kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny Bita śmietana II: 1/2 l. śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny kakao do koloru Dodatki: paczka okrągłych biszkoptów masa krówkowa biszkopt z 4 jaj Wykonanie: Upiec biszkopt i wystudzić.Na zimny biszkopt wyłożyć masę krówkową ( wcześniej puszkę z masą zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie) Składniki na masę(...)migdałową podsmażyć, wsypać płatki migdałowe i ponownie podsmażyć, wyłożyć na masę. Ubić pierwszą śmietanę dodając cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl. wody. Wyłożyć na masę migdałową. Ułożyć biszkopty, ubić drugą śmietanę z cukrem, żelatyną oraz kakao i wyłożyć na biszkopty. Całość można oprószyć startą czekoladą i schłodzić
Ciasteczkowy Potwórcieszę się z tego, bo efekt wyszedł pyszny. Wielki tort zniknął, więc rozumiem, że smakował. Powiem szczerze, że zawsze się boję piec torty, a to czy uda się biszkopt, czy wyjdzie smaczny, czy jakoś uda mi się go ozdobić. Z efektu wizualnego i smakowego jestem zadowolona i wszystkim polecam ten tort. Mistrzem ozdabiania potraw kulinarnych nie jestem, ale się staram(...)Przepis podpatrzony u Asi i lekko zmodyfikowany. Składniki na tortownice 28-30 cm: Biszkopt: - 10 jajek; - 3/4 szklanki cukru; - 1,3 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; - 1 łyżeczka czerwonego barwika spożywczego w proszku; Przełożenie i dekoracja: - 10 łyżek konfitury malinowej (mały słoik) - 3 łyżki syropu malinowego; - 1 l śmietany kremówki mocno schłodzonej (ja użyłam 36%, bo jest
dom-agi.pllubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort ajerkoniakowo ananasowy. Składniki na biszkopt: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania) Składniki(...)krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady- 2 łyżki masła- 1 łyżka wody- 1-2 łyżki cukruO r a z:- kwiaty zrobione ze świeżego ananasa- listki zrobione z czekoladyMąkę przesiewamy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem
mojewypiekiinietylkomałej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki:Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)łyżek cukru pudru fix do ubijania śmietanyRóżowy Tort Malinowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem
Słodka StronaWiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)cukier waniliowy9 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia2,5 łyżki kakaoMasa wiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa(...)ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, a następnie
Słodka Stronawięc moje też będziemy świętować. No dobra, niech już będzie...Nie miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan(...)smakiem. Gościom smakowało, nam też. I to bardzo.Najlepszy na drugi dzień - jak wszystko się ze sobą dobrze przegryzie...Tort z nektarynkami i marcepanemSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:400 ml śmietany kremówki (38%)300 g serka kremowego40 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z migdałówponcz:sok z 1 cytryny3
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapasem zamierzam podzielić się z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam całość orzechami, bo akurat miałam je w zapasie. Spytacie jaki efekt? mnie smakowało i przyjaciółce, którą odwiedziłam na kawę również smakowało(...)Bardzo lubię takie połączenia czekolady i rumu:) Chyba zacznę lubić również swoje improwizacje kuchenne jeśli dalej będą mi takie wychodzić. Składniki:biszkopt jasny:4 jajka3/4 szklanki mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukrubiszkopt ciemny:6 jajek1 szklanka mąki pszennej3 łyżki kakaoszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczeniamasa:3 łyżki rumu500 ml śmietanki2 saszetki fix do śmietany2 płaskie łyżki cukrudodatkowo: dżem porzeczkowy
ciastkarnia na kruchym spodzieToskanii, który nie wymaga pieczenia a jego przygotowanie jest łatwiejsze niż może si ę wydawać . Baz ą tortu s ą biszkopty savoiardi nasączone syropem truskawkowym, które odpowiednio uformowane tworz ą kształt kuli. I tu czeka na nas smaczna niespodzianka. Zuccotto wypełnione jest przepysznym, delikatnym kremem na bazie serka mascarpone(...)sarà anche apprezzata per il suo gusto davvero unico. Non posso quindi che consigliarVela di cuore! SKŁADNIKI 400 g truskawek 50 g cukru 100 ml wody 250 g biszkoptów typu savoiardi 300 ml śmietany kremówki 400 g mascarpone 1 laska wanilii 3 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI 400 g di fragole 50 g di zucchero
La grande e la piccola cuocakisielem zielone jabłuszko. Jest bardzo prosty do zrobienia. A smak, nie można się od niego oderwać. Jest puszysty, kwaskowy, rozpływa się w ustach. Jeden z lepszych które robiłam. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2 kisiele zielone jabłko / 60g/ 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik mango curd: 500 ml pulpy z mango(...)czekolady białej lukier biały ciastka kruche: 100 g mąki pszennej 40 g masła 1 jajko małe szczypta soli 50 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej wlewam do miski i ubijam mikserem na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka
wesoła kuchniamałe torciki – tak je pamiętam z dzieciństwa i takie prawdę mówiąc lubię najbardziej :) Dziś wersja czekoladowa z orzechami, kremem budyniowym i kajmakiem – zapraszam na mazurek czekoladowy. Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Nieco bardziej tradycyjne mazurki – czyli takie(...)kruchym spodzie, możecie zobaczyć w wersji czekoladowej i z kajmakiem . A po inne wielkanocne wypieki zapraszam Was serdecznie do odwiedzenia kategorii WIELKANOC . Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką
CiastkozercyZostało mi troszkę masy krówkowej i krakersów slonych , do tego tylko upiekłam biszkopt na małą blachę i tak powstał nowy przepis na ciasto na moim blogu Ciasto na biszkopt małą blaszkę znajdziecie na blogu lub upiec swój sprawdzony przepis ,biszkopt po upieczeniu przekroić na 2 części składanie ciasta 1 część biszkoptu posmarować powidłami takimi jakie macie na to krakersy(...)warstwa smarujemy krakersy masą krówkową kładziemy 2 warstwę krakersów znów smarujemy i ostatnia warstwa krakersów i masa krówkowa a na to biszkopt mi akurat została masa krówkowa to posmarowałam biszkopt i posypałam kokosem ja użyłam 3/4 puszki masy krówkowej oraz mniej niż pół kostki margaryny razem to zmiksować i mamy masę gotową
Moje WyrobyMini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek. Składniki na jasny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki ciemnego kakaa ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Budyń ugotować w ½ l mleka, przykryć folią spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha, ostudzić
Słodki ZakątekDługo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt(...)orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem. Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy
Słodki ZakątekSezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie! Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g borówek amerykańskich Poncz: ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru Mus gruszkowy: 1 kg obranych, pokrojonych gruszek 2 galaretki gruszkowe Wykonanie biszkoptu: Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem
Słodki ZakątekWitajcie. Robiłam to ciasto już dość dawno temu, ale pomyślałam, że może ktoś jeszcze nie wie co piec w Święta to podrzucę przepis :) W oryginale biszkoptu nie przekrawa się ,ale mi wydawało się, że biszkopt jest dość wysoki, a masy serowej sporo, to podzieliłam to na kolejne warstwy. Ciasto bardzo dobre. Polecam. Składniki (blaszka 34x26cm): Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki(...)szklanka cukru pudru 2 żółte galaretki + 2/3 szklanki wrzątku Pianka: 4 białka 1/2 szklanki cukru 1 czerwona galaretka + 1/4 szklanki wrzątku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt, upieczony i wystudzony przekroić na dwa blaty. 2. Zrobić masę serową. Galaretki żółte rozpuścić we wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodawać stopniowo
Kuchnia domowa Ani