owoce – banany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Uniwersalne ciasto drożdżowe 174

Uwielbiam przepisy, które mogę wykorzystać do wielu różnych dań. Jednym z nich jest uniwersalne ciasto drożdżowe, z którego możemy zrobić… wszystko. Lub prawie wszystko. Macie ochotę na bułeczki? Pizzę? Chleb pszenny? Bagietkę? A może – jak ja dzisiaj – stromboli z „resztek”? Zapraszam do przepisu. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być

Proste-przepisy.pl
Chleb żytnio-pszenny. 139

ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Chlebek bananowy z czekoladą i bakaliami 173

upieczesz chlebek bananowy. Ach ! Co za smak, co za smak. Wypiek doskonały, a i narobić się przy nim nie trzeba. Inspiracją do wypieku, był przepis na chleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka

kolorowotorcikowo
Chleb żytni z otrębami 132

Wiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład  rybka marynowaną.          Składniki : 450 g mąki żytniej (typ 720) 2 łyżeczki suszonych drożdży instant łyżeczka soli łyżka  oleju  łyżeczka miodu płynnego  400 ml letniej wody 1.1/2 szklanki otrębów    Wykonanie

Różowa kuchnia
Pita z mąki pełnoziarnistej 409

Pita to popularne pieczywo Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Nam kojarzy się z w miarę zdrowym fastfoodem – knysze i pity pod wrocławskim dworcem głównym pamięta chyba każdy. Chleb pita jest bardzo prosty do zrobienia w domu, a można go zjeść na wiele przyjemnych sposobów. Odlać z naszykowanych 320ml ciepłej wody pół szklanki, wsypać do niej cukier, wymieszać do rozpuszczenia

Karo in the Kitchen
Chleb na serwatce 159

sól.Wyrobić ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce

Moje domowe kucharzenie
Crumble z pomidorami 256

ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól morska Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g) 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka mielonych migdałów 2 łyżki masła 50 g startego twardego sera (u mnie miks parmezanu

Pełny talerz
Galareta z kurczaka do słoików 172

Smaczna galareta zamknięta w słoikach  może służyć jako wędlina do chleba Składniki • Kurczak ok 1,5 kg • 2 ząbki czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • 1 liść selera i lubczyku • 1/2 puszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do  dużego garnka  • Zalać wodą dodać

W królestwie smaków Beaty
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 207

moich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa.  Wypiekane w piecu opalanym

Food Square