na biszkopt - 2000 przepisów (strona:30/134)

Ciasto Milky Way 194

Niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Przepyszne mleczno-kakaowe ciasto, które przywodzą na myśl znane i lubiane słodycze. Czego chcieć więcej? ;) Zapraszam! Milky Way Składniki:  biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 1 kostka margaryny 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 20g cukru waniliowego 2 szklanki mleka(...)proszku Przygotowanie: Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 10minut. Do jajecznego kremu stopniowo dosypujemy mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 1 180'C przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt dobrze ostudzić.  Masa: Mleko przelać do garnka. Dodać cukier i cukier

Tagebuch po polsku
Ciasto snickers 189

ciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)łyżki masła orzechowego 1 puszka masy krówkowej (kajmaku) ok. 500 g 500-600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 3 saszetki Śmietan Fix 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej orzeszki ziemne Biszkopty (można upiec je dzień wcześniej) przygotowujemy według przepisu . Można upiec jeden biszkopt od razu z 8 jajek, ja wolę podzielić sobie go na dwie tury, dzięki temu nie mam już

Ciastkozercy
Włoski deser tiramisu bez jajek 109

Klasyczny włoski deser tiramisu w wersji bez surowych jajek :) Składa się wyłącznie z kremowego mascarpone, śmietany kremówki i warstwy biszkoptów nasączonych aromatycznym espresso. Słodki krem idealnie komponuje się z gorzką kawą i miękkimi biszkoptami. Całość oprószona jest ciemnym kakao. Deser warto przygotować wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 1 szklanka mocnego naparu kawowego  gorzkie kakao do oprószenia Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec po łyżce dodawać cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania gęstego, gładkiego kremu. Na spodzie pucharków układać biszkopty namoczone w naparze kawowym, następnie warstwę kremu i ponownie biszkopty. Przykryć pozostałym kremem i obsypać

Chocolate Muffin Blog
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 179

ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej, którą planuję zrobić również na wieczór sylwestrowy. Następnym razem rozdrobniony jarmuż najpierw przemrożę, by uzyskać jednolicie zieloną barwę biszkoptu. Za pierwszym razem biszkopt wyszedł mi mozaikowy.     Składniki : 100-150 g jarmużu (u mnie mieszanka z kapustą toskańską) 2 gałązki natki pietruszki 4 jajka puszka rozdrobnionego tuńczyka(...)dodawać pojedynczo żółtka. Zmiksować na jednolitą masę - powinna być puszysta. Do masy jajecznej dodać jarmuż z patelni. Wymieszać dokładnie. Przelać masę na blachę. Wyrównać brzegi i wierzch.  Piec biszkopt przez 10 - 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Wyjąć ciasto z piekarnika i zdjąć papier (zachować na potem). Zwinąć ciasto razem z wilgotną ściereczką kuchenną w rulon. Odstawić do ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Wiśniowa bajka 1094

Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej  śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów 10 dag wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka

Wanilia i Kardamon
sernik z kawą i kardamonem 530

Całość wyszła lekka i puszysta, nieprzesłodzona więc można było się skusić na duży kawałek. Przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne ale można je rozłożyć na dwa dni- pierwszego upiec biszkopt i ser a drugiego dnia przełożyć. Jak każde ciasto z kremem najlepiej się kroi następnego dnia po przełożeniu.  Za sprawą firmy Eco Blik w mojej kuchni pojawiły się ekologiczne(...)ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym 373

przygotowanych właśnie z myślą o nich :)  Postanowiłam, że próba nie strzelba, a kto nie ryzykuje ten nie ma i przygotowałam taki oto torcik. Nazbierane orzechy laskowe wylądowały w biszkopcie. Ser, który kupiłam do naleśników w końcowym efekcie przetworzył się na wkładkę serową, chałwa na zachcianki wylądowała w kremie, a dopełnieniem całości były wiśnie, które latem zapasteryzowałam w miodzie pitnym(...)się opłacało, zarówno ja jak i Wy będziemy się mogli przekonać już jutro gdy w Biedronkach pojawi się jubileuszowe wydanie. Trzymajcie kciuki! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Biszkopt orzechowy: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 10 dkg orzechów laskowych Wkładka serowa: 1/2 kg sera

