Czekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo lubię korzenne nuty - w ciastkach, kawie czy gorącej czekoladzie, dlatego chętnie zmieniam tą naszą, domową tradycję! A teraz zastanawiam się czy warto zrobić swoją własną przyprawę korzenną :) W klimacie już trochę świątecznym, ale jednak
Kraina Tysiąca SmakówIdealnie cytrynowa babka :) Od kiedy zobaczyłam u Skoraka te muffiny , ciągle za mną chodziło coś cytrynowego z makiem, a kiedy zobaczyłam to cytrusowe ciacho , wiedziałam, że już po mnie :) Od trzech tygodni nie miałam w ustach nic słodkiego, więc udzieliłam sobie małej dyspensy na dwa nieduże kawałeczki :) Ciacho było też z pomarańczami, ale ja przerobiłam je sobie na cytrynowe
Kraina Tysiąca Smakówjuż po przeniesieniu, że jest sposób na komentarze z linkami i będę je zmieniać:) A teraz na dobry początek zapraszam na parapetówkową tartę czekoladową ze śliwkami:) Tarta z bloga Muffin & Muffins . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyCiasto marchewkowe - chyba wszystkim znany placek warzywny na słodko ;) Niby skromny, niepozorny.... a daje wiele możliwości. Były już u mnie marchewkowe muffiny , a teraz przyszła pora na torcik. Połączenie ciasta marchewkowego z orzechami - dla mnie bomba ! Ciasto marchewkowe: 300 g obranej marchwi 3/4 szkl. cukru 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kolorowotorcikowomoje zachowanie mam do przekazania, że ja lubię piec, wymyślać i bawić się w kuchni. Po drugie: możecie zrobi składkę i podarować mi bon do DUKA. Jak podać klasyczne muffiny czekoladowe, by nie były banalne ? Postanowiłam zrobić mini torciki muffinkowe. Bazą do ich stworzenia jest gotowy produkt Delekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki: 1 opakowanie Delekta
kolorowotorcikowomieszamy składniki suche, a w drugiej misce łączymy składniki mokre. 2. Następnie łączymy suche i mokre składniki razem, dodajemy porzeczki i mieszamy łyżką, do połączenia składników. 3. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 2/3 ich wysokości. 4. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Pasja Smakunieprzyjemnie, ale pora roku jak najbardziej letnia. W końcu dziś ostatni dzień czerwca! W moim ogrodzie rosną porzeczki: czarne i czerwone. Niektóre owoce już dojrzały i postanowiłam zrobić letnie muffiny. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru/śmietany 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki porzeczek czarnych
Pasja SmakuUwielbiam małe, kruche ciasteczka, coś na kształt piegusek z różnymi dodatkami. Warto jednak czasem zrobić takie samemu, a zapas schować do szczelnie zamkniętych puszek i częstować
Pasja SmakuMiałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami, wyszło pysznie. Składniki: białka 1 szk mąka pszenna 1 szk mak cały 1 szk cukier
Ala piecze i gotujeZapraszam na babkę ucieraną z dodatkiem żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Babka jest lekko wilgotna a taką właśnie bardzo lubimy. Składniki: margaryna 20 dkg cukier
Ala piecze i gotujeBardzo lubimy babki,szczególnie cytrynowe i lekko wilgotne.I właśnie ta babka taka jest.Więc zapraszam Was na pyszną babkę. Składniki: 5 jajek, 2 szklanki mąki, 1
Ala piecze i gotujeBabki lubię,zarówno ucierane jak i ubijane.Lubię je za to ,że szybko się je robi i świetnie smakują.Zarówno do kawy z pianką jak
Ala piecze i gotujeBardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia. Składniki: margaryna 1 kostka cukier 1 szk jajka 4 szt
Ala piecze i gotujeBabeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste, przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g
Ala piecze i gotujeTo jest babka którą najbardziej lubię. Jest wilgotna na zewnątrz i w środku. Dodatek adwokatu sprawia że babka ma bardzo ciekawy smak i jest bardzo aromatyczna
Ala piecze i gotuje