Niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Przepyszne mleczno-kakaowe ciasto, które przywodzą na myśl znane i lubiane słodycze. Czego chcieć więcej? ;) Zapraszam! Milky Way Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 20g cukru waniliowego 2 szklanki mleka(...)proszku Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 10minut. Do jajecznego kremu stopniowo dosypujemy mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 1 180'C przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt dobrze ostudzić. Masa: Mleko przelać do garnka. Dodać cukier i cukier
Tagebuch po polskuciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)łyżki masła orzechowego 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g 500-600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 saszetki Śmietan Fix 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzeszki ziemne Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 8 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już
CiastkozercyKlasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać
Chocolate Muffin Blogściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy. Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską) 2 gałązki natki pietruszki 4 jajka puszka rozdrobnionego tuńczyka(...)dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta. Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch. Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka
Wanilia i KardamonCałość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu. Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne(...)ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzygotowanych właśnie z myślą o nich :) Postanowiłam, że próba nie strzelba, a kto nie ryzykuje ten nie ma i przygotowałam taki oto torcik. Nazbierane orzechy laskowe wylądowały w biszkopcie. Ser, który kupiłam do naleśników w końcowym efekcie przetworzył się na wkładkę serową, chałwa na zachcianki wylądowała w kremie, a dopełnieniem całości były wiśnie, które latem zapasteryzowałam w miodzie pitnym(...)się opłacało, zarówno ja jak i Wy będziemy się mogli przekonać już jutro gdy w Biedronkach pojawi się jubileuszowe wydanie. Trzymajcie kciuki! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 10 dkg orzechów laskowych Wkładka serowa: 1/2 kg sera
Kuchnia w czekoladziepasuje do letnich ciast które podajemy schłodzone w upalne dni. Nie jest bardzo słodka więc można ja troszkę dosłodzić według uznania. Istnieje też ekspresowa wersja tego ciasta - zamiast piec biszkopt można masę wylać na gotowe biszkopty - będzie świetnie smakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)delikatnego przestudzenia. Gdy masa będzie dalej ciepła ale nie gorąca dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła w budyniu. Masę gdy ostygnie dobrze miksujemy. Dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go masą. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 litra wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną delikatnie tężeć wylewamy je na przełożony masa biszkopt. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniPuszysty, czekoladowy biszkopt, słodka masa kokosowa i ciemna polewa czekoladowa. Bajeczne ciasto, za które zabierałam się już od jakiegoś czasu. Połączenie kokosu z czekoladą jest strzałek w dziesiątkę! Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuję wręcz identycznie :) Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach(...)24x35 cm) Biszkopt czekoladowy: 5 jajek w temperaturze pokojowej 150 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 50 g ciemnej czekolady, startej Masa kokosowa: 600 ml mleka 300 g wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: Biszkopt: 3 jajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez
W kuchni u Monikiaromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) - kawy, czekolady i odrobiny alkoholu daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty! Czego można chcieć więcej! Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie poprawić sobie samopoczucie i zatracić się w tym flircie... Wykonanie go jest bardzo proste(...)żółtek 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków (ja dodałam cukier puder) parę kropli aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto paczka biszkoptów szklanka kawy espresso lub rozpuszczalnej około 6 łyżeczek gorzkie kakao do posypania Jajka dokładnie sparzyłam gorącą wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa
potrawyregionalnemnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem ) 1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania Przygotowanie; Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 5 min. na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy olej(...)przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moje wymiary to 25/35 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C i pieczemy około 30 min. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy
Radość kipiąca uśmiechem.można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej. *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kisiel truskawkowy niecałe pół szklanki mąki 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki(...)kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru(...)szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce
Maślane ciasteczkoCiasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu -> Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła cukier 1 jajko 2-3 łyżeczki kakao + trochę wódki (można pominąć) Dodatkowo: kilka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe. Przygotowanie(...)Biszkopt upiec według przepisu. Upieczony ostudzić. 2. Gdy biszkopt się studzi zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Kostkę miękkiego masła włożyć do miski, wsypać cukier 2-3 łyżki i ucierać ręką do czasu aż nie będziemy czuć pod palcami cukru, dodać jajko oraz kakao
Motylkowa Kuchnia