Kuchnia w czekoladzie
Szybkie ciasto z owocami i galaretką 381

pasuje do letnich ciast które podajemy schłodzone w upalne dni. Nie jest bardzo słodka więc można ja troszkę dosłodzić według uznania. Istnieje też ekspresowa wersja tego ciasta - zamiast piec biszkopt można masę wylać na gotowe biszkopty - będzie świetnie smakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru(...)delikatnego przestudzenia. Gdy masa będzie dalej ciepła ale nie gorąca dodajemy margarynę i mieszamy aby się rozpuściła w budyniu. Masę gdy ostygnie dobrze miksujemy. Dodajemy pokrojone owoce - mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go masą. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 litra wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną delikatnie tężeć wylewamy je na przełożony masa biszkopt. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto Bounty 24703

Puszysty, czekoladowy biszkopt, słodka masa kokosowa i ciemna polewa czekoladowa. Bajeczne ciasto, za które zabierałam się już od jakiegoś czasu. Połączenie kokosu z czekoladą jest strzałek w dziesiątkę! Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuję wręcz identycznie :) Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach(...)24x35 cm) Biszkopt czekoladowy: 5 jajek w temperaturze pokojowej 150 g cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 50 g ciemnej czekolady, startej Masa kokosowa: 600 ml mleka 300 g wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250 g masła Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej/gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 233

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez

W kuchni u Moniki
TIRAMISU 145

aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) -  kawy, czekolady i odrobiny alkoholu  daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty!  Czego można chcieć więcej!  Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie poprawić sobie samopoczucie i zatracić się w tym flircie... Wykonanie go jest bardzo proste(...)żółtek 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków (ja dodałam cukier puder) parę kropli aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto paczka biszkoptów  szklanka kawy espresso lub rozpuszczalnej około 6 łyżeczek gorzkie kakao do posypania Jajka dokładnie sparzyłam gorącą wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa

potrawyregionalne
Ciasto kawowe w stylu włoskim. 260

mnie nijaki, ale jak lubicie kawe to dajcie jej dużo więcej) 100 ml. likieru kawowego lub czekoladowego (można go pominąć lub zastąpić innym alkoholem )   1,5 paczki okrągłych biszkoptów (takie po 15 dag) gorzkie kakao do posypania     Przygotowanie;   Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 5 min. na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy olej(...)przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moje wymiary to 25/35 cm.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180C i pieczemy około 30 min. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa blaty.   Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
kostka jogurtowo-truskawkowa 124

można je przygotować w normalnej blaszce, wylewając warstwy kolejno od dołu lub wyścielić blaszkę folią i postępować tak jak w przepisie poniżej.  *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kisiel truskawkowy niecałe pół szklanki mąki 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia na masę jogurtową: 600 ml jogurtu truskawkowego 300 ml śmietanki(...)kremówki 3 łyżki żelatyny łyżka cukru pudru na wierzch 450 g truskawek  2 opakowania galaretki truskawkowej Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto JAMAJKA 789

warto. Smakiem przypomina słynny już Kopiec kreta, ale cytrynowa galaretka i poncz fajnie przełamują słodycz bitej śmietany. To takie orzeźwiające, słodko-kwaśne ciacho. Takie lubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru(...)szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce

Maślane ciasteczko
Z brzoskwiniami i galaretką 164

Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu ->  Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła cukier 1 jajko 2-3 łyżeczki kakao + trochę wódki (można pominąć) Dodatkowo: kilka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe. Przygotowanie(...)Biszkopt upiec według przepisu. Upieczony ostudzić. 2. Gdy biszkopt się studzi zrobić galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Kostkę miękkiego masła włożyć do miski, wsypać cukier 2-3 łyżki i ucierać ręką do czasu aż nie będziemy czuć pod palcami cukru, dodać jajko oraz kakao

Motylkowa Kuchnia