na biszkopt - 2000 przepisów (strona:40/134)

Tiramisu 230

Cukiernictwa Pana Pawła Małeckiego. Składniki ( u mnie na formę 24cm x 24cm): - 9 żółtek - 240 g drobnego cukru do wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru do wypieków Przygotowujemy poncz kawowy. Zaparzamy(...)gęsta i puszysta. Serki mascarpone przekładamy do miski, mieszamy i porcjami dodajemy do ubitej masy – mieszamy łyżką (nie używamy już miksera). Na dno blaszki (lub naczynia żaroodpornego) układamy warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym (nasączamy bardzo krótko – wystarczy po 1 sekundzie z każdej strony). Na biszkopty wykładamy połowę kremu, równomiernie rozprowadzamy i ponownie układamy nasączone biszkopty. Na wierzch wykładamy pozostałą masę

mojewypiekiinietylko
Ciasto na Boże Narodzenie 158

Kakaowy biszkopt przeplatany kremówką z mascarpone  - przygotuj to ciasto i poczuj magię Świąt! Spraw niespodziankę swoim najbliższym i udekoruj ciasto słodkimi choinkami lub gwiazdkami. Składniki (blaszka 24x35):   - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)pomocą nitki :) W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę - kiedy będzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki

Alutka-Gotuje
Biszkopciki serowo-jagodowe 186

wierzchu) 3/4 szklanki cukru pudru 15 gramów żelatyny 2 śmietan-fixy Najpierw robimy ciasto: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, a następnie obie mąki, proszek, cukier waniliowy Ciasto na biszkopt dzielimy na dwie części ponieważ będziemy piec dwa biszkopty Nagrzewamy piecyk na 180 stopni C Na blachę wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut(...)drugą robimy to samo Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy

Szczęśliwa kuchnia
CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA 223

tylko wielbicielom kawy, sama jestem tego przykładem, za kawą nie przepadam, ale za takim ciachem i owszem. Oczywiście można pójść krok dalej i przygotować to ciasto na domowych biszkoptach i kruchych ciasteczkach, będzie zdrowiej... :-) Inspiracja tutaj . Użyłam tortownicy o śr. 26cm. Składniki: - 500g sera mascarpone - 750ml  schłodzonej kremówki 30% - 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu z wanilią - 5 łyżeczek kawy(...)inki (u nas zwykła rozpuszczalna) - 5 łyżek pudru (u mnie trzcinowy) - 1-1,5 opakowania biszkoptów (są różnej gramatury...) - ok. 140g herbatników - masło do przesmarowania tortownicy lub papier do wyłożenia W misie miksera umieszczamy kremówkę z mascarpone, dodajemy kawę, puder i cukier z wanilią, Wszystko RAZEM ubijamy aż masa zgęstnieje. Tortownicę smarujemy masłem lub wykładamy papierem (jak zrobiły moje dziewczyny

Smaczne Zdrowe
Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą na 2 urodziny bloga. 241

tort, który z tej okazji przygotowałam. Jak to u mnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort z maślanym kremem orzechowym 145

rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu spirytusowego szczypta soli KREM ORZECHOWY(...)łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 165

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa cytrynowa: 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody(...)budyń śmietankowy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Palma Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 opakowania śmietan- fixu 1/2 szklanki cukru pudru. 1. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Na sam koniec wsypujemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy

Kuchnia u Bietki
Tiramisu z ciasteczkami Brześć. 180

waniliowy 3,4 łyżki cukru pudru do smaku 300 ml śmietanki 30 % 2 łyżki żelatyny deserowej Dr. Oetkera 3 łyżki likieru waniliowego  1/2 szklanki ciepłej wody 1 paczka biszkoptów podłużnych 1 paczka  ciastek maszynkowych ja użyłam Brzesć   2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 gorzkiej czekolady 2 szklanki przegotowanej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru   Wykonanie(...)waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i likier delikatnie ubijamy na krem. Do szklanki z żelatyną przekładamy 3 łyżki kremu i hartujemy, następnie dodajemy do masy i mieszamy. Biszkopty delikatnie namaczamy w kawie i układamy na spodzie dowolnego naczynia żaroodpornego, następnie trochę kremu i oprószamy kakao, następnie warstwa nasączonych w kawie ciasteczek, krem, kakao, nasączone biszkopty, krem i kakao

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik tiramisu z ricotty i czekolady (Torta tiramisù di ricotta e cioccolato) 126

