jednak zmobilizowałam, przerobiłam ten przepis, dostosowałam i muszę przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Jak ciasto wyglądało w trakcie składania możecie zobaczyć na nowym instagramie bloga ( klik ). Polecam! Uwagi: 1) biszkopt można przygotować dzień wcześniej 2) budyń do masy budyniowej trzeba też zrobić wcześniej (niekoniecznie dzień wcześniej, ale np. rano), żeby dobrze zdążył wystygnąć, zanim zmiksujemy go z masłem 3) masy(...)produkcji polecam zapoznać się dokładnie z przepisem, aby mieć dokładny ogląd sprawy ;) przepis jest dość długi, ale też nieskomplikowany 5) proponuję wszystkie warstwy składać w tortownicy, tzn. ułożyć dolny biszkopt w tortownicy, w której się piekł (wyłożonej papierem), położyć budyń, schładzać itd., jak dalej przedstawię w przepisie. Chodzi o to, że wtedy nic nam się nie wyleje poza biszkopt. Składniki
Słodkie inspiracjemogłabym rzec "chwilo trwaj" :) Pokusiłam się i przygotowałam bardzo proste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne. Kokosowiec z nutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy : 1 kajzerka(...)masa kawowa : 330 ml śmietany 30 % 2 opakowania fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 2 duże łyżki kawy dodatkowo : mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Przygotowanie : Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidocięłam, żeby pasował: sweetdecor.pl 750 g- 1 kg masy plastycznej białej lukry plastyczne w różnych odcieniach różu i fioletu małe wykrawaczki do ciastek Składniki na duży biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mały biszkopt: 2 jajka(...)szklanki cukru 1 łyżeczka wody 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oba biszkopty przygotować jak poniżej: Białka ubić na sztywno, kiedy piana będzie robiła się gęsta, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez minutę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem
Kulinarne InspiracjeDrukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem jeżynowy 400 g jeżyn 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki soku(...)mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki Dodatkowo 150 g jeżyn 150 g borówek amerykańskich Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając
Wędrówki po kuchniSkładniki na biszkopt: 2/3 szklanki mąki 6 jaj 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Składniki na krem Raffaello: 500 ml słodkiej śmietany kremówki 30% 2 bite śmietany Śnieżki 100 g wiórków kokosowych 1 duży wafelek typu "Grześ" Sposób przygotowania biszkoptu: Żółtka wybić do misy. Białka wybić do większej misy i wstawić(...)Wymiary blachy: okrągła o średnicy Sposób przygotowania kremu: Śmietanę zmiksować ze Śnieżką, dodać wiórki kokosowe i starty na tarce o grubych oczkach wafelek, wymieszać ręcznie. Sposób przygotowania tortu: Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozsmarować. Na krem położyć drugi blat biszkoptu. Wyłożyć i rozsmarować drugą połowę kremu. Wierzch tortu Raffaello można udekorować
Przepisy kulinarne babci AntoninyBiszkopt przełożony kremem z mascarpone to ciasto, które można urozmaicać na różne sposoby, dowolnymi dodatkami. W tym wypadku jedna warstwa kremu wzbogacona jest domowym dżemem truskawkowym i to on nadaje temu ciastu charakteru. Jest lekkie i takie uniwersalne- na każdą okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki(...)mascarpone 200 ml kremówki 30% galaretka truskawkowa słoiczek dżemu truskawkowego na krem: 250 g mascarpone 400 ml kremówki 30% opakowanie śnieżki dodatkowo: duża paczka herbatników 2 łyżki kakao Upiec biszkopty: białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPostanowiłam więc upiec roladę, a że mój synek nadal na diecie bezmlecznej, to rolada musiała być ze śmietaną kokosową, maliny to miły kwaśny dodatek, który kompensuje słodycz. Przepis na biszkopt, bardzo prosty, ale skuteczny. Składniki na jedną roladę o długości około 30 cm i średnicy 10 cm: Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 4 łyżki cukru kryształ 4 łyżki(...)łyżce mąki, wymieszać delikatnie łyżką za każdym razem. Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku. Wyjąć, natychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku. Odstawić zawinięte do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego minimum 20% tłuszczu, każda
moj przepis nacyckami w nazwie :D ale mamy do wyboru murzynki, oblewając ciasto polewą czekoladową albo... teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D Składniki (duża blaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku(...)biszkopciki białe wino lub woda+sok z cytryny+cukier do nasączania 100 g czekolady deserowej 300 g dżemu brzoskwiniowego 50 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec
Malinowo w kuchnirównież prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica o wymiarze 28 cm) : biszkopt: jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, m ą ka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: budyń waniliowy 2 szt, mleko 1 L, maka pszenna(...)szklanki, masło 250 g, barwnik spożywczy(niebieski)1 łyżka, ponadto: galaretka(niebieska) 2 szt, woda gorąca 3 szklanki, borówki 15 dag, Sposób przygotowania: Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywn ą piane. Dodajemy stopniowo cukier i ciągle ubijamy na najwyższych obrotach miksera
kulinarne odsłony patinagimnastykować żeby to wszystko pogodzić;) tiramisu to mój ukochany deser bez pieczenia, robię go prawie zawsze w podobny sposób, bo jest po prostu najlepszy. Najczęściej wykorzystuję do niego biszkopty, tym razem tą podniosłą chwilę ;) uczciłam klasycznym biszkoptem. Składniki: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie(...)biszkoptu: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do 1 miski. Białka oddzielamy od żółtek do 2 osobnych misek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Blachę o wymiarach
Życie zaczyna się w kuchnicukier w warstwie kawowej i gruszkowej, którego zabrakło mi oryginalnym przepisie oraz o mleko skondensowane, z którego powstaje lekka pianka. KOSTKA KAWOWA Z MUSEM GRUSZKOWYM Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju masa kawowa: 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru(...)cytryny 1 łyżka cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny wierzch: 300 ml śmietana 36% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 200 ml kawy Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec wlewamy olej
Bon appetit mon amiegębie". Jeśli nie na święta to koniecznie po, musicie je upiec. Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto , które można kupić w sklepach sieci Lidl . Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 750 ml mleka 300 g kokosu 3/4 szkl cukru(...)masła 2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 1 puszka masy krówkowej 510 g 250 g masła 300 g orzechów włoskich Alesto Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać
Ala piecze i gotujetego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku! Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto o nazwie Makowa Panienka. Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał(...)jego dokładkę. A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mak – 1 szkl * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM
Ostra na Słodkoprzepis na pyszne przekładne ciasto biszkoptowo- kokosowe przełożone masą budyniową i kremem kukułkowym. Warto w długi jesienny wieczór wypić szklankę gorącej herbaty i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu, Poncz: 50 ml mocnej kawy parzonej, Masa budyniowa(...)opakowania budyniu waniliowego, 3,5 łyżki cukru, 200g masła, Ciasto kokosowe: 4 białka, 150g cukru, 200g wiórków koksowych, Dodatkowo: 150g kremu o smaku kukułki ZENTIS, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, Polewa: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki wody, 1,5 łyżki kakao, 1,5 łyżki cukru, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka
Tradycyjna kuchnia Kasi