Torcik tiramisu z ricotty to inna wersja popularnego tiramisu przygotowanego z mascarpone. Tiramisu przygotowałam na bazie biszkoptów savoiardi aromatyzowanych kaw ą oraz  kremu z ricotty, śmietany, żółtek,  słodzonego mleczkiem skondensowanym. Dodatkowego smaku tiramisu dodają kawałki gorzkiej czekolady. Smacznego!  **** La torta tiramisù di ricotta e cioccolato(...)Miksujemy śmietanę, po czym dodajemy ją do kremu z ricotty. Wszystko dobrze mieszamy. Przygotowujemy formę o średnicy 24 cm. Na dno formy układamy biszkopty wcześniej nasączone kawą i 1/3 kremu z ricotty, którą oprószamy czekoladą drobno pokrojoną lub potarkowaną. Układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych

La grande e la piccola cuoca
sernik w orzechowo-rumowym kremie 1309

Aksamitny, puszysty sernik otulony orzechowo-rumowym kremem, kakaowym biszkoptem i orzechową czekoladą. Mięciutki, leciutki, po prostu idealny.  *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1.4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na sernik: 600 g sera na sernik 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)mlecznej z orzechami 2 łyżki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę.  Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Deser czekoladowo-brzoskwiniowy 197

Biszkopty, warstwa czekoladowa i zmiksowane brzoskwinie. Szybki do wykonania deser (tylko 5 składników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje. 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby) kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam(...)biszkopty) Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (około minuty w niskiej mocy). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie łyżką z ostudzoną czekoladą (dodawać po łyżce czekolady do śmietany). Odstawić do lodówki. Brzoskwinie zmiksować w malakserze. W pucharkach układać po kilka biszkoptów, krem czekoladowy, zmiksowane brzoskwinie i kolejną warstwę czekoladową. Ozdobić plastrami

Bullio
Tort truskawkowy 151

Biszkopt z kremem truskawkowym. Polecam na urodziny wszystkim urodzonym, tak jak ja, w sezonie truskawkowym. Przepis na blachę o średnicy 27 cm. Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek(...)dekoracji (użyłam 3 czubatych łyżek). Do pozostałej śmietany dodawać po łyżce masy truskawkowej i mieszać na niskich obrotach miksera do połączenia. Odstawić na około pół godziny do lodówki. Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Układać warstwy: biszkopt, masa truskawkowa, pokrojone truskawki. Całość posmarować pozostałym kremem. Udekorować bitą śmietaną, truskawkami i utartą czekoladą

Bullio
deserek kawowy ze śmietanową gruszkową galaretką... 145

Składniki: śmietana 30 % 330 ml/zimna, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, zaparzona mocna kawa 1 szklanka, biszkopty okrągłe 150 gram, konfitura niskosłodzona - ile potrzeba/truskawkowa, herbatniki pełnoziarniste 15 sztuk, czekolada starta 100 gram do szklanki wsypać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać wrzątkiem i ostudzić do pucharków wkładać namoczone biszkopty w kawie zimną śmietanę ubić na sztywno z galaretką gruszkową, porcje nałożyć na biszkopty(...)porcję dżemu niskosłodzonego truskawkowego powtórzyć: biszkopty,śmietana, dżem powkładać herbatniki pełnoziarniste, posypać startą czekoladą i schować do lodówki - smaczny deserek na szybko............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto czekoladowo-gruszkowe 247

Kakaowy biszkopt z masą śmietanową z czekoladą oraz galaretką z gruszkami. Ciasto proste a jakie dobre :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa czekoladowa: 200 g śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g mlecznej czekolady   Galaretka: 2 galaretki agrestowe(...)gruszki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy po trochu cukier i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach

Na Ciasteczkowych Papierach
Pyszne ciasto Delicja babci Basi 241

Ciasto to jest eleganckim dodatkiem zarówno na uroczystość , jak i do popołudniowej kawy Bardzo dobrze smakuje schłodzone , prosto z lodówki, na pewno zachwyci zarówno domowników jak i gości . Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia 1/4 mąki ziemniaczanej, szczypta soli(...)wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki na polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel .   Sposób przygotowania placka : Najpierw przygotowujemy biszkopt. UWAGA : do przygotowania biszkoptu nie używa się metalowej łyżki , tylko drewnianej, plastykowej , silikonowej itp. Oddzielamy białka jajek od żółtek. 2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno i dodajemy

Pysznosci Babci Basi